Στα 21,6 δισ. ευρώ ο δανεισμός των τραπεζών από ΕΚΤ (απευθείας και μέσω ELA)

1445
δανεισμός

Μείωση 3,34 δισ. ευρώ σημείωσε τον Απρίλιο ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA). Αντίθετα ο δανεισμός των τραπεζών απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εμφάνισε μικρή αύξηση.
Η συνολική εξάρτηση πάντως των ελληνικών τραπεζών από το Ευρωσύστημα εμφανίζεται τον Απρίλιο μειωμένη κατά 3,3 δισ. ευρώ έναντι του Μαρτίου, αλλά παραμένει υψηλή και δείχνει ότι οι τράπεζες νοσούν ακόμα και ότι η Ελλάδα συνεχίζει, όσο παραμένει στο ευρώ, να τελεί υπό τον εκβιασμό του βρώμικου ευρωσυστήματος.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) υποχώρησε τον Απρίλιο στα 10,21 δισ. ευρώ από 13,55 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.
Ο δανεισμός των τραπεζών απευθείας από την ΕΚΤ διαμορφώθηκε τον ίδιο μήνα στα 11,4 δισ. ευρώ από 11,3 δισ. ευρώ αντιστοίχως.
Αποτέλεσμα, ο δανεισμός των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων συνολικά από το ευρωσύστημα (από ΕΚΤ και ELA) μειώθηκε στα 21,6 δισ. ευρώ τον Απρίλιο από 24,9 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.
Σημειώνεται ότι η έκτακτη χρηματοδότηση του ELA, στην οποία κατέφυγαν οι τράπεζες από τον Φεβρουάριο του 2015, είναι πιο ακριβή από τον δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Από τον Ιούνιο του 2016 η εξάρτηση από τον ELA μειώνεται σταθερά, μετά την ανάκτηση της πρόσβασης των τραπεζών στη φθηνή χρηματοδότηση από την ΕΚΤ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας