Στους δρόμους, εγκαταλειμμένοι στα ΜΑΤ, οι νησιώτες-πορείες-μπλόκα-κλειστά μαγαζιά

1064
ματ

Ανάστατοι είναι και σήμερα οι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου για το προσφυγικό καθώς αντιδρούν στην απόφαση της κυβέρνησης να κατασκευάσει νέες κλειστές δομές.

Η Περιφέρεια και οι δήμοι Βορείου Αιγαίου κήρυξαν για σήμερα, Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου, γενική απεργία σε όλα τα νησιά. Στο σύνολό τους κοινωνικοί και οικονομικοί φορείς με ανακοινώσεις τους στηρίζουν την απεργία και συμμετέχουν σε αυτήν.  Ανάλογη εκδήλωση έχει προγραμματιστεί να γίνει την ίδια ώρα στην πλατεία Βουνακίου στη Χίο. Στη Σάμο, η συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί στις 12:30 στην πλατεία Πυθαγόρα.

Οι σημερινές κινητοποιήσεις, σύμφωνα με τους διοργανωτές, γίνονται για να καταδικαστεί «η βάρβαρη και άκρως επιθετική ενέργεια της κυβέρνησης να αποστείλει τα ΜΑΤ στα δύο νησιά Λέσβο και Χίο, για να επιβάλουν τη βίαιη μετατροπή τους σε νέες φυλακές, προκαλώντας την βούληση και την αξιοπρέπεια των νησιωτών». Επίσης, καταγγέλλονται «οι επιθέσεις από τις δυνάμεις καταστολής σε ανυπεράσπιστους νησιώτες και ο συνεχιζόμενος αποκλεισμό των οδών».

Επίθεση δέχθηκε ο π. Στρατής Γιουσμάς

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα tonisi.gr άνδρες των ΜΑΤ επιτέθηκαν πριν από λίγο στον π. Στρατή Γιουσμά στην Καράβα, καθώς επιχείρησε να περάσει με τα πόδια από την κλούβα για να δει τους Μανταμαδιώτες που έχουν αποκλειστεί από την άλλη πλευρά.

Ο κόσμος συνεχίζει να προσέρχεται στην Καράβα από τη Μυτιλήνη, αλλά για δεύτερη μέρα δεν μπορεί να περάσει να δει τους κατοίκους του Μανταμάδου που δέχτηκαν χτες χημικά επί πέντε ώρες από τις 4 το απόγευμα έως τις 9, με συνέπεια επί 2 μέρες να είναι ο κόσμος του νησιού χωρισμένος στη μέση.

Έρημη πόλη η Μυτιλήνη

Στη Μυτιλήνη κλειστά είναι από το πρωί όλα τα καταστήματα στην Ερμού, τα καφέ της προκυμαίας και τα περίπτερα. Έρημη πόλη θυμίζει η πόλη καθώς είναι κλειστές είναι και οι υπηρεσίες του Δήμου, της Περιφέρειας, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και η Γ.Γ. Αιγαίου. Αντίστοιχες αποφάσεις για κλείσιμο καταστημάτων έχουν λάβει και οι Εμπορικοί Σύλλογοι σε χωριά της Μυτιλήνης. Η κεντρική συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τις 11 στην πλατεία Σαπφούς, την οποία οργανώνει το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ.

Ο Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου, Παναγιώτης Παπαρίσβος, μίλησε σε δημοσιογράφους δίνοντας μια εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στο νησί μετά και την απόβαση διμοιριών των ΜΑΤ στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

«Η οργή η αγανάκτηση και η λύπη των ντόπιων σε σχέση με την αντιμετώπιση που έχουν τύχει από την κυβέρνηση είναι πολύ μεγάλες», δήλωσε ο κ. Παπαρίσβος και πρόσθεσε πως «η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά που έδειξε το νησί όλα αυτά τα χρόνια αντιμετωπίζεται με μια πολιτική του «αποφασίζουμε και διατάζουμε»».

Οι κάτοικοι του νησιού είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν μέχρι τέλους έως ότου  «αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ πολιτείας και πολιτών των νησιών», δήλωσε ο κ. Παπαρίσβος.

Πολίτες εναντίον ΜΑΤ

Στο μεταξύ, αψιμαχίες σημειώθηκαν χθες το βράδυ τόσο στο Διαβολόρεμα όσο και στην Καράβα, τα δυο άκρα του δρόμου που οδηγεί στην επιταγμένη ζώνη στου Καβακλή ανάμεσα σε αστυνομία και συγκεντρωμένους πολίτες που παραμένουν εκεί.

Επεισόδια υπήρξαν χθες και στη Χίο, στην περιοχή Φλώρι, δύο χιλιόμετρα από το «17», το σημείο που έχει επιταχθεί. Επίσης, μια μεγάλη συγκέντρωση κατέληξε με πορεία στο πολιτικό γραφείο του βουλευτή Χίου της Νέας Δημοκρατίας και υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη.

Αποκλεισμένη, τέλος, παραμένει η είσοδος που οδηγεί στις εγκαταστάσεις του, υπό κατασκευή, νέου Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη θέση «Ζερβού» της Σάμου

.

Με απόφασή του, χθες το βράδυ, το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου ανατολικής Σάμου αποφάσισε ότι: «δεν αποδέχονται και απορρίπτουν το σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη δημιουργία στο νησί μιας υπερδομής φιλοξενίας μεταναστών-προσφύγων. Απαιτούν την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά τις επιτάξεις στη περιοχή Ζερβού του Δήμου Ανατολικής Σάμου. Βασικός στόχος και αίτημα, ο άμεσος απεγκλωβισμός του νησιού από πρόσφυγες και μετανάστες με μεταφορά τους, στην ηπειρωτική Ελλάδα και στις Ευρωπαϊκές χώρες που επιθυμούν.

Αποδέχονται μόνο μικρή δομή πρώτης υποδοχής, καταγραφής και ταυτοποίησης στο νησί της Σάμου με οριστική διακοπή λειτουργίας και κλείσιμο του υφιστάμενου ΚΥΤ της πόλεως Σάμου. Να δοθούν από το Υπουργείο άμεσα γραπτές εγγυήσεις για το κλείσιμο και για την παραχώρηση κατά κυριότητα του γηπέδου στο Δήμο ανατολικής Σάμου. Την απομάκρυνση όλων των δυνάμεων καταστολής από τα νησιά Χίο και Λέσβο που αφίχθησαν κατά τη χθεσινή νύχτα». Ο δήμος ανατολικής Σάμου αποκλείει με οχήματα του δήμου το σημείο πρόσβασης στο υπό κατασκευή ΚΥΤ στην περιοχή Ζερβού και καλεί τους πολίτες να ενισχύσουν δυναμικά το σημείο της κινητοποίησης”.

Τέλος, ο δήμαρχος δυτικής Λέσβου απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση και στον ίδιο τον πρωθυπουργό «να σταματήσουν οι αναίτιες ενέργειες καταστολής». Ο Ταξιάρχης Βέρρος στην έκκλησή του που έδωσε στη δημοσιότητα αναφέρει: «Από χθες τα ξημερώματα, μέχρι και αυτή τη στιγμή, οι κάτοικοι της Λέσβου ζουν καταστάσεις πρωτόγνωρης για τα μέρη μας βίας και είναι αντιμέτωποι με δακρυγόνα και πάσης φύσης χημικά. Είμαστε μάρτυρες πρωτοφανών καταστάσεων, αναίτιας βίας και απρόκλητων επιθέσεων κατά πολιτών στην Καράβα και στο Διαβολόρεμα! Κύριοι, η κόπωση μετά από μια ολόκληρη ημέρα ‘επιχειρήσεων’ είναι κακός σύμβουλος. Σας καλώ έστω και τώρα να ξανασκεφτείτε τι κάνετε στον τόπο που σώζει την αξιοπρέπεια όλης της Ελλάδας και της Ευρώπης εδώ και πέντε χρόνια»

Ξεκίνησαν οι εργασίες για τις νέες Δομές παρά τις αντιδράσεις

Εκρηκτικό παραμένει το κλίμα σε Χίο και Λέσβο ανάμεσα σε κατοίκους που προσπαθούν να εμποδίσουν την πρόσβαση των μηχανημάτων στους χώρους που έχουν επιταχθεί για να κατασκευαστούν τα “κλειστά κέντρα φιλοξενίας“.

O δημοσιογράφος του «lesvosnews.gr» Γιάννης Σινάνης μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» έδωσε το κλίμα το οποίο επικρατεί στα νησιά λίγες ώρες μετά τα βίαια επεισόδια τα οποία σημειώθηκαν ανάμεσα σε κατοίκους και δυνάμεις των ΜΑΤ.

Όπως είπε ο κ. Σινάνης τα πάντα είναι κλειστά και επικρατεί μία απογοήτευση για τον τρόπο που η κυβέρνηση έχει διαχειριστεί το ζήτημα σε Λέσβο και στην Χίο για τη δημιουργία τα κέντρα κλειστών δομών.

Επιμένει η κυβέρνηση

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Σπ. Λιβανός μιλώντας χθες στη Βουλή  σημείωσε, η κυβέρνηση ανέλαβε την ευθύνη της, εξάντλησε τον διάλογο επί 4 μήνες, και δημιουργεί “κλειστά κέντρα”, που θα βοηθήσουν τα νησιά και τους νησιώτες, θα διασφαλίσουν τη δημόσια υγεία και τη δημόσια τάξη.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε χθες, πως  «ξεκινούν άμεσα οι εργασίες για την κατασκευή των κλειστών δομών στα πέντε νησιά, όπως ακριβώς είχαμε ανακοινώσει».

Ήδη, όπως είπε,  έγινε εξαντλητικός διάλογος, ο οποίος όμως «δεν μπορεί ούτε να διαιωνίζεται, ούτε να αποτελεί άλλοθι αδράνειας. Είναι ανάγκη να κλείσουν, το ταχύτερο δυνατό, οι σημερινές άναρχες δομές. Και για να κλείσουν οι δομές αυτές, είναι ανάγκη να δημιουργηθούν προηγουμένως οι κλειστές.

Δεν μπορεί να κλείσουν οι υφιστάμενες δίχως να φτιαχτούν νέες. Και βέβαια δεν μπορεί να μην υπάρχει στα νησιά  καμία δομή. Είναι πρακτικά αδύνατον κάτι τέτοιο.  Δεν υπάρχει άλλη οδός, παρά μόνο η υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου. Και βασικός άξονας του σχεδίου αυτού είναι η κατασκευή των κλειστών δομών. Και αυτό είναι πρωτίστως προς όφελος των τοπικών κοινωνιών».

*Φωτογραφία του Μιχάλη Μπάκα από τη θέση Καράβα της Λέσβου

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας