H συμφωνία ασφάλειας και συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Παλαιστίνης το 2018 τέθηκε σε ισχύ. Με αυτήν την κίνηση, έγινε το πρώτο βήμα για την εφαρμογή μιας παρόμοιας συμφωνίας θαλάσσιας άδειας με τη Λιβύη με την Παλαιστίνη, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η ακροδεξιά και φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Yeni Şafak.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι αυτή η κίνηση στέλνει “σαφή μηνύματα στο Ισραήλ”, ενώ παράλληλα αποκαλύπτει ότι στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (MGK) που πραγματοποιήθηκε προχτές, “η Άγκυρα έκανε ένα άλλο κρίσιμο βήμα. Η ‘Συμφωνία συνεργασίας για την ασφάλεια μεταξύ της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της κυβέρνησης του κράτους της Παλαιστίνης’ που υπογράφηκε μεταξύ της Τουρκίας και των παλαιστινιακών κυβερνήσεων το 2018 δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα και τέθηκε σε ισχύ”.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, με τη συμφωνία, άνοιξε μια νέα σελίδα μεταξύ Τουρκίας και Παλαιστίνης. Με τη συμφωνία, αποφασίστηκε συνεργασία κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο, του λαθρεμπορίου πολιτιστικών και φυσικών αγαθών, του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, του εμπορίου ανθρώπων, του λαθρεμπορίου μεταναστών και της παράνομης μετανάστευσης. Η ανταλλαγή πληροφοριών και επιχειρησιακών τεχνικών κατά της τρομοκρατίας ήταν επίσης ένα από τα αξιοσημείωτα άρθρα της συμφωνίας.
Η συμφωνία άνοιξε το δρόμο για τους υπαλλήλους επιβολής του νόμου στην Παλαιστίνη να εκπαιδεύονται στην ακαδημία αστυνομίας, της χωροφυλακής και της ακτοφυλακής στην Τουρκία. Στη συμφωνία, δηλώθηκε ότι βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα έργα θα μπορούσαν να υλοποιηθούν σε θέματα όπως έρευνα, εκπαίδευση, τεχνική βοήθεια και συμβουλευτικές υπηρεσίες για την αύξηση της ικανότητας των παλαιστινιακών δυνάμεων επιβολής του νόμου.
Ωστόσο, τα πιο εντυπωσιακά σημεία της συμφωνίας, σύμφωνα με τη Yeni Şafak είναι τα θέματα ασφάλειας σε θάλασσα/ακτή. Στο άρθρο 7 της συμφωνίας, αποφασίστηκε η στενή συνεργασία μεταξύ των οργανώσεων των μερών που εκτελούν καθήκοντα επιβολής του νόμου στη θάλασσα και παρακολουθούν διακρατικά εγκλήματα στη θάλασσα. Για το σκοπό αυτό, υπογράφηκε ότι θα μπορούσαν να διεξάγονται δραστηριότητες όπως αμοιβαίες επισκέψεις, συναντήσεις υψηλού επιπέδου, τεχνικές συναντήσεις, ανταλλαγή προσωπικού στην έδρα πλοίων, αμοιβαίες επισκέψεις σε λιμάνια σε πλοία και κοινές ασκήσεις κατάρτισης.
Προκειμένου να διασφαλιστεί ο συντονισμός όλων αυτών των δραστηριοτήτων, αποφασίστηκε ο διορισμός συμβούλων και αξιωματικών συνδέσμων και από τις δύο πλευρές.
Σύμφωνα με την εφημερίδα η συμφωνία Τουρκίας-Παλαιστίνης ανοίγει τον δρόμο για συνεργασία στο πλαίσιο του μοντέλου Τουρκίας-Λιβύης, με ό,τι αυτό επιφέρει.