Σπουδαία είναι τα ευρήματα στο μικροσκοπικό νησί του Δασκαλιού, το οποίο βρίσκεται μία «ανάσα» από τις ακτές της Κέρου, στις Κυκλάδες. Τι εκτιμούν οι επιστήμονες.
Στο Δασκαλιό φέρεται να εντοπίστηκε το παλαιότερο αρχαιολογικό κτηριακό συγκρότημα της ευρύτερης περιοχής του Αιγαίου.
Στο μικροσκοπικό νησί, το οποίο βρίσκεται μία «ανάσα» από τις ακτές της Κέρου, στις Κυκλάδες, ανακαλύφθηκε μία ολόκληρη σειρά μαρμάρινων κτηρίων – άνω των 60 σε αριθμό – τα οποία χρονολογούνται από το 2.600 π.Χ.
Παρότι οι πρώτες ανασκαφικές προσπάθειες ξεκίνησαν πριν από τέσσερα χρόνια, μόλις του τελευταίους 12 μήνες αποκαλύφθηκε η πλήρη έκτασης – και επομένως, η σπουδαιότητα – του αρχαιολογικού ευρήματος.
Το κτηριακό μνημείο φέρεται να ανήκει στην Εποχή του Χαλκού, ενώ για την οικοδόμηση του οικισμού εκτιμάται ότι πραγματοποιήθηκαν συνολικά 3.500 ναυτικά ταξίδια, προκειμένου να μεταφερθούν από 7.000 έως 10.000 τόνοι λευκού μαρμάρου.
«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη προϊστορική θαλάσσια μεταφορά, η οποία βλέπει το φως του κόσμου» υποστήριξε ερευνητής από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, μιλώντας στην εφημερίδα «The Independent».
Τα μαρμάρινα οικήματα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, διέθεταν θρησκευτική λειτουργία, καθώς χρησιμοποιούνταν για λατρευτικούς σκοπούς.
Μάλιστα, με βάση τα ευρήματα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι κάτοικοι της περιοχής ήταν «πολύ πιο οργανωμένοι, τεχνικά και πολιτικά» από ό,τι αρχικώς πιστευόταν.