Συλλογικοί φορείς Ε.Μ.Π: Όχι στην είσοδο της αστυνομίας στο Ε.Μ. Πολυτεχνείο

Όχι στην είσοδο της αστυνομίας στο Ε.Μ Πολυτεχνείο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 12/4

ΕΔΩ! ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ!Ο ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ- ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ΔΕΝ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ, ΘΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ !!ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΣ!! ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ!

Ο ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ !

Την Πέμπτη 8/4 οι φοιτητικοί σύλλογοι και οι εργαζόμενοι του ΕΜΠ δείχνοντας άμεσα αντανακλαστικά απέτρεψαν την προσπάθεια του Πρύτανη και της κυβέρνησης να βάλει αστυνομία στην Πολυτεχνειούπολη μετά από κινητοποίηση των ΦΣ στην Πρυτανεία του Ιδρύματος. Η συντονισμένη προσπάθεια από πλευράς πρυτανείας ΕΜΠ να αξιοποιήσει τη δράση και τις ενέργειες ομάδων που καμία σχέση δεν έχουν με το φοιτητικό κίνημα και τους συλλόγους, βρίσκει απέναντι σύσσωμη την ακαδημαϊκή κοινότητα που παλεύει ώστε να μην υπάρξει αστυνομική εισβολή σε χώρο πανεπιστημίου. Τα άμεσα αντανακλαστικά των Φοιτητικών Συλλόγων και των υπόλοιπων συλλογικών φορέων της ακαδημαϊκής κοινότητας την Πέμπτη το απόγευμα προάσπισαν στην πράξη το άσυλο, δείχνοντας στην πράξη πως οι μαζικοί φορείς και όχι οι μειοψηφικές κινήσεις, είναι αυτοί που βάζουν εμπόδιο στο νόμο και τα σχέδια της κυβέρνησης. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο, πως οποιαδήποτε προσπάθεια να μπει η αστυνομία στις σχολές μας βαραίνει αποκλειστικά την πρυτανεία του ΕΜΠ και την κυβέρνηση. Αποδείχθηκε ότι έχουμε δύναμη και η κυβέρνηση φοβάται τον οργανωμένο αγώνα μας!! Η καταστολή και η τρομοκρατία δε θα περάσουν! Η αστυνομία δεν πρόκειται να πατήσει το πόδι της στις σχολές μας!

 

Το τελευταίο διάστημα οι δρόμοι του κέντρου της Αθήνας, των γειτονιών αλλά και πανελλαδικά, έχουν γεμίσει από τις διαδηλώσεις των φοιτητών, του λαού και της νεολαίας, ενάντια στο νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη, την κλιμάκωση της καταστολής και του αυταρχισμού αλλά και για την υπεράσπιση της υγείας του λαού! Θέλουμε να επιστρέψουμε στις σχολές μας και δε θα σταματήσουμε μέχρι να τα καταφέρουμε! Ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη δε θα εφαρμοστεί! Η ενιαία δράση των Φοιτητικών μας Συλλόγων μαζί με όλη την ακαδημαϊκή και εκπαιδευτική κοινότητα είναι η δύναμή μας!

 

Η επίκληση της προστασίας της υγείας μας από την πανδημία εκ μέρους της κυβέρνησης είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο! Σε αυτή τη φάση η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, έχει οδηγήσει σε ένα σφοδρότατο κύμα εξάπλωσης του κορονοϊού, με τις ΜΕΘ να γεμίζουν -ειδικά στην Αττική- και τη διαλογή των ασθενών να έχει ήδη αρχίσει, δεκάδες ασθενείς να διασωληνώνονται σε διαδρόμους νοσοκομείων, ενώ ακόμα και τώρα η κυβέρνηση αρνείται την πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας. Αν ο στόχος της κυβέρνησης ήταν η προστασία της υγείας των φοιτητών θα ικανοποιούσε τα αιτήματα των υγειονομικών, θα εξασφάλιζε πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας για τις σχολές και τις εστίες, διενέργεια τακτικών δωρεάν τεστ σε εστίες και Πανεπιστήμια κ.α. Αντί αυτού στοχοποιεί όσους διεκδικούν ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ, κατηγορώντας τους διαδηλωτές και τη νεολαία για τη διασπορά του ιού. Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και όλες οι κυβερνήσεις στην ΕΕ, κινούνται με γνώμονα τα κέρδη μεγάλων επιχειρηματιών και όχι των αναγκών μας! Αντί να κάνει πράξη τα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών, έδωσε εκατομμύρια στους κλινικάρχες. Ταυτόχρονα κόβει 600 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για την υγεία, ενώ δίνει εκατομμύρια στους μεγαλοκαναλάρχες και την ίδρυση της Πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Είναι πλέον προφανές: η κυβέρνηση έχει επιλέξει να κρατήσει τις σχολές μας κλειστές, να μη δίνει ούτε ένα ευρώ και να μην παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για να επιστρέψουμε οι φοιτητές στα αμφιθέατρα και την ίδια στιγμή περνάει νομοσχέδια ενάντια στις ανάγκες μας! Δεν αντέχουμε άλλο την κοροϊδία! Εμείς οι φοιτητές είμαστε 1 χρόνο μακριά από τις σχολές μας και η κυβέρνηση σχεδιάζει το άνοιγμα του τουρισμού, των μεγάλων εμπορικών καταστημάτων. Την ίδια στιγμή απορρίπτουν ακόμα και τη συζήτηση για το άνοιγμα των Πανεπιστημίων εντός του εξαμήνου.

Η όξυνση της καταστολής και η αστυνομοκρατία που επιστρατεύει η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι ο δίκαιος αγώνας μας τους φοβίζει! Πάντα στο στόχαστρο από όλες τις κυβερνήσεις ήταν η διεκδίκηση και οι αγώνες μας. Χθες ήταν τα μαθητοδικεία, η καταστολή σε αντιιμπεριαλιστικά συλλαλητήρια, η απαγόρευση των απεργιών, σήμερα είναι η εισβολή της αστυνομίας στο ΑΠΘ, το ξύλο σε οικογένειες στη Νέα Σμύρνη, οι καταγγελίες για βασανισμούς, σεξουαλικές παρενοχλήσεις, φακελώματα από την αστυνομία. Νομίζουν ότι με αυτό τον τρόπο θα αποφύγουν να πληρώσουν για την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, για την πληθώρα αντιλαϊκών μέτρων που ψηφίζουν και εφαρμόζουν, αλλά και τις αντιδράσεις μπροστά στα περεταίρω αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα που προετοιμάζουν. Για αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ ολοκληρώνει το χτύπημα στην απεργία που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνοντας παράλληλα το απαράδεκτο νομοσχέδιο που καθιερώνει τον εργασιακό μεσαίωνα της 10ωρης δουλειάς! Την ίδια στιγμή έχει ψηφίσει νόμο για την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας και τώρα ετοιμάζεται να φέρει νέο νόμο-πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση που θέλει να ψηφίσει μέσα στο Πάσχα.

Σκοπεύουν να ενισχύσουν κι άλλο την κατηγοριοποίηση των Τμημάτων-μετά την αναγνώριση των ιδιωτικών κολλεγίων-εγκαινιάζοντας προγράμματα τριετούς φοίτησης, συμπιέζοντας τα επαγγελματικά μας δικαιώματα προς τα κάτω. Δρομολογούν την ενίσχυση της αξιολόγησης των Τμημάτων και τη σύνδεση της με τη χρηματοδότηση τους, με ορίζοντα να οδηγήσουν Τμήματα στο κλείσιμο. Προχωρούν ένα βήμα παραπέρα την παράδοση της απαξιωμένης φοιτητικής μέριμνας στους εργολάβους με στόχο την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της, γίνεται επανασύσταση των Συμβουλίων Ιδρύματος με σκοπό την θωράκιση των στοχεύσεων των εκάστοτε κυβερνήσεων, του αποκλεισμού των συλλογικών φορέων από την δυνατότητα παρέμβασης, και τον απευθείας διορισμό πρυτάνεων και διοικητικών οργάνων καθώς και την ενίσχυση πτυχών της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας του ιδρύματος. Σχεδιάζουν τη θέσπιση ενιαίων ψηφοδελτίων για τις φοιτητικές εκλογές για να χτυπήσουν τησυλλογική οργάνωση και διεκδίκηση! Ειδικά το μέτρο αυτό, σε συνδυασμό με την υποκατάσταση των συλλογικών διαδικασιών από ηλεκτρονικές ψηφοφορίες. Πέραν της πλήρους αποπολιτικοποίησης που θα επιφέρει, σηματοδοτεί μία αλλαγή-τομή στον τρόπο με τον οποίο οι φοιτητικοί σύλλογοι έχουν συγκροτηθεί, αφού αποτελούν φορείς ανεξάρτητους από το κράτος, η οργάνωση και η λειτουργία των οποίων αφορά αποκλειστικά τους φοιτητές. Αυτά έρχεται να υπερασπίσει η Πανεπιστημιακή αστυνομία.

Μόνο ο δικός μας αγώνας μέσα από τους Φοιτητικούς μας Συλλόγους μπορεί να βάλει εμπόδια στην πολιτική τους και να μπλοκάρει το νόμο!

Λίγες μόνο μέρες μετά την ψήφιση του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη, η κυβέρνηση ανέδειξε σε όλο της το μεγαλείο τι θα σημάνει η εφαρμογή του. Οι εικόνες στο ΑΠΘ ήταν αποκαλυπτικές. Καταγγέλλουμε τον Παπαϊωάννου για τα γεγονότα σκληρής καταστολής απέναντι στους συναδέλφους μας στο ΑΠΘ.

Είναι απαράδεκτες οι δηλώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη που ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θέλει να εγκαταστήσει την αστυνομία στις σχολές μας μέχρι τέλος Απρίλη, με την ημερομηνία αναφοράς, 15 Απρίλη, να πλησιάζει. Όλα αυτά με τις σχολές μας κλειστές! Δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε! Η κυβέρνηση ζήτησε από τις Συγκλήτους να συγκροτήσουν Επιτροπές Ασφάλειας των Ιδρυμάτων προετοιμάζοντας το νέο σπουδαστικό της ασφάλειας. Την ίδια στιγμή θέλουν πειθαρχικά συμβούλια που θα κληθούν να διαγράφουν οριστικά φοιτητές ή να ορίζουν ποινές 3 χρόνων φυλάκισης σε φοιτητές που τελούν πράξεις “παραβατικές” στοχοποιώντας τις διαχρονικές πρακτικές διεκδίκησης των φοιτητών.  Σε αυτή τη διαδικασία ο Πρύτανης του ΕΜΠ, Μπουντουβής, έπαιξε πρωτοπόρο ρόλο. Μέσα από μια διαδικασία συγκλήτου (29/3) – παρωδία, και αποκλείοντας τους συλλογικούς φορείς, προσπάθησε να διορίσει ως υπεύθυνο ασφαλείας. Φτάνοντας μάλιστα σε σημείο να μεταφέρει την ψηφοφορία εκτός διαδικασίας, η οποία διακόπηκε, με επιστολική ψήφο. Καταγγέλλουμε την αυταρχική στάση της διοίκησης του ΕΜΠ που ακόμη και τώρα υλοποιεί κατά γράμμα τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης ΝΔ παρακάμπτοντας όλους τους φορείς του ΕΜΠ, πηγαίνοντας κόντρα σε όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα. Ταυτόχρονα προχωράει η υλοποίηση όλων των πτυχών του νόμου, με τις Συγκλήτους να εγκρίνουν τους συντελεστές για την ΕΒΕ, συναινώντας στον αποκλεισμό χιλιάδων μαθητών, επιφέροντας βαρύ πλήγμα κυρίως στις λαϊκές οικογένειες. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση στις διοικήσεις των ιδρυμάτων μας να εφαρμόσουν τον νόμο. Οποιαδήποτε προσπάθεια εφαρμογής του θα μπλοκαριστεί στην πράξη από τους Φοιτητικούς Συλλόγους, τα σωματεία και του συλλόγους των εργαζόμενων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, αναβαθμίζει την επίθεση, παίρνοντας την σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ, που ενισχύουν το Πανεπιστήμιο που θα λειτουργεί όλο και περισσότερο με τα κριτήρια της αγοράς και με περαιτέρω στήριξη της επιχειρηματικής δράσης και της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας του. Για αυτό η τωρινή κυβέρνηση πατάει πάνω στις διαχρονικές στοχεύσεις όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων για τη θωράκιση αυτού του Πανεπιστημίου από οποιαδήποτε φωνή διεκδίκησης για αυτό η διαφωνία της ΝΔ με τα υπόλοιπα αστικά κόμματα είναι μόνο το πού θα υπάγεται το νέο σώμα καταστολής μέσα στις σχολές μας.

Συνεχίζουμε δυναμικά! Ο αγώνας μας είναι δίκαιος και θα νικήσει!

Ο αγώνας μας έχει ήδη αποτελέσματα τόσο στην Αθήνα όσο και πανελλαδικά! Η πολύμορφη δραστηριότητα των Συλλόγων μας με δια ζώσης Συνελεύσεις και εκδηλώσεις, πραγματοποίηση δια ζώσης μαθημάτων και άλλων πρωτοβουλιών πρέπει να συνεχιστεί! Σε αυτή την κατεύθυνση να αξιοποιήσουμε και τις όποιες θετικές τοποθετήσεις Πανεπιστημιακών Οργάνων που κάτω από την πίεση των συλλόγων μας ζητούν την επιστροφή στη δια ζώσης διδασκαλία Ειδικά στα τμήματα που υπάρχει πληθώρα εργαστηριακών μαθημάτων η κατάσταση δεν πάει άλλο!

Η επίθεση και καταστολή στον λαό είναι ενιαία! Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει το απαράδεκτο νομοσχέδιο που θεσπίζει δεκάωρο και υποχρεώνει τα συνδικάτα να δημιουργήσουν ηλεκτρονικά μητρώα, για να είναι σε θέση να υπογράφουν συλλογική σύμβαση εργασίας, μονιμοποιεί την τηλεργασία και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας! Δε δεχόμαστε το μέλλον που μας ετοιμάζουν!

Δώσαμε απάντηση στην κυβέρνηση που νόμιζε ότι θα μας έκλεινε το στόμα επιστρατεύοντας ωμή βία, συκοφαντία και προσπάθεια τρομοκράτησης! Η οργή και η αγανάκτηση μας όλο και μεγαλώνει! Όσο και αν η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποιεί την πανδημία για να νομοθετεί πίσω από τις πλάτες μας θα μας βρίσκει συνεχώς μπροστά της. Δεν πρόκειται να κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια! Φοιτητές, καθηγητές, εργαζόμενοι μαζί με τους συλλόγους μας θα πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα για να μην εφαρμοστεί. Δεν θα τους επιτρέψουμε να μας βάλουν στο χέρι! Ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοίδη όπως και ο νέος που ετοιμάζουν δεν πρόκειται να εφαρμοστεί!

Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους φοιτητές, σε κάθε εργαζόμενο, διοικητικό, στους ίδιους τους καθηγητές μας αλλά και στους συλλόγους τους για να οργανώσουμε από κοινού τον αγώνα ενάντια στην καταστολή και για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης, για να μπορέσουν τα ιδρύματά μας να επαναλειτουργήσουν με όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας μας.

  • Ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη δε θα εφαρμοστεί!!! Καμία σκέψη για νέο νόμο-πλαίσιο!
  • Απαιτούμε την επαναλειτουργία των σχολών μας από το εαρινό εξάμηνο! Να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της Υγείας μας. Άμεση αύξηση της χρηματοδότησης των σχολών μας. Προσλήψεις διδακτικού προσωπικού ώστε να διεξαχθούν τα μαθήματα σε ολιγάριθμα τμήματα. Αξιοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών χώρων με ευθύνη Υπουργείου-Ιδρυμάτων-Δήμων και Περιφερειών.
  • Ούτε σκέψη για Πανεπιστημιακή Αστυνομία! Έξω η ασφάλεια από τις σχολές!
  • Όχι στα όρια φοίτησης και τις διαγραφές φοιτητών.
  • Όχι στην εφαρμογή της βάσης εισαγωγής.
  • Όχι στην ισοτίμηση των πτυχίων των ιδιωτικών κολεγίων με των πανεπιστημίων.
  • Όχι στα ενιαία ψηφοδέλτια και στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες. Κάτω τα χέρια από τους φοιτητικούς συλλόγους.
  • Καμία ποινική δίωξη σε βάρος συλλογικών φορέων, φοιτητών, εργαζομένων, αγωνιστών για τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις. Οι αγώνες μας δεν ποινικοποιούνται. Να καταργηθεί ο απαράδεκτος νόμος απαγόρευσης διαδηλώσεων.
  • Να αθωωθούν τώρα όλοι οι συμφοιτητές μας που διώκονται με απαράδεκτες κατηγορίες!

 

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:

  • Μεγάλο φοιτητικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 15 Απρίλη στις 13:00 Προπύλαια.
  • Κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις στα όργανα διοίκησης με σκοπό την πίεση των ιδρυμάτων για να παρθεί θέση για το άνοιγμα των σχολών και τη μη εφαρμογή του νόμου
  • Το επόμενο διάστημα μαζικοποιούμε τις γενικές συνελεύσεις, ζωντανεύουμε τις σχολές μας, πραγματοποιούμε δια ζώσης μαθήματα.
  • Στήριξη όλων των πρωτοβουλιών που αποφάσισαν οι συσκέψεις των ΦΣ ΕΚΠΑ και ΕΜΠ.
  • Στηρίζουμε τον αποκλεισμό του Κάτω Πολυτεχνείου και της εκδήλωσης των ΦΣ και φορέων ΕΜΠ την Παρασκευή 16/4 στης 10:00 πμ.
  • Άμεση κινητοποίηση σε οποιαδήποτε απόπειρα εισβολής των ΜΑΤ – Περιφρούρηση του ασύλου με μαζικές κινητοποιήσεις
  • Στηρίζουμε την πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και προχωράμε σε πολύμορφη δραστηριότητα (ενημέρωση της πανεπιστημιακής κοινότητας, διαλέξεις, graffiti event κλπ) των ΦΣ στους χώρους των Πανεπιστημίων την Τρίτη 13 Απρίλη.
  • Στηρίζουμε τις πολύμορφες δράσεις των φοιτητικών συλλόγων!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας