Στον αέρα το Brexit-Παράταση εξετάζει η Κομισιόν-Πρόωρες εκλογές προκρίνει ο Τζόνσον

1011
brexit
H ΕΕ καλείται να εξετάσει το αίτημα της Μ. Βρετανίας για μια ακόμα παράταση του Brexit

 

Σε πραγματική φάρσα εξελίσσεται η διαδικασία αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, όπως αποδείχθηκε περίτρανα και κατά τις χθεσινές (22/10) διαδοχικές ψηφοφορίες στη Βουλή των Κοινοτήτων, με την βρετανική κυβέρνηση πλέον να μελετά το σενάριο των πρόωρων εκλογών προκειμένου να βάλει ένα τέλος στο αδιέξοδο με το Brexit.

Ωστόσο, οι πολιτικές εξελίξεις  θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό και από τον χρόνο που θα δώσει τελικά η ΕΕ στη Μ. Βρετανία όσον αφορά την αναβολή του Brexit.


Κατά τις δύο ψηφοφορίες που πραγματοποιήθηκαν χθες Τρίτη 22/10 στη Βουλή των Κοινοτήτων, οι Βρετανοί βουλευτές τάχθηκαν, μεν, υπέρ του νομοσχεδίου στο οποίο «περιγράφεται» η συμφωνία που έκλεισε ο Μπόρις Τζόνσον για το Brexit, αλλά διαφώνησαν με την επιλογή του πρωθυπουργού – σε μία ακόμη ψηφοφορία – για το ακριβές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της όλης διαδικασίας, προκειμένου η Βρετανία να… προλάβει να εξέλθει της ΕΕ πριν από την 31η Οκτωβρίου 2019.

Αποτέλεσμα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, να ξεκινά ένα νέο γύρο επαφών με τους ηγέτες της Ένωσης και όλα να δείχνουν ότι το Brexit θα λάβει μία ακόμη παράταση, το πιθανότερο έως τις 31 Ιανουαρίου 2020.

Οι εξελίξεις αυτές πάντως θέλουν τη βρετανική κυβέρνηση να μελετά ολοένα και πιο σοβαρά το σενάριο των πρόωρων εκλογών.
Αυτό άλλωστε άφησε να φανεί πηγή από τη Downing Street, από το πρωθυπουργικό γραφείο του Μπόρις Τζόνσον, επισημαίνοντας παράλληλα πως η Βουλή των Κοινοτήτων είναι απόλυτα διχασμένη ως προς το ζήτημα του Brexit.

«Το Σάββατο, το κοινοβούλιο αιτήθηκε να υπάρξει αναβολή ως τον Ιανουάριο και σήμερα (χθες 22/10) το κοινοβούλιο σπατάλησε την τελευταία του ευκαιρία,  η αποχώρηση να γίνει εντός προθεσμίας. Εάν οι Βρυξέλλες αποδεχθούν την καθυστέρηση που αιτήθηκε το κοινοβούλιο, τότε ο μοναδικός τρόπος η χώρα να μπορέσει να προχωρήσει μπροστά είναι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Αυτό το κοινοβούλιο είναι απόλυτα διχασμένο. Οι ψηφοφόροι πρέπει να επιλέξουν αν θέλουν το Brexit να ολοκληρωθεί με τον Μπόρις Τζόνσον ή αν θέλουν να περάσουν το 2020 με δύο δημοψηφίσματα, για το Brexit και για τη Σκοτία, με πρωθυπουργό τον Τζέρεμιν Κόρμπιν» ανέφερε η πηγή από τη βρετανική κυβέρνηση.

Κατόπιν αυτής της εξέλιξης ο Μπόρις Τζόνσον αναγκάστηκε να αναστείλει τη διαδικασία και να ζητήσει από τις Βρυξέλλες να αποφασίσουν για περαιτέρω αναβολή του Brexit.

Προς το παρόν, η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των Ευρωπαίων, οι οποίοι χωρίς αμφιβολία αναμένεται να εγκρίνουν μια νέα αναβολή του Brexit, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα έχουμε στις 31 Οκτωβρίου ένα άτακτο Brexit, το οποίο δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση η ΕΕ.

Εφόσον η ΕΕ δώσει το πράσινο φως για μια νέα – κατά πάσα πιθανότητα – τρίμηνη παράταση, τότε ο πρώτος λόγος επιστρέφει και πάλι στον Τζόνσον και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αναλυτές εκτιμούν ότι εάν δοθεί μια μικρή χρονική παράταση – λίγων ημερών ή εβδομάδων – ο Τζόνσον θα επιδιώξει να ολοκληρώσει τη διαδικασία έγκρισης της Συμφωνίας Αποχώρησης από την ΕΕ μέσω της Βουλής των Κοινοτήτων, χωρίς όμως να μπορεί κανείς να αποκλείσει περαιτέρω «βελτιώσεις» που θα «αλλοιώσουν» το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Εάν δοθεί μια τρίμηνη παράταση, π.χ. έως τον Ιανουάριο του 2020, δεν αποκλείεται ο Τζόνσον να ζητήσει πρόωρες εκλογές, σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Γαλλία: Ναι σε μια ολιγοήμερη αναβολή του Brexit

Αν και ο Ντόναλντ Τουσκ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υποστήριξε χθες ότι δεν θα ήταν ποτέ απόφαση της ΕΕ ένα άτακτο Brexit, σηματοδοτώντας έτσι την έγκριση του αιτήματος της βρετανικής κυβέρνησης για μια ακόμα παράταση του Brexit, η Γαλλία διαμηνύει ότι είναι διατεθειμένη να επιτρέψει μόνο μια «τεχνική» αναβολή του Brexit, η οποία πρόκειται να διαρκέσει «λίγες ημέρες» για να διευκολύνει την επικύρωση μέσω ψηφοφορίας της Συμφωνίας Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αυτό διεμήνυσε η Amelie de Montchalin, η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί πως το Παρίσι δεν θα ήθελε μια ακόμα πολύμηνη καθυστέρηση του Brexit.

«Θα δούμε στο τέλος της εβδομάδας εάν και κατά πόσον είναι απαραίτητη μια εντελώς τεχνική παράταση για να ολοκληρωθεί αυτή η κοινοβουλευτική διαδικασία.
Όμως πέραν αυτών των περιστάσεων, κάθε παράταση με σκοπό μόνο να εξασφαλιστεί περισσότερος χρόνος ή να συζητηθεί η συμφωνία αποχώρησης ξανά, αποκλείεται» τόνισε η Montchalin.

Γερμανία: Μια αναβολή 2 – 3 εβδομάδων δεν αποτελεί πρόβλημα 

Την ίδια στιγμή, η Γερμανία φαίνεται να αποδέχεται μια μικρή αναβολή του Brexit.
«Η αναβολή του Brexit κατά δύο με τρεις εβδομάδες δεν αποτελεί πρόβλημα» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Heiko Maas. Ωστόσο, υποστήριξε ότι «πρέπει να γνωρίζουμε ποιος θα είναι ο λόγος για μια ενδεχόμενη παράταση».

Varadkar (πρωθυπουργός Ιρλανδίας): Στηρίζω το αίτημα για παράταση του Brexit έως τις 31/1/2020

Την θέση ότι η Ιρλανδία θα στηρίξει ένα αίτημα για τρίμηνη παράταση του Brexit, δηλαδή έως την 31η Ιανουαρίου του 2020 διατύπωσε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Leo Varadkar.

Όπως μεταδίδει το ιρλανδικό δίκτυο RTE, ο Varadkar κατόπιν συνομιλίας που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, επεσήμανε πως το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να αποχωρήσει νωρίτερα από αυτήν την ημερομηνία, αν εγκριθεί νωρίτερα και η Συμφωνία Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Εν τω μεταξύ, στις 19:30 ώρα Ελλάδας συνέρχονται οι 27 πρεσβευτές των κρατών – μελών της ΕΕ προκειμένου να συζητήσουν την πρόταση του Τούσκ για νέα αναβολή του Brexit. Όπως είπε ένας από τους πρεσβευτές, δεν πρόκειται να υπάρξει απόφαση, αλλά θα εξεταστεί εάν όλες οι χώρες συμμερίζονται την ανάλυση της κατάστασης και αν συμφωνούν ότι μία αναβολή είναι αναγκαία.

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι χρονικής διάρκειας θα είναι η αναβολή που θα αποφασίσει να δώσει η ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο για να υλοποιήσει το Brexit.

Το χρονικό των ψηφοφοριών στη Βουλή

Κατά τη διάρκεια των δύο ψηφοφοριών που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 22/10, οι Βρετανοί βουλευτές μάλλον έδειξαν ότι πραγματικά και οι ίδιοι δεν ξέρουν τι ακριβώς θέλουν να συμβεί με την έξοδο της χώρας τους από την Ένωση.

Στην πρώτη ψηφοφορία, η οποία αφορούσε την έγκριση του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει την τελευταία συμφωνία που έκλεισε ο Τζόνσον με τους Ευρωπαίους, τάχθηκαν υπέρ αυτής και μάλιστα με μία ικανοποιητική διαφορά, καθώς 329 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και 299 κατά.

Image

Σύμφωνα με δηλώσεις βουλευτών των Συντηρητικών, υπήρξαν αρκετοί βουλευτές των Εργατικών που στήριξαν τη συμφωνία.

Κατά της συμφωνίας τάχθηκαν οι βουλευτές του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας.

Image

Ακολούθησε η δεύτερη ψηφοφορία που αφορούσε τους εφαρμοστικούς νόμους και ουσιαστικά οι βουλευτές καλούνταν να ψηφίσουν υπέρ ή κατά των προτάσεων του Τζόνσον προκειμένου η Βρετανία να προλάβει να εξέλθει της ΕΕ πριν από τις 31 Οκτωβρίου.

Όμως όπως φαίνεται οι Βρετανοί βουλευτές δεν θέλουν ακόμη να εγκαταλείψουν την Ένωση, με αποτέλεσμα να καταψηφίσουν το εν λόγω πρόγραμμα, με 308 ψήφους υπέρ και 322 κατά.

Μετά τη δεύτερη ψηφοφορία ο Τζόνσον αναγκάστηκε να παγώσει την όλη διαδικασία και να αφήσει την ΕΕ να αποφασίσει εάν τελικά θα δώσει μία ακόμη παράταση στο Λονδίνο για να… σκεφθεί πότε τελικά θέλει να εγκαταλείψει την Ένωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας