Σουηδία: Οι θάνατοι από τον Covid-19 αυξάνονται, η ήπια τακτική αμφισβητείται

1283
σουηδία

Η προσέγγιση της κυβέρνησης της Σουηδίας, της μοναδικής χώρας που αντιστέκεται στο lockdown ως μέτρο αντιμετώπισης της πανδημίας, συνοψίζεται στην άποψη ότι ο συγκεκριμένος αγώνας θα είναι «μαραθώνιος και όχι σπριντ». Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι τα όποια μέτρα αποστασιοποίησης θα πρέπει να επιβληθούν για μήνες – αν όχι για χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, ενόσω οι θάνατοι από τον Covid-19 ξεπέρασαν πλέον τους 1.200, αριθμός που υπερβαίνει κατά πολύ τα αντίστοιχα ποσοστά των γειτόνων της, οι επιστήμονες εξακολουθούν να αμφισβητούν τη στάση της κυβέρνησης και την καλούν να λάβει άμεσα μέτρα, ώστε να μη βρεθεί η Σουηδία στον δρόμο της Ιταλίας.

Σε αντίθεση με τους Σκανδιναβούς γείτονές της, τη Νορβηγία, τη Δανία και τη Φινλανδία, χώρες οι οποίες έλαβαν από νωρίς μέτρα αποστασιοποίησης, η Σουηδία δεν σταμάτησε τον χρόνο. Σχολεία (για τα παιδιά κάτω των 16 ετών), μπαρ, καφέ, εστιατόρια και κινηματογράφοι παραμένουν ανοιχτά. Η κυβέρνηση συνιστά συχνή πλύση των χεριών, εργασία από το σπίτι σε όσους μπορούν και αυτοαπομόνωση σε όσους αισθάνονται άρρωστοι ή είναι άνω των 70 ετών. Από την αρχή της πανδημίας έως χθες, η Σουηδία είχε 1.203 θανάτους εξαιτίας του κορωνοϊού, η Νορβηγία 143, η Δανία 309 και η Φινλανδία 72.

Παρά το γεγονός ότι το ποσοστό θανάτων της Σουηδίας είναι πολύ μεγαλύτερο, οι δημοσκοπήσεις συγκλίνουν στο ότι οι Σουηδοί εξακολουθούν να στηρίζουν τη στρατηγική της κυβέρνησης, η οποία προτιμά να ευαισθητοποιεί την προσωπική ευθύνη των πολιτών παρά να επιβάλλει την αποστασιοποίηση με αυστηρά μέτρα και πρόστιμα.

EPA/JOHAN NILSSON

Σε αυτές τις δημοσκοπήσεις στηρίχθηκαν μάλιστα και δύο κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης για να υπερασπιστούν την αντίσταση στο lockdown και την πιο ήπια τακτική της απέναντι στη ραγδαία εξάπλωση του Covid-19.

«Δεν πιστεύουμε σε ένα lockdown εάν δεν πρόκειται να είναι βιώσιμο με την πάροδο του χρόνου. Δεν πιστεύουμε ότι μπορούμε να κλειδώσουμε τους ανθρώπους στα σπίτια τους για αρκετούς μήνες και ότι πολλοί θα μπορέσουν να συμμορφωθούν με αυτό. Είναι μύθος ωστόσο ότι συνεχίζουμε ως συνήθως», τονίζει σε συνέντευξή τους στους Financial Times η υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε.

Ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους δέχεται πιέσεις η κυβέρνηση είναι ο αυξανόμενος αριθμός θανάτων στους οίκους ευγηρίας. Σύμφωνα με τον Άντερς Τέγκνελ, επιδημιολόγο της κυβέρνησης, αυτήν την εβδομάδα ο μέσος όρος ηλικίας θανάτων στη Σουηδία ήταν πολύ πιο ψηλός απ’ ό,τι στη Νορβηγία. «Δεν είναι αποτυχία όλης της στρατηγικής, αλλά αποτυχία να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους στους οίκους ευγηρίας», τόνισε.

EPA/FREDRIK SANDBERG / TT

Η κυβέρνηση ωστόσο επιμένει ότι ακολουθεί μία παράδοση «μεγαλύτερη των 100 ετών» ακολουθώντας τις συμβουλές των ειδικών στη λήψη αποφάσεων. Η αρμόδια υπηρεσία υγείας της χώρας είχε από την αρχή ταχθεί κατά της αναστολής λειτουργίας των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά η κυβέρνηση έκλεισε τα σχολεία για τους μαθητές άνω των 16 ετών.

Αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τον αντίκτυπο της στρατηγικής της Σουηδίας μακροπρόθεσμα, δεν εκτιμάται ότι θα διατηρήσει σε καλύτερη κατάσταση την οικονομία της, σε σύγκριση τουλάχιστον με αρκετές άλλες χώρες που έχουν επιβάλει αυστηρότερα μέτρα αποστασιοποίησης. Η Μαγκνταλένα Άντερσον, η υπουργός Οικονομικών, δήλωσε χθες ότι το ΑΕΠ θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 10% φέτος και η ανεργία να αυξηθεί στο 13,5%.

EPA/ANDERS WIKLUND

Αυτοί που σίγουρα τάσσονται κατά της ήπιας τακτικής της κυβέρνησης είναι αρκετοί γονείς, οι οποίοι ανησυχούν για τα παιδιά τους, αλλά και αρκετοί επιστήμονες της Σουηδίας. Σε ανοιχτή επιστολή μάλιστα προς την κυβέρνηση, η οποία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Dagens Nyheter, 22 γιατροί την καλούν να αλλάξει δραστικά την προσέγγισή της.

«Καθώς ο ιός εξαπλώνεται, είναι απαραίτητο να αυξηθεί η κοινωνική απόσταση. Κλείστε σχολεία και εστιατόρια. Όλοι όσοι εργάζονται με τους ηλικιωμένους πρέπει να φορούν επαρκή προστατευτικό εξοπλισμό. Θέστε σε καραντίνα ολόκληρη την οικογένεια εάν ένα μέλος είναι άρρωστο ή θετικό στον ιό», τονίζουν στην επιστολή τους επιμένοντας ότι «δεν υπάρχει άλλη επιλογή».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας