Στους δρόμους και σήμερα τα “κίτρινα γιλέκα”. Νέα επίθεση της αστυνομίας

1259
κίτρινα

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν και σήμερα -18ο συνεχόμενο Σάββατο από το ξέσπασμα του κινήματος των “κίτρινων γιλέκων- στους δρόμους του Παρισιού και άλλων γαλλικών πόλεων, διαδηλώνοντας και αντιμετωπίζοντας βάρβαρες επιθέσεις από τις δυνάμεις καταστολής.

Η επιμονή του κινήματος στη συνέχιση των κινητοποιήσεων, παρά την άγρια καταστολή, τις συλλήψεις και τις δικαστικές διώξεις χιλιάδων διαδηλωτών, αλλά και τους 13 θανάτους και τους χιλιάδες τραυματισμούς, του προσδίδει χαρακτήρα παρατεταμένης λαϊκής εξέγερσης.

Καθώς οι χώρες της Ε.Ε. έχουν μπει ήδη σε προεκλογική περίοδο ενόψει των ευρωεκλογών, είναι όλο και πιο έντονες οι ανησυχίες ισχυρών κέντρων εξουσίας σχετικά με τον “κίνδυνο” να αποτελέσουν τα “κίτρινα γιλέκα” της Γαλλίας τη σπίθα που θα πυροδοτήσει μια γενικευμένη κοινωνική έκρηξη σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Από την πλευρά τους, θέλοντας να δείξουν ότι η κινητοποίησή τους παραμένει ανέπαφη, τέσσερις μήνες μετά την έναρξη του κινήματός τους, πολλές φυσιογνωμίες του κινήματος έκαναν λόγο για «αναβίωση της κινητοποίησης» σήμερα.

Απευθύνοντας –όπως ανέφεραν- «τελεσίγραφο» προς την κυβέρνηση Μακρόν, κάλεσαν τους υποστηρικτές τους να συγκεντρωθούν στο Παρίσι. «Περιμένουμε με ανυπομονησία τους κατοίκους της Τουλούζης, του Μπορντό, της Μασσαλίας, της Ρουέν…», είπε ο Ερίκ Ντρουέ, οδηγός φορτηγού στην περιοχή του Παρισιού, λέγοντας ότι οι κινητοποιήσεις θα ενισχυθούν με υποστηρικτές πού έφθασαν από την Ιταλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Πολωνία.

Ο Μαξίμ Νικόλ, επίσης εξέχον μέλος των «κίτρινων γιλέκων», δήλωσε πως θα είναι μια «αξιομνημόνευτη» ημέρα, «ένα Σαββατοκύριακο από τα πιο σημαντικά, αφότου ξεκίνησε η κινητοποίηση».

Η διαδήλωση στο Παρίσι αντιμετωπίστηκε με βίαιη επίθεση της αστυνομίας, που έκανε χρήση δακρυγόνων και κανονιών νερού προκειμένου να τη διαλύσει. Ως πρόσχημα για την αστυνομική επίθεση χρησιμοποιήθηκαν καταστροφές και λεηλασίες καταστημάτων από ομάδες που κινούνταν έξω από το πλαίσιο των “κίτρινων γιλέκων”.

Διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» έγιναν και σε άλλες πόλεις, όπως το Μπορντό, το Μονπελιέ και η Λιόν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας