Στρατός στους δρόμους στη Γερμανία, «πογκρόμ» κατά των ανεμβολίαστων στην Αυστρία

1004
Στρατός στους δρόμους στη Γερμανία

Επιστροφή του lockdown στην Ολλανδία – Έκκληση Merkel για εμβολιασμούς – Φόβοι για την λήψη μέτρων «αστυνομικού κράτους»

Σε μία πρωτοφανή εξέλιξη για τη χώρα, ο στρατός θα κατέβει στους δρόμους στη Γερμανία εν όψει της εορταστικής περιόδου, προκειμένου να βοηθήσει όπου μπορεί τις υγειονομικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως μεταδίδει το Reuters, το Σάββατο 13 Σεπτεβρίου 2021 επικαλούμενο δημοσιεύματα του γερμανικού τυπου.
Πάντως σε νέο βιντεοσκοπημένο μήνυμα της το Σάββατο (13/11/2021), Angela Merkel, απηύθυνε δραματική έκκληση στον κόσμο να εμβολιαστεί.
Την ίδια ώρα, σε πανεθνικό lockdown για ανεμβολίαστους εισέρχεται από τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021 η Αυστρία, η οποία αναμένεται να αποτελέσει τον προπομπό λήψης παρόμοιων διαχωριστικών μέτρων σε πανευρωπαϊκό επίπεδονα ενώ να σημειωθει η Ολλανδία επιστρέφει σε μερικό lockdown.
«Δύσκολες εβδομάδες βρίσκονται μπροστά μας και μπορείτε να δείτε πόσο ανήσυχη είμαι» τόνισε στο μήνυμα της προς το γερμανικό λαό η Καγκελάριος.
«Καλώ άμεσα όποιον δεν έχει ήδη εμβολιαστεί, να αναθεωρήσει» πρόσθεσε, καθώς ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της πανδημίας.

Εμβολιασμοί και ενισχυτική δόση

Για τον καλύτερο συντονισμό και την υποστήριξη όλων των δομών, το επιτελείο αντιμετώπισης κρίσεων του γερμανικού στρατού προετοιμάζεται να αναπτύξει 12.000 στρατιώτες στους δρόμους, μέσα στην εορταστική περίοδο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel, ήδη έχουν αναπτυχθεί οι πρώτοι 630 άνδρες και αναμένεται σύντομα και η συνέχεια, με στόχο να φτάσουν τους 6.000 μέχρι τα τέλη του μηνός και τελικά τους 12.000 τα Χριστούγεννα. ‘
Ο στρατός θα βοηθήσει στους εμβολιασμούς με την ενισχυτική δόση, αλλά και τη διενέργεια τεστ σε νοσοκομεία και γηροκομεία.

Σύσκεψη υπό τη Merkel

Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, η υπουργός Άμυνας Annegret Kramp-Karrenbauer αναμένεται να συμμετάσχει στις διαβουλεύσεις για τη διαχείριση της πανδημίας που θα έχει η καγκελάριος Merkel με τους επικεφαλής των ομοσπονδιακών κρατιδίων, την ερχόμενη Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021.
Στην ίδια συνάντηση θα τεθούν επί τάπητος και επιπλέον περιοριστικά μέτρα, αν και ούτως ή άλλως φαίνεται πως τα τρία κόμματα που συζητούν τον σχηματισμό κυβέρνησης έχουν δώσει σιωπηλά την αποδοχή τους στην παράταση του καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης που λήγει κανονικά στις 25 Νοεμβρίου.

Merkel: Έρχονται δύσκολες εβδομάδες, ανησυχώ πολύ

Ύστατη έκκληση της Γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel στους μη εμβολιασμένους πολίτες, να αναθεωρήσουν τη θέση τους, καθώς τα ποσοστά μόλυνσης έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη της πανδημίας.για επτά ημέρες ανέβηκε στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της πανδημίας.
«Μας περιμένουν δύσκολες εβδομάδες και μπορείτε να δείτε ότι ανησυχώ πολύ», είπε η Merkel στο εβδομαδιαίο μήνυμά της.
«Ζητώ επειγόντως από όλους όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να το ξανασκεφτούν», τόνισε.

Στα ύψη τα επίπεδα της μόλυνσης στη Γερμανία

Τα ποσοστά επίπτωσης επτά ημερών στη Γερμανία – ο αριθμός των ατόμων ανά 100.000 που μολύνθηκαν την περασμένη εβδομάδα – αυξήθηκε σε 277,4 το Σάββατο (13/11), σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Robert Koch.
Το ρεκόρ στο τρίτο κύμα της πανδημίας τον περασμένο Δεκέμβριο ήταν 197,6.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι ηγέτες των 16 κρατιδίων της Γερμανίας πρόκειται να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν αυστηρότερα μέτρα, αν και τα τρία κόμματα που διαπραγματεύονται για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης συμφώνησαν να λήξει στις 25 Νοεμβρίου η κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
«Πάντα μας βοηθούσε όταν τα κρατίδια και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνεργάζονταν και δεσμεύονταν σε ενιαίους κανόνες», είπε η απερχόμενη καγκελάριος.
Η Ευρώπη έχει γίνει ξανά το επίκεντρο της πανδημίας, ωθώντας ορισμένες κυβερνήσεις να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επιβάλουν εκ νέου τα αντιδημοφιλή lockdown ενόψει των Χριστουγέννων και ενώ εγείρονται ερωτήματα για το κατά πόσο, τα εμβόλια από μόνα τους αρκούν για να δαμάσουν τον Covid, επισημαίνει το Reuters.

Αυστρία: Μέτρα κατά των ανεμβολιαστων 

Την ίδια ώρα σε πανεθνικό lockdown για ανεμβολίαστους εισέρχεται από τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021 η Αυστρία, η οποία αναμένεται να αποτελέσει τον προπομπό λήψης παρόμοιων διαχωριστικών μέτρων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Επίσης από το Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021 σε μερικό lockdown αλλά για όλους εισέρχεται μία από τις πλέον εμβολιασμένες χώρες στην ΕΕ, η Ολλανδία.
«Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος: Την Κυριακή να δώσουμε το πράσινο φως για ένα πανεθνικό lockdown για τους μη εμβολιασμένους», δήλωσε ο Αυστριακός καγκελάριος Alexander Schallenberg σε συνέντευξη Τύπου.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι άτομα χωρίς πιστοποιητικό 2G (πλήρης εμβολιασμός ή ανάρρωση από τον Covid-19) δεν θα μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους εκτός από ουσιαστικούς λόγους.
Περιέγραψε το ποσοστό πλήρους εμβολιασμού της Αυστρίας -μόλις το 65% του πληθυσμού – ως «επαίσχυντο».
Lockdown για τους μη εμβολιασμένους προτάθηκε την Πέμπτη (11/11/2021) από τον κυβερνήτη της Άνω Αυστρίας, της περιοχής με τα υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης Covid-19, εν αναμονή της νομικής έγκρισης από την κυβέρνηση.

Σοβαρή απειλή

Επίσης την Πέμπτη, η Επιτροπή Κορωνοϊού της Αυστρίας προειδοποίησε για «σοβαρή απειλή για την ιατρική περίθαλψη» για ολόκληρο τον πληθυσμό και συνέστησε να επιβληθεί lockdown για τους μη εμβολιασμένους σε εθνικό επίπεδο.
Ο Schallenberg δεν επιβεβαίωσε εάν το lockdown θα ισχύει σε ολόκληρη τη χώρα ή μόνο για τις περιοχές με την υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης, αλλά είπε ότι είναι υπέρ μιας «λύσης σε εθνικό επίπεδο».
Ο υπουργός Υγείας Wolfgang Mückstein επιβεβαίωσε ότι το lockdown θα ισχύει τουλάχιστον στην Άνω Αυστρία και το Σάλτσμπουργκ, τις δύο περιοχές με τη μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης του ιού.

Αυστηρά μέτρα

Και οι δύο περιοχές είχαν ήδη ανακοινώσει αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα για τον Covid ως απάντηση στη σοβαρή πίεση στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένης της παράτασης στην υποχρεωτική χρήση μάσκας FFP2, της απαγόρευσης της πώλησης αλκοόλ στις χριστουγεννιάτικες αγορές και της ακύρωσης των περισσότερων μεγάλων εκδηλώσεων τις επόμενες εβδομάδες.
Δεν είναι ακόμη σαφές πώς ακριβώς θα λειτουργήσει το lockdown, ούτε πώς θα επιβληθεί.
Άτομα χωρίς αποδεικτικά 2G (είτε πλήρης εμβολιασμός είτε πρόσφατη ανάρρωση από τον Covid-19) θα επιτρέπεται να βγαίνουν από τα σπίτια τους μόνο υπό ορισμένες συνθήκες, παρόμοιες με προηγούμενα lockdowns για τον γενικό πληθυσμό, όπως εργασία ή απαραίτητες αγορές και φυσική άσκηση.

Αστυνομικό κράτος;

Ο Schallenberg επανέλαβε προηγούμενες δηλώσεις του ότι η κυβέρνηση δεν είχε καμία πρόθεση να επιβάλει νέο γενικό lockdown.
«Σύμφωνα με το σχέδιο, έχουμε στην πραγματικότητα λίγες μέρες μέχρι να εισαγάγουμε το lockdown για τα μη εμβολιασμένα άτομα», είπε ο Schallenberg, προσθέτοντας ότι οι περιορισμοί σημαίνουν ότι «δεν μπορεί κανείς να φύγει από το σπίτι του εκτός αν πρόκειται να εργαστεί, να ψωνίσει και να ασκηθεί – δηλαδή ακριβώς αυτό που έπρεπε να υποστούμε όλοι το 2020.»
Μία από τις προκλήσεις ενός τέτοιου διαφοροποιημένου lockdown είναι ο τρόπος με τον οποίο θα επιβληθούν οι έλεγχοι.
«Δεν ζούμε σε αστυνομικό κράτος.
Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να ελέγχουμε κάθε γωνιά του δρόμου», δήλωσε ο Αυστριακός καγκελάριος.

Η ανακοίνωση έρχεται καθώς η Αυστρία συνεχίζει να αναφέρει μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης Covid-19 στην Ευρώπη, με δύο από τις εννέα περιφέρειες της (νέα κρούσματα ανά 100.000 άτομα) πάνω από το όριο των 1.000.
Έτσι η Αυστρία θα γίνει η πρώτη χώρα που θα επιβάλει αποκλειστικά μέτρα «παραμονής στο σπίτι» στους μη εμβολιασμένους, αλλά αυτό θα μπορούσε τελικά να επαναληφθεί και αλλού, παρά την εξασθενημένη ανοσία που προσφέρει το ίδιο το εμβόλιο.
Μερικό lockdown αλλά για όλους στην Ολλανδία.

Στην επιβολή lockdown αλλά για όλους προχωρά η Ολλανδία.

Αν και το 85% των ενήλικων Ολλανδών έχει εμβολιαστεί, η γ’ δόση του εμβολίου χορηγείται μόνο σε ανοσοκατεσταλμένους (από τον Δεκέμβριο θα χορηγείται και στους άνω των 80 ετών), γεγονός που θεωρείται πως μαζί με την άρση των περιοριστικών μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης στα τέλη Σεπτεμβρίου, έχει συμβάλει στην ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού στην χώρα.
H επιβολή του μερικού lockdown, το οποίο θα είναι διάρκειας τριών εβδομάδων, σημαίνει δραστική αλλαγή πολιτικής για την κυβέρνηση του Mark Rutte, η οποία έως τον Οκτώβριο πίστευε ότι το σχετικά υψηλό ποσοστό εμβολιασμένων θα της επέτρεπε να χαλαρώσει και άλλο τα περιοριστικά μέτρα προς το τέλος του έτους.
Ωστόσο η έκρηξη των κρουσμάτων είχε ως αποτέλεσμα, οι ειδικοί επιστήμονες να συστήσουν στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην επιβολή μερικού lockdown και στον περιορισμό της πρόσβασης σε δημόσιους χώρους όσων δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή δεν έχουν νοσήσει από Covid-19.
Λόγω της έξαρσης του ιού, έχει αυξηθεί η πίεση στα νοσοκομεία, τα οποία έχουν αναστείλει την κανονική λειτουργία τους για να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά covid.
Σημειώνεται πως τον Οκτώβριο, περίπου το 55% των ασθενών στα ολλανδικά νοσοκομεία και το 70% όσων βρίσκονταν στην εντατική ήταν ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι, σύμφωνα με το Ολλανδικό Ινστιτούτο για την Υγεία (RIVM).

Τα περιοριστικά μέτρα

Από το Σάββατο (13/11/2021) αφότου η κυβέρνηση έδωσε εντολή τα εστιατόρια και τα καταστήματα να κλείνουν νωρίτερα και απαγόρευσε την παρουσία θεατών σε μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την αύξηση- ρεκόρ των κρουσμάτων Covid-19.
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Markm Rutte δήλωσε πως οι υγειονομικοί περιορισμοί, που οι Ολλανδοί νόμιζαν ότι θα τέλειωναν για τα καλά, θα επιβληθούν εκ νέου για τρεις εβδομάδες.
Τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα απαραίτητα καταστήματα, όπως τα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να κλείνουν στις 20.00 τοπική ώρα, ενώ τα μη αναγκαία καταστήματα στις 18.00.
Η απόφαση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, ενώ στη Χάγη και σε άλλες πόλεις της Ολλανδίας ξέσπασαν ταραχές και σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και δυνάμεις της αστυνομίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας