Στρατούλης–Σαμοΐλης στην Κεφαλονιά: Όχι στη διάλυση νοσοκομείου και δομών υγείας

1676
στρατούλης
Συνέντευξη Τύπου Δ. Στρατούλη από ΛΑ.Ε και Σ. Σαμοΐλη από ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟ ΙΟΝΙΟ στην Κεφαλονιά.

Ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της ΠΓ της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ, ο Στέφανος Σαμοΐλης υποψήφιος περιφερειάρχης με το ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟ ΙΟΝΙΟ και η υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Κεφαλονιάς – Ιθάκης Γεωργία Παναγιωτάτου με την παρουσία και τοπικών στελεχών της ΛΑ.Ε  και του συνδυασμού έδωσαν σήμερα στο Αργοστόλι συνέντευξη τύπου. Αφού συλλυπήθηκαν την οικογένεια του νεκρού εργάτη στο σημερινό εργατικό δυστύχημα στο ΧΥΤΥ Ληξουρίου και ζήτησαν να ελεγχτούν σε βάθος οι ευθύνες γι’ αυτό, ανάφεραν μεταξύ άλλων τα εξής.

Δημήτρης Στρατούλης: «Η κατάσταση των δομών Δημόσιας Υγείας στο νησί είναι δραματική. Το Γενικό Νοσοκομείο Αργοστολίου δουλεύει με το 50% του αναγκαίου προσωπικού, που εργάζεται με αυταπάρνηση και με απάνθρωπη εντατικοποίηση για να καλύψει τα δυσθεώρητα κενά. Το ίδιο συμβαίνει και στο Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου, που υπολειτουργεί με μπαλώματα.

Περιοδεύσαμε και μιλήσαμε με τους εργαζόμενους στο Γενικό Νοσοκομείο Αργοστολίου. Συναντηθήκαμε με την πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων Βασιλική Βουτσινά, που μας ενημέρωσε για την κατάσταση του Νοσοκομείου και εκφράσαμε τη στήριξη και αλληλεγγύη μας στον αγώνα και τις προτάσεις τους για ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης, συντήρηση των εγκαταστάσεων και του τεχνικού ιατρικού εξοπλισμού του και κυρίως για άμεσες προσλήψεις του αναγκαίου ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού – οικονομικού προσωπικού.

Συναντηθήκαμε επίσης με τον Διευθυντή της μονάδας του τεχνητού Νεφρού κ. Ευάγγελο Γιαννάτο και τους υπόλοιπους γιατρούς και νοσηλεύτριες που έχουν δηλώσει παραίτηση, εάν μέχρι το τέλος του μήνα δεν γίνουν προσλήψεις και δεν λυθεί το πρόβλημα με τον Διοικητή, τον οποίο και αυτοί αλλά και ο σύλλογος θεωρούν ανεπαρκή και ακραία αυταρχικό.

Προχωρήσαμε τηλεφωνικά σε διάβημα στον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, διαμαρτυρηθήκαμε για την αδιαφορία της κυβέρνησης και απαιτήσαμε να δοθούν άμεσες λύσεις και να επισκεφτεί γι αυτό το σκοπό την Κεφαλονιά πριν ισχύσουν οι παραιτήσεις, που θα οδηγήσουν σε κατάρρευση το νοσοκομείο και σε απόγνωση τους κατοίκους του νησιού.

Συναντήσαμε επίσης το μέλος της ανοικτής συνέλευσης Κεφαλονιάς – Ιθάκης ενάντια στις εξορύξεις κ. Μάκη Δημητράτο και του εκφράσαμε τη στήριξη και συμπαράστασή μας στο μεγάλο αγώνα τους ενάντια στην εξόρυξη υδρογονανθράκων στα Ιόνια Νησιά. Μία τέτοια εξέλιξη, εάν πάρουμε υπόψη τη σεισμικότητα της περιοχής και το γεγονός ότι τα ¾ του παραγόμενου στα Ιόνια Νησιά εισοδήματος προέρχεται από τον τουρισμό και την αλιεία, σημαίνει καταστροφή για το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία, την τοπική οικονομία και κοινωνία και τις αναπτυξιακές προοπτικές τους.

Το μέλλον των Ιονίων νήσων δεν πρέπει να είναι μαύρο, όπως είναι τα πετρέλαια, αλλά γαλάζιο, πράσινο και πολύχρωμο. Και τα ιόνια νησιά έχουν πάρα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, που μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη του τουρισμού λόγω του φυσικού τους κάλλους, του πολιτισμού, της ιστορίας και των μνημείων τους. Με δραστικό, όμως, περιορισμό των all inclusive και των φαραωνικού τύπου ξενοδοχειακών μονάδων με σταμάτημα των εξαγορών μεγάλων ξενοδοχείων από το ξένο κεφάλαιο και με δραστική μείωση του ΦΠΑ στις δραστηριότητες που έχουν σχέση με τον τουρισμό. Ένα τουρισμό, που θα συνδέεται με την παραγωγή του αγροτοδιατροφικού τομέα στα ίδια τα νησιά (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία).

Περιοδεύσαμε, επίσης, μαζί με τοπικά στελέχη της ΛΑ.Ε, στο Ληξούρι και στο Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο. Με ευθύνη της κυβέρνησης και της περιφέρειας δεν έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές, που είχε προκαλέσει στην περιοχή Ληξουρίου ο σεισμός του 2014. Ούτε στο οδικό δίκτυο, ούτε στο Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο, ούτε στο λιμάνι, ούτε στις εργατικές κατοικίες ,που θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο, ούτε στη Βιβλιοθήκη ούτε καν στο νεκροταφείο.

Το εκλογικό «δίλημμα» ότι οι πολίτες έχουν να επιλέξουν μεταξύ μόνο «Τσίπρα – Μητσοτάκη», είναι κάλπικο. Κι αυτό, γιατί ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ κινούνται στο ίδιο πλαίσιο νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής, λόγω των δεσμεύσεών τους προς τους δανειστές, για συνέχιση του μνημονιακού καθεστώτος λιτότητας μέχρι το 2060. Στην εξωτερική πολιτική συμφωνούν στην μετατροπή της Ελλάδας σε ευρωατλαντικό οικόπεδο.

Η ΛΑ.Ε στα τέσσερα χρόνια της δράσης της απέδειξε ότι είναι πρωτοπόρα αριστερή, αντιμνημονιακή δύναμη ενότητας, συνέπειας, σταθερότητας, ειλικρίνειας ανιδιοτέλειας, και αγωνιστικότητας. Επίσης ο ευρωβουλευτής μας Νίκος Χουντής είχε θετικό έργο για το λαό και τη χώρα μας.

Ισχυρή ΛΑ.Ε στο λαό, στους αγώνες, στην Ευρωβουλή και στη Βουλή είναι η καλλίτερη εγγύηση, για πραγματική αντιπολίτευση, για ανατροπή του μνημονιακού καθεστώτος, για να ξαναγεννηθεί η ελπίδα για εναλλακτική στη λιτότητα και στην ταπεινωτική επιτροπεία προοδευτική φιλολαϊκή λύση.»

Ενημέρωσαν επίσης ότι στο ψηφοδέλτιο της ΛΑ.Ε για τις ευρωεκλογές θα συμμετέχει, μεταξύ άλλων, ο Κεφαλλονίτης οικονομολόγος Διονύσης Φλαμιάτος.

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Ιόνιων Νήσων με το ψηφοδέλτιο ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟ ΙΟΝΙΟ Στέφανος Σαμοΐλης, κατάγγειλε την παντελή αδιαφορία της κυβέρνησης αλλά και της περιφερειακής αρχής για την κατάσταση διάλυσης στο Γενικό Νοσοκομείου Αργοστολίου. Επίσης, για την μη αποκατάσταση των ζημιών από τους σεισμούς του 2014, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι βρήκε το Αργοστόλι και την Κεφαλονιά σε χειρότερη κατάσταση από αυτή που είχε δει το 2014 μετά τους σεισμούς σε επίσκεψή του, ως τότε Βουλευτής, στο νησί. Ζήτησε να μην προχωρήσουν και να σταματήσουν άμεσα οι εξορύξεις και η έρευνα υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος, που για την περιοχή είναι καταστροφικές και οι μόνες που θα επωφεληθούν θα είναι οι πολυεθνικές πετρελαϊκές εταιρείες. Ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν οι υποψήφιοι/ες του ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΥ Ιονίου στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη και ζήτησε τη στήριξη του ψηφοδελτίου για να ακουστεί στο περιφερειακό συμβούλιο ηχηρά και αγωνιστικά η φωνή των ενεργών πολιτών και των κινημάτων τους στα Ιόνια Νησιά, οι διεκδικήσεις τους και οι εναλλακτικές φιλολαϊκές λύσεις για τα λαϊκά και τοπικά προβλήματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας