Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

2264
βουλή

Η υπαλληλική κυβέρνηση Τσίπρα προχωρά ταχύτατα στον τεμαχισμό και την διάλυση της ΔΕΗ, θεσμοθετώντας το ξεπούλημα του 40% των λιγνιτικών της μονάδων.
Η εθελόδουλη κυβέρνηση Τσίπρα χωρίς καμιά εξουσιοδότηση, χωρίς καμιά δημοκρατική νομιμοποίηση, προχωρά σε ένα αποκρουστικό πραξικόπημα και εθνικό έγκλημα, το οποίο διαλύει την ΔΕΗ και στη συνέχεια εκποιεί ότι θα έχει απομείνει και για το οποίο υπάρχουν βαρύτατες ποινικές ευθύνες.
Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής που προβλέπει το ξεπούλημα του 40% της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ σε υπάρχοντες ή νέους εναλλακτικούς προμηθευτές ή άλλους επενδυτές.
Η απόφαση ουσιαστικά βάζει τέλος και στην πρόταση, ατελέσφορη και ασύμφορη και αυτή, που διατυπώθηκε από πλευράς ΔΕΗ για τη δημιουργία κοινοπρακτικών σχημάτων με ιδιωτικές εταιρείες που θα αναλάβουν την ανακαίνιση μονάδων λιγνίτη που αποσύρονται αφού προβλέπει ότι “η ΔΕΗ δεν θα έχει οποιαδήποτε συμμετοχή ή σύνδεση με οποιοδήποτε στοιχείο της αποεπένδυσης, συμπεριλαμβανομένης της προνομιακής προμήθειας ηλεκτρισμού”.
Σε ό,τι αφορά το ποιες μονάδες θα ξεπουληθούν η απόφαση προβλέπει ότι θα αφορά περίπου στο 40% της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ, ενώ το ακριβές ποσοστό θα καθοριστεί σε τεχνικές συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επίσης στην πώληση θα συμπεριλαμβάνονται και τα σχετιζόμενα λιγνιτικά αποθέματα.
Επίσης προβλέπεται ότι “η πώληση, αποεπένδυση γράφεται επί το κομψότερον στο ΦΕΚ, θα έχει ισοδύναμα οικονομικά χαρακτηριστικά με τη λιγνιτική ισχύ της ΔΕΗ Α.Ε., ιδιαίτερα σε όρους απόδοσης και διάρκειας ζωής, αντικατοπτρίζοντας την έναρξη και τη λήξη λειτουργίας της λιγνιτικής ισχύος”.
Μια ακόμη σημαντική παράμετρος της απόφασης εμμέσως πλην σαφώς δημιουργεί ζήτημα και για τη σχεδιαζόμενη συνεργασία της ΔΕΗ με την κινεζική CMEC, για τη μονάδα Μελίτη 2, αφού, όπως αναφέρεται ρητά οι επενδυτές που θα μπορούν να συμμετάσχουν στην πώληση των μονάδων “δεν θα προκαλούν ούτε ενδέχεται να προκαλούν, με βάση τη διαθέσιμη πληροφόρηση, εκ πρώτης όψεως ζητήματα ανταγωνισμού και δεν θα προξενούν κίνδυνο καθυστέρησης για την υλοποίηση των διαρθρωτικών μέτρων”. Η συγκεκριμένη αναφορά ουσιαστικά “φωτογραφίζει” την συνεργασία της ΔΕΗ με την κρατική CMEC, αφού θυμίζουμε ότι η επίσης κρατική κινεζική εταιρεία State Grid έχει αποκτήσει το 24% του ΑΔΜΗΕ.
Σε ό,τι αφορά τέλος το χρονοδιάγραμμα η απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ προβλέπει ότι γα μέτρα θα οριστικοποιηθούν μέσω της επίσημης υποβολής της δεσμευτικής πρότασης από το Ελληνικό Δημόσιο στη ΓΔ Ανταγωνισμού της ΕΕ μέχρι το Νοέμβριο του 2017 και θα υλοποιηθούν μέχρι τον Ιούνιο του 2018.
Μήπως, όμως, η ξεπουλημένη κυβέρνηση Τσίπρα λογαριάζει για τη διάλυση της ΔΕΗ χωρίς τον ξενοδόχο: το μεγάλο κίνημα για την ανασυγκρότηση της ως ενιαίας μεγάλης επιχείρησης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας