Σουηδία: Αναθεωρεί τη στρατηγική της-Σαρώνει ο κορoνοϊός στους οίκους ευγηρίας

1345
σκανδιναβικές

Σε αλλαγή της στρατηγικής της σχετικά με τα μέτρα που έχει λάβει για τον κορωνοϊό αναγκάζεται να προχωρήσει η Σουηδία, καθώς η κατάσταση τους οίκους ευγηρίας της σκανδιναβικής χώρας βρίσκεται εκτός ελέγχου.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Stefan Lofvven σχεδιάζει να δαπανήσει περίπου 2,2 δισ. κορώνες (220 εκατ. δολάρια) για να αυξήσει το προσωπικό και να προστατεύσει τους ηλικιωμένους πολίτες..

Επιπλέον 2 δισ. κορόνες θα διατεθούν για αποζημίωση των τοπικών αρχών για το επιπλέον κόστος που έχουν υποστεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δήλωσε η κυβέρνηση την Τρίτη.

Όπως και σε άλλες χώρες, οι θάνατοι που σχετίζονται με το Covid-19 στη Σουηδία, έχουν πλήξει δυσανάλογα τους ηλικιωμένους.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, οι επικριτές της σουηδικής κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι πολλά από αυτά τα θύματα θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν οι αρχές είχαν λάβει περισσότερα μέτρα για να επικεντρώσουν την προσοχή τους στις πιο ευάλωτες ομάδες.

Η Σουηδία έχει ήδη ανακοινώσει τη διεξαγωγή εισαγγελικής έρευνας σχετικά με τον υψηλό αριθμό θανάτων που έχουν καταγραφεί στους οίκους ευκαιρίας.

Οι μισοί από όσους απεβίωσαν από την Covid-19 και ήταν ηλικίας άνω των 70 ετών, διέμεναν σε αυτές τις δομές, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία της Σουηδίας.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Johns Hopkins, οι νεκροί στη Σουηδία από κορωνοϊό ανέρχονται σε 3.256, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 26.670.

Η προσέγγιση της Σουηδίας έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τη διεθνή κοινότητα.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Σουηδίας δεν επέβαλε lockdown βοήθησε την οικονομία να αποφύγει το ισχυρό πλήγμα που δέχονται οι υπόλοιπες οικονομίες της Ευρώπης, ωστόσο το τίμημα σε ανθρώπινες ζωές είναι βαρύ.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι νεκροί είναι 32 ανά 100 χιλ. κατοίκους και στη γειτονική Δανία μόλις 9.

Ο επικεφαλής επιδημιολόγος, Anders Tegnell, υποστηρίζει ότι πρόκειται για μια μακροπρόθεσμη στρατηγική και ότι τα προσωρινά lockdown θα γυρίσουν μπούμερανγκ και όταν αρθούν, τα κρούσματα θα αυξηθούν.

Πρόκειται ωστόσο για μία αμφιλεγόμενη θέση, σχολιάζει το Bloomberg και αντιπαραθέτει το παράδειγμα της Δανίας.

Το παράδειγμα της Δανίας

Η Δανία υιοθέτησε άμεσα το lockdown και πλέον βρίσκεται στη δεύτερη φάση χαλάρωσης των μέτρων, με τον ρυθμό των νέων κρουσμάτων να περιορίζεται.

Την ίδια ώρα, οι θάνατοι είναι τρεις φορές χαμηλότεροι, σε σχέση με τη Σουηδία.

Η Δανία «άνοιξε» μεγάλα τμήματα της οικονομίας στα μέσα Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων των δημοτικών και τον κομμωτηρίων.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας άνοιξαν επίσης τα καταστήματα λιανικής για πρώτη φορά εδώ και δύο μήνες, ενώ θα ακολουθήσουν τα μουσεία και οι κινηματογράφοι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας