Στην Ηλιούπολη η δημοτική περιουσία είναι πάλι σε κίνδυνο!

1850
ηλιούπολη

Μετά από σχεδόν 40 χρόνια ενωτικούς δημοτικούς αγώνες, μόλις πέρσι ολοκληρώθηκε στην Ελληνική Δικαιοσύνη ο δικαστικός αγώνας , όπου οι κληρονόμοι Νάστου έχασαν τελεσίδικα το δικαίωμα διεκδίκησης της γης της Ηλιούπολης, που θεωρούσαν «τσιφλίκι» τους.

Η αντιδικία του Δήμου Ηλιούπολης, αλλά και των όμορων Ελληνικού-Αργυρούπολης και Αλίμου με συμπαραστάτη το Ελληνικό Δημόσιο, κατά των κληρονόμων Νάστου, έφτασε στο τέλος της, με την απόφαση του Αρείου Πάγου (Γ΄ Τμήμα), που αμετάκλητα έκρινε, ότι τα ακίνητα αυτά ανήκουν στο Δημόσιο.

Ήταν μια μεγάλη και καθοριστική νίκη για την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου,  όμως η «μάχη» δεν τελείωσε, αφού μετά την δικαστική νίκη, οι Δήμοι ζητούν από την κυβέρνηση οριστικά παραχωρητήρια των οικοπέδων, με στόχο την αξιοποίησή τους για κοινωφελείς σκοπούς.

Σήμερα αρχίζουν τα νέα προβλήματα, αφού η ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου), έστειλε πριν λίγες μέρες στον Δήμο Ηλιούπολης, που στην επικράτειά του βρίσκονται 94 ακίνητα, μια άθλια απόφαση με την οποία παραχωρεί στον Δήμο:

– «Χρήση με αντάλλαγμα», μιας έκτασης 28,5 στρεμμάτων, που περιλαμβάνει τμήματα δημοσίων ακινήτων.

– Σκοπός της παραχώρησης είναι δημιουργία χώρου πρασίνου, αναψυχής και αθλοπαιδιών.

– Η διάρκεια παραχώρησης είναι 20 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης.

– Το οικονομικό αντάλλαγμα ανέρχεται κατ’ ελάχιστον στο ύψος της Εκτιμώμενης Ετήσιας Μισθωτικής Αξίας (ΕΕΜΑ), όπως θα προκύψει από έκθεση εκτίμησης πιστοποιημένου εκτιμητή κατά τα οριζόμενα με τον Κανονισμό Εκμισθώσεων της ΕΤΑΔ ή σε ποσοστό 20,75 % των ετησίων ακαθαρίστων εσόδων του Δήμου από την εκμετάλλευση του χώρου εφόσον το ποσό που αντιστοιχεί στο ποσοστό αυτό υπερβαίνει ανά έτος την αντίστοιχη ΕΕΜΑ.

– Φυσικά ο Δήμος πρέπει να αναλάβει την υποχρέωση να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για ρυμοτομική εναρμόνιση και συμφωνία χρήσεων γης και  στις σχετικές μελέτες, άδειες και τα απαραίτητα πιστοποιητικά.

– Να αναλάβει  το κόστος των όποιων κατασκευών ανοικοδόμησης  και τα έξοδα που προκύπτουν για την συντήρηση των χώρων.

– Ζητείται πρακτικά από τον Δήμο Ηλιούπολης να αποδεχτεί, ότι η ακίνητη περιουσία, που με αγώνες λαϊκούς, δημοτικούς και δικαστικούς, το ηθικό, νομικό και οικονομικό βάρος των οποίων το σήκωσε ο Δήμος τα τελευταία σχεδόν 40 χρόνια, έχει περιέλθει στην ΕΤΑΔ και στο Υπερταμείο.

– Και φυσικά ζητείται η έγγραφη και ανεπιφύλακτη αποδοχή όλων των παραπάνω όρων και μάλιστα μέσα σε ένα ασφυκτικό χρονικό περιθώριο για θεσμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που λειτουργεί δημοκρατικά και με νομικά καθορισμένο τρόπο αποφασίζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου.

Κάποτε για να προστατεύσουμε την γη της Ηλιούπολης από τα ιδιωτικά συμφέροντα την χαρακτηρίσαμε Δημόσια.
Τότε ταυτίζαμε τον Δημοτικό χαρακτήρα με τον Δημόσιο.
Θυμάμαι πριν 5-6 χρόνια τον φίλο, που έχει ταυτιστεί με την νομική υποστήριξη της υπόθεσης αυτής, να μου λέει συγκλονισμένος:
“Φοβάμαι πως θα σώσουμε την ακίνητη περιουσία από τους ιδιώτες διεκδικητές-καταπατητές, θα έρθει στο σύστημα ΚΕΔ-ΕΤΑΔ-ΤΑΙΠΕΔ κλπ και από εκεί θα καταλήξει στα χέρια των ξένων δανειστών, για να τα …αξιοποιήσουν άλλοι ή και οι ίδιοι ιδιώτες…”
Τώρα πια, φυσικά δεν εμπιστευόμαστε Κυβέρνηση-Δημόσιο, αφού η διαχείριση της γης της Ηλιούπολης με τους μνημονιακούς νόμους, έχει παραδοθεί στην ΕΤΑΔ και στο «Υπερταμείο».

Με λογική ιταλικού υποκόσμου η ΕΤΑΔ  ζητάει από τον Δήμο Ηλιούπολης, το «μερτικό» της από το βιός μας.
Μας ζητάνε πρακτικά, να «ξαναγοράσουμε» την γη της Ηλιούπολης.
Για αυτό και προτείναμε συμβολικά, να ονομάζεται πια Δημοτική η Ακίνητη Περιουσία, αφού προέκυψε στην πράξη η ανάγκη …«κάποιος να μας προστατέψει από αυτούς, που θα μας προστάτευαν!»

Κι αφού βάζουν στο χέρι την Δημόσια περιουσία της χώρας μας, εμείς θα αγωνιστούμε να την διατηρήσουμε σαν Δημοτική περιουσία.

Η γη της Ηλιούπολης ανήκει στον λαό της και όχι στους δανειστές επίδοξους σωτήρες.

Τώρα γίνεται κατανοητό στον απλό πολίτη/δημότη της Ηλιούπολη, πως το περίπλοκο νομικό και πολιτικό σύστημα, στο οποίο έχει περιδεθεί η χώρα μας μέσα από το καθεστώς των μνημονίων οδηγεί και την δημόσια ακίνητη περιουσία σε μηχανισμούς, που δρουν ανεξέλεγκτα και ουσιαστικά αναλαμβάνουν να την «αξιοποιήσουν» προς όφελος τελικά των δανειστών.

Πολλά μπορούμε να προσάψουμε στην σημερινή δημοτική αρχή και για την εναπόθεση του μέλλοντος της γης της Ηλιούπολης στην τύχη ή στην καλή βούληση της Κυβέρνησης, για αδιαφανείς διαπραγματεύσεις με κυβέρνηση- ΕΤΑΔ, για ολιγωρία, για απώλεια χρόνου με διάφορες μεθόδους, για ελλιπή νομική αντίδραση, για άρνηση ενημέρωσης των παρατάξεων ή για χρήση του θέματος για προεκλογικούς επαναστατικούς λεονταρισμούς κατά των μέχρι τώρα προνομιακών συνομιλητών του.

Η σημαντικότερη πρόσφατη απρέπειά του ήταν, ότι ενώ κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο σε έκτακτη συνεδρίαση για λήψη ομόφωνης απόφασης-απάντησης στην πρόκληση της ΕΤΑΔ, μέσα στο ΔΣ ανακοίνωσε ότι την προηγούμενη μέρα ήδη έστειλε πίσω σαν απαράδεκτη την απόφαση της ΕΤΑΔ, με ένα σκεπτικό, που φυσικά δεν μπορεί κανείς να διαφωνήσει.

Αλλά τότε γιατί συγκάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο?

Δεδομένη και η ευθύνη της αξιωματικής κυβερνητικής παράταξης, που ακολούθησε ως τώρα «μαγεμένη» την πολιτική του Δημάρχου και ξαφνικά τώρα «αγουροξυπνημένη», προσπαθεί να υπερκεράσει τους πάντες με δηλώσεις αγώνα κατά παντός. Τουλάχιστον έστω και αργά έβγαλε μια (την πρώτη της) ανακοίνωση πρόθεσης αντιπαράθεσης ακόμα και με την σημερινή κυβέρνηση.

Ο δημότης της Ηλιούπολης, πρέπει να ενημερωθεί για το τι συμβαίνει και να αντιδράσει με κάθε τρόπο, γιατί είναι ο μοναδικός υπερασπιστής της ακίνητης περιουσίας.
Οι δημοτικές παρατάξεις, πρέπει να ενημερώσουν τους υποστηρικτές τους, για τον σοβαρό κίνδυνο, στον οποίο ξαναμπαίνει η γη της Ηλιούπολης.

Τα κόμματα της πόλης (πλην ΚΚΕ, που ήδη έχει κάνει σοβαρή προσπάθεια), πρέπει να αναδείξουν το θέμα, σαν το πρώτο θέμα της πόλης.

Οι πολιτική απογοήτευση, η απομάκρυνση από τα κοινά και η ιδιώτευση, δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία σιωπής, μπροστά στο πρόβλημα αυτό.

Οι εκλογές θα περάσουν, αλλά η πόλη κινδυνεύει να χάσει την γη και την ψυχή της.

ΕΤΑΔ για Ηλιούπολη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας