Στον δρόμο οι αγρότες: Μπλόκα από τις Σέρρες μέχρι την… Κρήτη

1130
κινητοποιήσεις

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους σε όλη την Ελλάδα οι αγρότες, διαμαρτυρόμενοι για τη μη πληρωμή των αποζημιώσεων του 2018.

Παράλληλα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι υπαρχουν σοβαρά προβλήματα με το πετρέλαιο που κοστίζει πλέον 1,5 ευρώ, με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Τα πρώτα μπλόκα ξεκίνησαν από την Κυριακή στην Πατρών – Πύργου στον κόμβο του Αγίου Γεωργίου από τους Αγρότες της Ηλεία,

Χθες Δευτέρα, οι αγρότες από τη Θεσσαλία έβγαλαν τα τρακτέρ τους στους δρόμους, μετέχοντας στις αγροτικές κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν από την Κυριακή.

Κλειστή η Αθηνών – Θεσσαλονίκης στον κόμβο της Νίκαιας

Η εθνική οδός Αθηνών- Θεσσαλονίκης παραμένει κλειστή, και στα δύο ρεύματα, στον κόμβο της Νίκαιας Λάρισας, λόγω του αγροτικού μπλόκου που στήθηκε εκεί.

Αγρότες από τη Θεσσαλία έστησαν μπλόκο στον κόμβο ΝίκαιαςΑγρότες από τη Θεσσαλία έστησαν μπλόκο στον κόμβο Νίκαιας

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας – μέλος της Πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων Ρίζος Μαρούδας, κάλεσε όλους τους αγρότες της Θεσσαλίας να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις και να στηρίξουν το μπλόκο της Νίκαιας με την συμμετοχή τους. Μεταξύ άλλων, ο κ. Μαρούδας είπε ότι «το μπλόκο της Νίκαιας μπορεί να θα δώσει δυναμική στον αγώνα των αγροτών» και έστειλε τους χαιρετισμούς του σε όλους τους αγρότες που συμμετέχουν στις αγροτικές κινητοποιήσεις ανά την Ελλάδα.

Κλειστή η εθνική οδός και στα 2 ρεύματα, στον κόμβο ΝίκαιαςΚλειστή η εθνική οδός και στα 2 ρεύματα, στον κόμβο Νίκαιας

Στους δρόμους οι αγρότες και στην Κρήτη

Το πρώτο μπλόκο στήθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής στον νομό Ηρακλείου και πιο συγκεκριμένα στα Πραιτώρια, όπου αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους, στο πλαίσιο των αποφάσεων που έχουν ληφθεί από την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων.

Στα Ανώγεια λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι αγρότες έκλεισαν συμβολικά τους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τη συνεχή συρρίκνωση του εισοδήματός τους.

Στο μεταξύ, παναγροτικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Αγοράς στα Χανιά, με την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων να έχει απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στον αγροτικό κόσμο του νομού. Οι αγρότες των Χανίων πραγματοποίησαν πορεία και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στον κόμβο των Μεγάλων Χωραφιών, επί του ΒΟΑΚ, όπου έστησαν μπλόκο. Όπως έχουν προαναγγείλει, θα προχωρούν καθημερινά σε αποκλεισμό του δρόμου για ένα τέταρτο.

Κινητοποιήσεις και στο Αίγιο

Κινητοποίηση στα βενζινάδικα της Νέας Εθνικής Οδού, στο ύψος του Αιγίου, στο ρεύμα προς Πάτρα, πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Δευτέρας και οι αγρότες της Αιγιάλειας, με βασικά αιτήματα την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών και μείωση του υπέρογκου κόστους παραγωγής.
Αγρότες στο ΑίγιοΑγρότες στο Αίγιο
Οπως ανέφερε σε ανακοίνωση – κάλεσμα ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας»: «Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας. Συμμετέχουμε στην πανελλαδικά συντονισμένη αγροτική κινητοποίηση ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ και στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που μας ξεκληρίζει προκειμένου να συγκεντρώσει τη γη και τη παραγωγή στα χέρια λίγων επιχειρηματιών, να υπηρετήσει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Πιο συγκεκριμένα, μέχρι χθες είχαν στηθεί μπλόκα σε

  • Λάρισα (κόμβος Νίκαιας),
  • Μαγνησία (κόμβος Αερινού),
  • Φθιώτιδα (κόμβος Πελασγίας),
  • Βέροια (κόμβος Κουλούρας),
  • Νάουσα (διασταύρωση Νάουσας),
  • Πέλλα (διασταύρωση Γυψοχωρίου),
  • Σέρρες (στροφή Σιδηροκάστρου),
  • Φλώρινα (κόμβος Αντιγόνου Αμυνταίου),
  • Αχαΐα (Ερύμανθος), Ηλεία (κόμβος Αγίου Γεωργίου),
  • Μεσσηνία (σταθμός Μεσσήνης),
  • Ηράκλειο Κρήτης (κόμβος Αστερουσίων),
  • Χανιά (Μεγάλα Χωράφια)
  • Ρέθυμνο (Μάντρες),

Σημειώνεται ότι τις επόμενες μέρες μπλόκα θα στηθούν και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Οι αγρότες που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων έχουν διατυπώσει αιτήματα σχετικά με το κόστος παραγωγής, τις τιμές των προϊόντων τους, αλλά και ζητήματα που αφορούν το εισόδημα τους.

Τα βασικά αιτήματα – διεκδικήσεις του οργανωμένου αγροτικού κινήματος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, είναι -όπως επισημαίνεται στις ανακοινώσεις τους- τα εξής:

-Κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους, να σταματήσει «το αίσχος των ανοιχτών τιμών». Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες.

-Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω των πολύ χαμηλών τιμών παραγωγού των προϊόντων και των ζημιών στην παραγωγή, για τις οποίες δεν φέρουν ευθύνη οι παραγωγοί.

-Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες, κατάργηση των χαρατσιών.

-Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου, συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία – Πρόνοια.

-ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% τις ζημιές απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.

-Να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις – ενισχύσεις, κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ της ΕΕ, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.

-Να αυξηθεί στα 12.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, το ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών.

-Καμιά κατάσχεση και πλειστηριασμός πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο “κόκκινο”, συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.

-Να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο που κατέκτησαν οι αγρότες στα μπλόκα. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων.

-Να σταματήσει η ποινικοποίηση των αγώνων, που -όπως επισημαίνουν- «αποσκοπούν στην τρομοκράτηση των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων ώστε να πάψουν ν’ αγωνίζονται για τα δίκαια και ζωτικά αιτήματά τους, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας