Ρωσία – Κίνα: Βέτο σε παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Βενεζουέλας

1236
οηε

Βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος των ΗΠΑ για νομιμοποίηση της παραβίασης της εθνικής κυριαρχίας της Βενεζουέλας, με την απαίτηση διεξαγωγής προεδρικών εκλογών και “απρόσκοπτης διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας”, άσκησαν η Ρωσία και η Κίνα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Νότια Αφρική, μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, καταψήφισε, επίσης, το αμερικανικό κείμενο, το οποίο υπερψηφίστηκε εκτός από τις ΗΠΑ, και από Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο και Δομινικανή Δημοκρατία. Τρεις χώρες απείχαν: η Ισημερινή Γουινέα, η Ακτή Ελεφαντοστού και η Ινδονησία.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια έκανε λόγο για ψήφισμα χωρίς προηγούμενο που προβλέπει την “καθαίρεση ενός προέδρου” και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι επιμένουν στην κλιμάκωση με στόχο την αλλαγή καθεστώτος.

Πάντως, η Ρωσία δεν κατάφερε να επιτύχει την έγκριση ψηφίσματος για τη Βενεζουέλα, το οποίο στόχευε στο να καταδικάσει “τις απειλές προσφυγής στη βία” εναντίον του Καράκας, που διατυπώνουν συχνά οι ΗΠΑ. Το ρωσικό ψήφισμα στήριξαν η Κίνα, η Νότια Αφρική και η Ισημερινή Γουινέα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας