Στον«πάγο» οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας–«Μη αξιόπιστος εταίρος η ΕΕ», λέει ο Λαβρόφ

447
Μη αξιόπιστος εταίρος η ΕΕ

Σε ιδιαιτέρως βαρύ κλίμα διεξάγονται οι συνομιλίες του Ζοζέπ Μπορέλ με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών στη Μόσχα. Την άμεση απελευθέρωση του αντιπάλου του Πούτιν ζητά η ΕΕ. «Επιθετικές και μη εποικοδομητικές οι δηλώσεις Μπάιντεν», αναφέρει το Κρεμλίνο.

Προς το ναδίρ οδεύουν οι σχέσεις ΕΕ και Ρωσίας, με αφορμή την υπόθεση της καταδίκης και φυλάκισης του Αλεξέι Ναβάλνι, ενώ δεν αποκλείεται περαιτέρω επιδείνωσή τους. Αυτή ήταν η κεντρική διαπίστωση κατά τη σημερινή πρώτη συνάντηση του Ζοζέπ Μπορέλ με τον Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα (θα υπάρξει και δεύτερη αργότερα), στη διάρκεια της οποίας το κλίμα ήταν ιδιαιτέρως βαρύ.

«Είναι βέβαιο ότι οι σχέσεις μας είναι πολύ τεταμένες και η υπόθεση Ναβάλνι μας οδηγεί σε ένα από τα χαμηλότερα σημεία τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ύπατος αρμοστής της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, ο οποίος ζήτησε παράλληλα την άμεση απελευθέρωση του φυλακισμένου αντιπάλου του Βλαντιμίρ Πούτιν. «Τα τελευταία χρόνια, η σχέση μας σφραγίστηκε από ουσιαστικές διαφορές και έλλειψη εμπιστοσύνης», πρόσθεσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών έφτασε να χαρακτηρίσει την ΕΕ «μη αξιόπιστο εταίρο». Νωρίτερα είχε παραδεχθεί ότι η χώρα του και η ΕΕ βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα σε πολλά θέματα. Προέβλεψε δε πως κάθε νέα επί τα χείρω εξέλιξη στις διμερείς σχέσεις θα έχει «απρόβλεπτες συνέπειες». «Το κύριο πρόβλημά μας είναι η απουσία ομαλότητας στις σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ (…) είναι μια νοσηρή κατάσταση που δεν εξυπηρετεί κανέναν», δήλωσε επίσης, εκφράζοντας την επιθυμία για μια «ειλικρινή και λεπτομερή» συζήτηση με τον Μπορέλ.

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση και για Nord Stream 2

Σημειώνεται πως η Ρωσία έχει χαρακτηρίσει «ανάμιξη» στις εσωτερικές υποθέσεις της τις επικρίσεις της Δύσης που καταγγέλλουν τις διώξεις σε βάρος του Ναβάλνι, καθώς και τη βάναυση καταστολή των διαδηλώσεων υποστήριξής του. Μάλιστα, το Κρεμλίνο χαρακτήρισε τις χθεσινές δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν ως «επιθετική, μη εποικοδομητική ρητορική». Επίσης, η Μόσχα ουδέποτε παραδέχθηκε πως έγινε απόπειρα δολοφονίας του Ναβάλνι ούτε αναγνώρισε τα αποτελέσματα των αναλύσεων ευρωπαϊκών εργαστηρίων που ταυτοποίησαν το δηλητήριο, κάνοντας λόγο για δυτική συνωμοσία.

Όσο για την ΕΕ, έχει καταγγείλει τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι, τον περασμένο Αύγουστο στη Σιβηρία, με στρατιωτικό νευροτοξικό παράγοντα ανεπτυγμένο κατά τη σοβιετική περίοδο. Μπροστά στην άρνηση της Μόσχας να διεξαγάγει έρευνες, οι Ευρωπαίοι υιοθέτησαν στοχευμένες κυρώσεις σε βάρος υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσής τους.

Είναι βέβαιο, πάντως, ότι εκτός από την υπόθεση Ναβάλνι, ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών Μπορέλ και Λαβρόφ βρίσκεται και η υπόθεση του αγωγού Nord Stream 2, καθώς πληθαίνουν οι πιέσεις προς το Βερολίνο – τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από Ευρωπαίους εταίρους της Γερμανίας – για να παγώσει η ολοκλήρωση του αγωγού.

Λίγο αργότερα, ωστόσο, ο νέος ηγέτης των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών και πιθανός διάδοχος της Μέρκελ στην καγκελαρία, Άρμιν Λάσετ, υπεραμύνθηκε του συγκεκριμένου αγωγού, τονίζοντας ότι η ολοκλήρωσή του αποτελεί πολιτική απόφαση προς τη σωστή κατεύθυνση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας