Στις κάλπες οι Βρετανοί για κυβέρνηση, Brexit και "ασφάλεια"

1562
brexit

Στις κάλπες προσέρχονται από τις 9 το πρωί τα 46,9 εκατομμύρια των Βρετανών για να αναδείξουν τη Βουλή και την κυβέρνηση που θα χειριστεί το Brexit, αλλά και το σοβαρό ζήτημα της ασφάλειας.
Σε όλη τη χώρα θα λειτουργήσουν 40.000 εκλογικά τμήματα, πρωτότυπα αρκετά από αυτά: παμπ, αλλά και τροχόσπιτα στη διάθεση των ψηφοφόρων για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Η συμμετοχή θεωρείται σημαντική σε αυτή τη διαδικασία: το 2015 έφτασε το 66,4%. ‘Ήδη, όπως αναφέρει το BBC, το 16,4% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων έχει ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα -μέσω ταχυδρομείου.
Οι κάλπες θα κλείσουν στις 12 τα μεσάνυχτα και τα σενάρια για την επόμενη μέρα είναι πολλά. Αν μάλιστα η μάχη δοθεί μέχρι και την τελευταία ψήφο στο γνωστό σύστημα των μονοεδρικών περιφερειών, τότε το αποτέλεσμα μπορεί να αργήσει πολλές ώρες.
Το 2015, η αυτοδυναμία του Ντέιβιντ Κάμερον έγινε γνωστή στις 15:34 της επόμενης ημέρας.
Οι Τόρις της Τερέζα Μέι διατηρούν προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, αλλά άγνωστο είναι εάν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν την απόλυτη πλειοψηφία, ώστε η Μέι να πάει στις διαπραγματεύσεις για το Brexit με «καθαρή εντολή» -όπως επιθυμεί.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας ICM για τον Guardian, το ποσοστό των Συντηρητικών ανέρχεται στο 46% (+1%), ενώ το ποσοστό των Εργατικών παρέμεινε αμετάβλητο στο 34%.
Το ζήτημα της ασφάλειας βρέθηκε στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων, μετά και την τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο, η οποία άφησε πίσω της οκτώ νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.
Το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων YouGov «βλέπει» τους Συντηρητικούς, που διαθέτουν πλειοψηφία 17 εδρών στο απερχόμενο Κοινοβούλιο, να χάνουν την απόλυτη πλειοψηφία, κάτι που θα αποτελούσε βαρύ πλήγμα για την Μέι.
Όσον αφορά το Brexit, οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να αρχίσουν στις 19 Ιουνίου, σε πολύ σύντομο διάστημα μετά τις εκλογές.
Ωστόσο, φαίνεται πως και η ΕΕ ανησυχεί για την τροπή που έχει πάρει η εκλογική αναμέτρηση στην Βρετανία, φοβούμενη το σενάριο απουσίας απόλυτης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που θα έχει αρνητικές συνέπειες στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, όποιος και αν είναι ο νικητής των βουλευτικών εκλογών.
Η ΕΕ επιθυμεί συμβιβασμό με το Λονδίνο -όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις του διαπραγματευτή της EE για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος δηλώνει ότι θα συμβούλευε «σε όλον τον κόσμο να εξηγήσει καλά ποιες θα είναι οι συνέπειες απουσίας συμφωνίας»-, ωστόσο ευρωπαϊκές πηγές δεν αποκλείουν το σενάριο να μην υπάρξει συμφωνία για το Brexit.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, οι Βρυξέλλες ελπίζουν ότι από την ψηφοφορία της Πέμπτης θα προκύψει ένας ηγέτης, που θα διαθέτει ισχυρή εντολή για τα δύο χρόνια των εντατικών διαπραγματεύσεων που θα ακολουθήσουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας