Στη Σιγκαπούρη Τράμπ και Κιμ. Αύριο η κρίσιμη συνάντηση κορυφής

1459
σιγκαπούρη

Μια μέρα πριν τη συνάντηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη 12 Ιουνίου, τίποτα δεν μπορεί να προεξοφληθεί ως προς τα αποτελέσματά της.

Οι δύο ηγέτες βρίσκονται ήδη από χθες στη Σιγκαπούρη, όπου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση, με τον αμερικανό πρόεδρο να συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Τζον Μπόλτον, τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι και την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς.

Τον βορειοκορεάτη ηγέτη, που συνοδεύεται από τον κυριότερο συνεργάτη του, τον Κιμ Τσανγκ Σον, υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο της Σιγκαπούρης ο πρωθυπουργός της χώρας, Λι Χσιέν Λούνγκ. Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν χειραψία μπροστά στους δημοσιογράφους, ενώ αμέσως μετά είχαν έναν κύκλο προσωπικών διαβουλεύσεων.

Η συμπεριφορά του Ντόναλντ Τραμπ στη σύνοδο κορυφής της G7 στον Καναδά, όπου προς γενική κατάπληξη τορπίλισε την τελική συμφωνία μ’ ένα οργισμένο μήνυμα στο Twitter, ενισχύει τα ερωτηματικά για τη διπλωματική στρατηγική του σε υψηλού επιπέδου διαπραγματεύσεις.

Πέρα από τη φωτογραφία των δύο ανδρών, αδιανόητη πριν ακόμη μερικούς μήνες, όταν είχαν εμπλακεί σε μια ανησυχητική φραστική αντιπαράθεση, ένα τεράστιο ερωτηματικό υπάρχει σχετικά με την έκβαση της αυριανής συνάντησης.

Η Ουάσινγκτον ζητάει την “πλήρη, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη” αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας. Η Πιονγκγιάνγκ τάχθηκε υπέρ της αποπυρηνικοποίησης της χερσονήσου, όμως αυτή η πολύ αόριστη διατύπωση αφήνει περιθώριο για αναρίθμητες ερμηνείες.

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, ένα πιθανό συγκεκριμένο αποτέλεσμα της συνάντησης μπορεί να είναι μια κατ’ αρχήν συμφωνία για το τέλος του πολέμου της Κορέας. Ο πόλεμος του 1950-1953 τελείωσε με εκεχειρία και όχι με συνθήκη ειρήνης, έτσι ο Βορράς και ο Νότος εξακολουθούν να βρίσκονται τεχνικά σε πόλεμο.

Πριν αναχωρήσει από τον Καναδά, ο Τραμπ εξέφρασε για μια ακόμη φορά την αισιοδοξία του γι’ αυτή τη συνάντηση.

“Έχω την εντύπωση πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν θέλει να κάνει κάτι σημαντικό για τον λαό του και έχει την ευκαιρία γι’ αυτό”, είπε, βλέποντας στην επικείμενη συνάντηση “μια μοναδική ευκαιρία (…) που δεν θα ξαναπαρουσιαστεί ποτέ”.

Την Πέμπτη, μάλιστα, είχε πει ότι μπορεί να προσκαλέσει τον βορειοκορεάτη ηγέτη να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο, αν η πρώτη επαφή πάει καλά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας