Στον πάτο η βιομηχανική παραγωγή της Δύσης. Η Ανατολή στο προσκήνιο

1107
σοκ

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ η κρίση της βιομηχανίας καλά κρατεί στις δυτικές χώρες.

Τα στοιχεία του εντεκαμήνου του 2019 δείχνουν ότι οι περισσότερες και μεγαλύτερες χώρες της Δύσης σημειώνουν πτώση στη βιομηχανική τους παραγωγή και ορισμένες εντυπωσιακή πτώση, πράγμα που όλα δείχνουν ότι η κατάσταση αυτή θα επισφραγιστεί και με τα στοιχεία του Δεκεμβρίου όπου θα ολοκληρωθεί η εικόνα του έτους.

Οι ΗΠΑ στο εντεκάμηνο του 2019 μόλις απέφυγαν την αρνητική εικόνα στη βιομηχανική παραγωγή με ελάχιστη άνοδο 0,8%, ενώ η Γερμανία με -3%, η Ιταλία με -2%, η ευρωζώνη με -1,8% και η Ιαπωνία με 0,2% παρουσιάζουν μεγάλη πτώση.

Σε αντίθεση με αυτήν την εικόνα και για το ίδιο διάστημα η Ανατολή σημειώνει ανοδική πορεία στη βιομηχανική της παραγωγή.

Για παράδειγμα, η Ινδία σημείωσε σημαντική άνοδο 7% στη βιομηχανική της παραγωγή όση και το Βιετνάμ, η Κίνα 5,7% αν και μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, ενώ η Ρωσία 2,5% σε μια ενδιάμεση κατάσταση.

Η Ανατολή εμφανίζει καλπάζοντες και με μεγάλη διαφορά έναντι της Δύσης ρυθμούς ανάπτυξης, ιδιαίτερα στους παραγωγικούς αλλά και στους νέους τεχνολογικούς τομείς.

Η ανισόμετρη αυτή εικόνα μεταξύ Ανατολής και Δύσης δεν ισχύει μόνο το 2019 αλλά έχει μεγάλη διάρκεια. Το βάρος της παγκόσμιας οικονομίας μετατοπίζεται ραγδαία προς την Ανατολή.

Σε λίγα χρόνια το προβάδισμα της Ανατολής έναντι της Δύσης θα γίνει μεγάλο.

Η οικονομική εικόνα του πλανήτη αλλάζει. Έχει ήδη αλλάξει. Σε μερικές δεκαετίες η Δύση θα είναι ουραγός.

Στο μεταξύ παρ’ ότι οι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης στον κόσμο βαίνουν μειούμενοι, και στις αναπτυγμένες οικονομίες τείνουν να μηδενιστούν, τα χρηματιστήρια συνεχίζουν να πετάνε σε απίστευτα ύψη.

Έχουμε ενώπιον μας την περίπτωση μιας γιγάντιας φούσκας, που άμα σκάσει δεν θα αφήσει τίποτα όρθιο στον πλανήτη.

Και το “σκάσιμο” αυτό μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή και ίσως με ασήμαντη αφορμή.

B.M

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας