“Στροφή” Τουρκίας; Ανακοίνωσε ότι απαγορεύει σε μετανάστες να διασχίζουν το Αιγαίο

964
τουρκίας
Ο Ερντογάν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες

 Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη Δευτέρα θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, ενώ σύμφωνα με την ειδησεογραφία  ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε εντολή στην τουρκική ακτοφυλακή να μην επιτρέπει πλέον σε μετανάστες να επιχειρούν να διασχίσουν το Αιγαίο. Οι επόμενες μέρες θα δείξουν αν αυτή η εντολή τηρηθεί και αν πρόκειται για στροφή στην πολιτική της Τουρκίας ή ένα εφήμερο ελιγμό. Πάντως, παρά την  απόφαση για απαγόρευση στους πρόσφυγες-μετανάστες να διασχίζουν το Αιγαίο, η ένταση στον Έβρο από τις τουρκικές επιθέσεις όχι μόνο δεν μειώνεται αλλά και αυξάνεται, όπως δείχνουν και τα σημερινά επεισόδια.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μεταβεί στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα 9 Μαρτίου, ανακοίνωσε αργά χθες Παρασκευή η τουρκική κυβέρνηση. «Ο πρόεδρος σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στις Βρυξέλλες στις 9 Μαρτίου», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

H επίσκεψη Ερντογάν θα γίνει κατόπιν πρόσκλησης από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και η ατζέντα θα περιλαμβάνει την κατάσταση στην ελληνοτουρκική μεθόριο καθώς και μια «θεμελιώδη επανευθυγράμμιση της σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας», μεταξύ όπως μεταδίδει η γερμανική Die Welt.

«Η ΕΕ έχει υποχρέωση να παράσχει προστασία στους πρόσφυγες»

Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος είχε τηλεφωνική συνομιλία χθες με τον Αντρέι Πλένκοβιτς, πρωθυπουργό της Κροατίας, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, με θέμα τις πρόσφατες εξελίξεις στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ και τους αιτούντες άσυλο που επιθυμούν να περάσουν στην Ευρώπη, ανέφερε η Άγκυρα. Ο Ερντογάν ανέφερε στον Κροάτη πρωθυπουργό ότι η ΕΕ έχει υποχρέωση να παράσχει την απαραίτητη προστασία στους πρόσφυγες που έχουν φτάσει στα σύνορά της, τηρώντας τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Επίσης τόνισε ότι το κλείσιμο των συνόρων δεν θα εξαλείψει την ευθύνη ευρωπαϊκών χωρών με βάση το διεθνές δίκαιο.

«Οι διελεύσεις παράτυπων μεταναστών από το Αιγαίο δεν επιτρέπονται»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε εντολή στην τουρκική ακτοφυλακή να μην επιτρέπει πλέον σε μετανάστες να επιχειρούν να διασχίσουν το Αιγαίο, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή η ακτοφυλακή, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Οι διελεύσεις παράτυπων μεταναστών από το Αιγαίο δεν επιτρέπονται επειδή αυτό είναι επικίνδυνο», υπογραμμίζει η ανακοίνωση της τουρκικής ακτοφυλακής, που επικαλείται ένα προεδρικό διάταγμα.

Το υπουργείο Εσωτερικών θα επιβλέψει την εφαρμογή του διατάγματος αυτού.«Ενώ η αρχή της μη παρέμβασης με τους παράτυπους μετανάστες που επιθυμούν να φύγουν από την Τουρκία παραμένει να εφαρμόζεται, μια τέτοια προσέγγιση δεν αφορά τις θαλάσσιες διελεύσεις εξαιτίας κινδύνων που απειλούν τη ζωή», προσθέτει η ανακοίνωση.

Τι ζήτησε ο Ερντογάν από την Μέρκελ για το μεταναστευτικό

Τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν ζήτησε από την Μέρκελ να αναθεωρηθεί η συμφωνία για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, υπογραμμίζοντας ότι δεν λειτουργεί.

Παράλληλα, αναφέρθηκε για τις συζητήσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν και ότι μια συμφωνία εκεχειρίας στην Ιντλίμπ αποσκοπεί στην προστασία των αμάχων και των τουρκικών στρατευμάτων εκεί.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, η Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Βερολίνο. Ο κ. Μητσοτάκης θα εκθέσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τόσο στον Έβρο όσο και στα νησιά του Αιγαίου αλλά και τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας