Στις κάλπες σήμερα η Πορτογαλία. Φαβορί οι σοσιαλιστές του Κόστα

924
πορτογαλία

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Πορτογάλοι πολίτες, προκειμένου να εκλέξουν τη Βουλή και την κυβέρνηση της επόμενης τετραετίας.

Ο σοσιαλιστής Αντόνιο Κόστα, που κυβερνά με τη στήριξη της Αριστεράς, φαντάζει το φαβορί των σημερινών βουλευτικών εκλογών, έχοντας στο ενεργητικό του μια οικονομική πολιτική που από τους επιχειρηματικούς κύκλους και την Ε.Ε. θεωρείται επιτυχημένη, και τον περιορισμό της ακραίας λιτότητας των προηγούμενων χρόνων. Χωρίς, εντούτοις, να έχει αποφύγει και τη λήψη σοβαρών αντιλαϊκών μέτρων που προκάλεσαν λαϊκές αντιδράσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ενδεχόμενη επικράτηση του πρώην δημάρχου της Λισαβόνας θα επιβεβαιώσει πως η Πορτογαλία παραμένει μία από τις εναπομείνασες χώρες στην Ευρώπη όπου οι σοσιαλιστές έχουν ούριο άνεμο και η άκρα Δεξιά δεν έχει ενισχυθεί.

Τα εκλογικά τμήματα ανοίγουν στις 10:00 (ώρα Ελλάδας) και θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι τις 21:00 (ώρα Ελλάδας) στην ηπειρωτική Πορτογαλία και μέχρι τις 22:00 (ώρα Ελλάδας) στις Αζόρες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, ο Αντόνιο Κόστα εξασφαλίζει από 36% έως 39% των προθέσεων ψήφου έναντι 25% έως 30% για τον κύριο αντίπαλό του, το κεντροδεξιό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) του πρώην δημάρχου του Πόρτο Ρούι Ρίο.

Αν επιβεβαιωθεί ένα τέτοιο αποτέλεσμα, οι σοσιαλιστές θα ενισχυθούν αισθητά, δίχως όμως εξασφαλίζουν την απόλυτη πλειοψηφία, υποχρεώνοντας τον Κόστα να αναζητήσει συμμαχίες με άλλα κόμματα.

«Με εμένα, οι Πορτογάλοι ξέρουν πως δεν θα υπάρξουν ούτε ριζοσπαστισμοί ούτε επιστροφή προς τα πίσω», δήλωσε ο Αντόνιο Κόστα την Παρασκευή, στο πλευρό του υπουργού Οικονομικών του και προέδρου του Eurogroup Μάριο Σεντένο.

«Κάθε ψήφος μετράει και χρειάζεται ένα ισχυρό Σοσιαλιστικό Κόμμα για να εγγυηθεί άλλα τέσσερα χρόνια σταθερότητας», πρόσθεσε ο Α. Κόστα.

Πάντως, ο βασικός αντίπαλός του, ο ηγέτης της κεντροδεξιάς Ρούι Ρίο φαίνεται να έχει ήδη αποδεχθεί την ήττα του. «Θα ήταν ευχάριστο να μπορώ να πω πως είμαι σχεδόν σίγουρος ότι θα κερδίσω, όμως δεν είναι αυτή η περίπτωση», παραδέχθηκε την Παρασκευή ο Ρ. Ρίο.

Ο επικεφαλής του PSD κατάφερε πάντως τις τελευταίες εβδομάδες να μειώσει τη διαφορά που τον χωρίζει από τον Αντόνιο Κόστα στις δημοσκοπήσεις.

Παράλληλα, οι μέχρι πρότινος κυβερνητικοί σύμμαχοι του Αντόνιο Κόστα, το Αριστερό Μπλοκ και το Κομμουνιστικό Κόμμα, αναμένεται να συγκεντρώσουν μαζί γύρω στο 17% των ψήφων, μια επίδοση ελαφρώς κατώτερη εκείνης του 2015.

Έκπληξη των εκλογών μπορεί να αποτελέσει το μικρό κόμμα PAN, που προτάσσει την προστασία των ζώων και της φύσης και έχει ιδρυθεί από έναν βουδιστή φιλόσοφο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δημοσκόπων, μπορεί να φθάσει το 3% ή 4% των ψήφων.

Σύμφωνα με τον Φρεντερίκο Σάντι, αναλυτή του Eurasia Group, «η πιθανότερη έκβαση είναι μια μειοψηφική κυβέρνηση του PS με τη στήριξη των κομμάτων της ριζοσπαστικής Αριστεράς ή, λιγότερο πιθανή υπόθεση, με εκείνη του PAN».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας