Στρατιώτης έγινε σύμβολο αντίστασης στη Χιλή. Αρνήθηκε να στραφεί κατά διαδηλωτών

924
στρατιώτης

Ο λαός της Χιλής διαδηλώνει για πάνω από δέκα μέρες στους δρόμους. Η εξέγερση του απέναντι στη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της χώρας έχει βαφτεί στο αίμα. Στρατός και αστυνομία εκτελώντας εντολές της αντιδραστικής κυβέρνησης Πινιέρα δολοφόνησαν δεκάδες διαδηλωτές.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό που ξυπνά μνήμες της δικτατορίας Πινοσέτ υπήρξε ένας στρατιώτης που αρνήθηκε να επιτεθεί στους διαδηλωτές.

Σε μια πράξη αντίστασης, σύμφωνα με militaire.gr, το οποίο επικαλείται το «Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων», πρόκειται για τον O David Veloso Codocedo.

Έναν επαγγελματία οπλίτη, 21 ετών που υπηρετεί στην 3η τεθωρακισμένη ταξιαρχία “La Conception” του στρατού της Χιλής που έχει έδρα την Αντοφαγκάστα. Στην κορύφωση της λαϊκής εξέγερσης η ταξιαρχία πήρε εντολή να μετακινηθεί στην πρωτεύουσα με σκοπό να συνδράμει στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κήρυξε η κυβέρνηση ενάντια στον «εχθρό» λαό.

Όταν έφτασε στο Σαντιάγο, το Σάββατο 19 Οκτωβρίου, ο νεαρός στρατιώτης παράτησε το όπλο του δηλώνοντας πως αρνείται να πάρει μέρος στις επιχειρήσεις στους δρόμους της πόλης ενάντια στους διαδηλωτές.

Ο στρατιώτης συνελήφθη και ο στρατιωτικός εισαγγελέας Cristián Ramirez Sepúlveda του απήγγειλε κατηγορία για απείθεια σύμφωνα με το άρθρο 33 του Κώδικα της στρατιωτικού νόμου.

Έκτοτε ο David Veloso Codocedo κρατείται στο στρατόπεδο της Αντοφαγκάστα ενώ έχει γίνει σημείο αναφοράς και αλληλεγγύης για τους αγωνιζόμενους στην Χιλή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας