Στρατούλης από Μυτιλήνη: Παραμονή του μειωμένου ΦΠΑ. Να μειωθεί η βενζίνη

1482

Ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της ΠΓ της ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ σε συνέντευξη τύπου, που έδωσε σήμερα, Παρασκευή 29/6/2018, στη Μυτιλήνη μαζί με τοπικά στελέχη της ΛΑΕ, ανάφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Εν τέλει, από μεθαύριο, 1η Ιουλίου 2018, οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ, που εξακολουθούσαν να ισχύουν στα 5 νησιά του ανατολικού Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Λέρος) καταργούνται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Μάλιστα, όχι μόνο εξισώνονται με εκείνους της υπόλοιπης χώρας, αλλά επιπρόσθετα αυξάνονται από το 13% στο 24% κάνοντας τη διαβίωση στα νησιά πανάκριβη.

Ο αυξημένος από 1/7/2018 ΦΠΑ θα εξουθενώσει οικονομικά και κοινωνικά τους κατοίκους και την οικονομία των νησιών του Αιγαίου. Θα έχει πάρα πολύ αρνητικές επιπτώσεις στον Τουρισμό. Είναι αδιανόητο η κυβέρνηση να έχει υποκύψει στις παράλογες πιέσεις της Τρόικα και να μη βλέπει τις καταστροφικές συνέπειες της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, όταν μάλιστα σε ολόκληρη την Ευρώπη εξακολουθούν να υπάρχουν περιοχές, όπου οι συγκεκριμένοι συντελεστές ΦΠΑ παραμένουν μειωμένοι.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αφήνει στο απυρόβλητο το εφοπλιστικό κεφάλαιο, που κερδοσκοπεί ασύστολα με τις υπεραυξημένες τιμές στα εισιτήρια και τους ναύλους μεταφοράς των εμπορευμάτων και αυτοκινήτων, με τις κρατικές επιδοτήσεις και τα προκλητικά προνόμια που απολαμβάνει.

 

Αδύναμο και ανεπαρκές το “μεταφορικό ισοδύναμο” όπως έχει σχεδιαστεί για τα νησιά. Επιτακτική η επιστροφή στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ.

 

Οι μεγάλες υποσχέσεις και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για το μεταφορικό ισοδύναμο, που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή, αποδείχθηκαν άλλη μια ακόμα κοροϊδία, απέναντι στους νησιώτες.

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το μεταφορικό ισοδύναμο ως μη επαρκές αντιστάθμισμα, για να πείσει το λαό των νησιών να συμβιβαστεί με την ακρίβεια που θα φουντώσει λόγω της κατάργησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ και με τις πρόσθετες δυσκολίες εξ αυτού του λόγου στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες.

Όσον αφορά τις τοπικές μεταποιητικές και εμπορικές επιχειρήσεις, το μεταφορικό ισοδύναμο αναπληρώνει μόνο κατά ένα πολύ μικρό μέρος το άμεσο συγκριτικό πλεονέκτημα, που είχαν όσο ίσχυαν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ.

Η κυβέρνηση από τα 10 που παίρνει από τους νησιώτες (με την αύξηση του ΦΠΑ, τα ακριβά εισιτήρια κλπ.) θα τους επιστρέφει με το μεταφορικό ισοδύναμο το 1 με όρους και εισοδηματικές προϋποθέσεις και μάλιστα με μια γραφειοκρατική διαδικασία, σε άγνωστο χρόνο.  Εξάλλου οι εκπτώσεις εισιτηρίων θα αφορούν μόνο τις οικονομικές θέσεις των πλοίων, δηλαδή αυτές του καταστρώματος που δεν έχουν αριθμημένες θέσεις. Η κυβέρνηση λέει στους νησιώτες ότι με αυτά πρέπει να είναι ευχαριστημένοι, γιατί αυτή είναι δήθεν μία ολοκληρωμένη «νησιωτική και κοινωνική πολιτική».

Όλα αυτά σημαίνουν πως μόνο με την επιστροφή στους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ θα επανέλθει η ομαλότητα στα νησιά.

Η ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ καλεί τους κατοίκους της Λέσβου και όλων των νησιών να αγωνιστούν για:

Να επανέλθει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ για τη Λέσβο και όλα τα νησιά και να μηδενιστεί στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

Δραστική μείωση των εισιτηρίων και των ναύλων των οχημάτων στην ακτοπλοΐα.

Δωρεάν ακτοπλοική μετακίνηση για τους ανέργους και τις οικογένειές τους, τους στρατευμένους, ΑΜΕΑ.

Τακτική σύνδεση των νησιών με τα λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας και επαρκή διανησιωτική σύνδεση.

Μείωση της τιμή της βενζίνης, η οποία ιδιαίτερα για νησιά προσεγγίζει τα 2 ευρώ, με την ουσιαστική μείωση της υπέρογκης φορολογίας στα καύσιμα.

Η ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ θα αγωνιστεί για την προώθηση αυτών των λαϊκών διεκδικήσεων και για να εξασφαλιστούν και σύγχρονες, ασφαλείς, επαρκείς και φτηνές και ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες για όλα τα νησιά.

 

Η «καθαρή έξοδος» από το 3ο μνημόνιο άνοιξε την πόρτα στο 4ο .

Οι πανηγυρισμοί της ευρωγραφειοκρατίας και τα επικοινωνιακά σόου της κυβέρνησης με γραβάτες και τα συναφή, για την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup, συνιστούν μία επικοινωνιακή καταιγίδα, που επιχειρεί να καλύψει την οδυνηρή πραγματικότητα και το διαρκές μνημονιακό καθαρτήριο, που θα βιώσει ο λαός από το 2019 μέχρι το 2060.

Ο πρωθυπουργός φόρεσε τη γραβάτα, για μόνο 25 λεπτά της ώρας. Στο λαό, όμως, με αυτή την απόφαση έβαλε μία πολύ σφικτή θηλιά λιτότητας, φτωχοποίησης και χρεοδουλείας για τα επόμενα 42 χρόνια.

Αυτή την ώρα, μόνο οι ενωτικοί αγώνες του λαού και της νεολαίας, και η συγκρότηση ενός πολιτικού, κοινωνικού και εκλογικού μετώπου των αριστερών και αντιμνημονιακών δυνάμεων μπορούν να ακυρώσουν αυτούς τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς και να πραγματοποιήσουν την αντιμνημονιακή ανατροπή. Ταυτόχρονα, ν’ ανοίξουν ένα άλλο ελπιδοφόρο δρόμο, απαλλαγής από τα μνημόνια και τη λιτότητα με απελευθέρωση από τη φυλακή της ευρωζώνης, διακοπή αποπληρωμής και βαθιά διαγραφή του δημοσίου χρέους και σεισάχθεια του ιδιωτικού καθώς και με την εφαρμογή ενός φιλολαϊκού αναπτυξιακού προγράμματος, που έχει ανάγκη ο λαός και η χώρα.

 

Απόφαση συνόδου κορυφής ΕΕ για το προσφυγικό

Σήμερα τα ξημερώματα η σύνοδος κορυφής της ΕΕ κατέληξε σε μία αυστηρότερη αντιπροσφυγική κατασταλτική πολιτική και στην μετατροπή της Ελλάδας σε μία μεγάλη αποθήκη ανθρώπινων ψυχών. Ο πρωθυπουργός δεν έθεσε κανένα θέμα αλλά λειτούργησε ως υπάλληλος της γερμανικής κυβέρνησης και ιδιαίτερα της κυρίας Μέρκελ. Συμφώνησε στον εγκλωβισμό των προσφύγων στην Ελλάδα, στην ενίσχυση των κατασταλτικών μέτρων σε βάρος τους και επιστροφή στην Ελλάδα από τη Γερμανία προσφύγων, στους οποίους είχε δοθεί άσυλο στη χώρα μας.

Καταγγέλλουμε επίσης την κυβέρνηση γιατί δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της για αποσυμφόρηση των προσφύγων στη Λέσβο, όπου η Μόρια φιλοξενεί σε άθλιες συνθήκες διπλάσιους από τις δυνατότητές της, με την μεταφορά τους στην Ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και με την πιο γρήγορη απονομή ασύλου και ταξιδιωτικών εγγράφων.

Η πολιτική αυτή πλήττει τους πρόσφυγες, που ζουν στην Μόρια σε απάνθρωπες συνθήκες, αλλά και δοκιμάζει τις αντοχές της τοπικής κοινωνίας, διαμορφώνοντας, χωρίς καμία ευθύνη των ίδιων των προσφύγων, συνθήκες που διευκολύνουν την διάχυση ρατσιστικών απόψεων, που θρέφουν στο νησί το τέρας της ακροδεξιάς και του ρατσισμού.»

Το πρόγραμμα του Δ. Στρατούλη στη Μυτιλήνη συνεχίζεται με περιοδεία στο Νοσοκομείο και στο Εμπορικό κέντρο της πόλης, με συνάντηση με εκπροσώπους των εργαζομένων στο «βοήθεια στο σπίτι» και με ανοιχτή πολιτική συζήτηση στο φουαγέ –καφετέρια του ξενοδοχείου ΛΕΣΒΙΟΝ σήμερα 29/06 στις 7 μμ.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας