Σοσιαλιστική Προοπτική: Κάλεσμα για πολιτικό και εκλογικό Μέτωπο

σοσιαλιστική

Δεδομένων των ιδιαίτερων συνθηκών διεθνώς και τοπικά που διαμορφώνουν εξαιρετικές απαιτήσεις για τις απανωτές πολιτικές / εκλογικές μάχες της επόμενης χρονιάς, το Εκτελεστικό Γραφείο (ΕΓ) της Σοσιαλιστικής Προοπτικής συγκάλεσε το Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018 στην Αθήνα συνάντηση εργασίας στελεχών της οργάνωσης από όλη την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτής και μετά από τις εισηγήσεις μελών του ΕΓ που έθεσαν το πολιτικό πλαίσιο, και περιέγραψαν το διαμορφούμενο εκλογικό σκηνικό, όπως και τις πρωτοβουλίες ή τις επικοινωνίες που προηγήθηκαν με άλλες συλλογικότητες και οργανώσεις, τέθηκε προς συζήτηση το βασικό διακύβευμα: ποιοι είναι οι πολιτικοί στόχοι της Σοσιαλιστικής Προοπτικής και ποια η τακτική της επίτευξής τους; Απαντώντας σε αυτό, η απόφαση της συνάντησης στελεχών έχει ως εξής:

  1. Η Σοσιαλιστική Προοπτική αναγνωρίζει ότι οι τριπλές εκλογικές αναμετρήσεις της επόμενης χρονιάς συνιστούν αφενός μια μάχη, την οποία οι δυνάμεις της προοδευτικής αντίδρασης και της εναλλακτικής προοπτικής οφείλουν να δώσουν με τους καλύτερους δυνατούς όρους, προκειμένου να εκφράσουν το υπόκωφο πλειοψηφικό ρεύμα στην ελληνικής κοινωνία. Αφετέρου αποτελούν έξοχη ευκαιρία εκκίνησης της αναγκαίας προσπάθειας συγκρότησης ενός υπερβατικού πολιτικού υποκειμένου που θα συγκεντρώσει και θα συναληθεύσει όλα τα συνεπή προοδευτικά κινήματα και συλλογικότητες στην κατεύθυνση της συστημικής αλλαγής για την κοινωνικά δίκαιη και περιβαλλοντικά ισόρροπη ανάπτυξη.
  2. Ως προς τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης η Σοσιαλιστική Προοπτική επιλέγει να κινηθεί με προσαρμοσμένους στις τοπικές πολιτικές συνθήκες τρόπους σε όσο περισσότερους δήμους και περιφέρειες μπορεί. Η ήδη αρκετά προχωρημένη πρωτοβουλία της δημοτικής κίνησης «Υψίπολις» για τη διεκδίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, στην οποία μετέχουν μεταξύ άλλων σύντροφοι -ισσες των τοπικών οργανώσεων της Σοσιαλιστικής Προοπτικής και του Δικτύου Ανανεωτικής Αριστεράς και Οικολογίας, αποτελεί μια προσπάθεια που έχει ιδιαίτερες προοπτικές και μπορεί να αποτελέσει μοντέλο για άλλες τοπικές κοινωνίες.
  3. Ως προς τις εκλογές για το Ελληνικό Κοινοβούλιο και για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Σοσιαλιστική Προοπτική παραμένει σταθερή στην άποψή της ότι πρέπει να συγκροτηθεί ένα όσο το δυνατόν πιο ευρύ εκλογικό, πολιτικό μέτωπο πάνω στον ελάχιστο δυνατό αλλά και επαρκή «κοινό ιδεολογικό παρονομαστή» των συλλογικοτήτων του χώρου. Σε κάθε περίπτωση, η Σοσιαλιστική Προοπτική θα συμπορευτεί με τις δυνάμεις που θα καταστεί εφικτό σύμφωνα με τα παραπάνω, ακόμη κι αν αυτό επιτευχθεί οριακά, ή έστω και μόνη της. Για τον σκοπό αυτό προτείνουμε τα ακόλουθα βήματα:
  4. Με το παρόν απευθύνουμε κάλεσμα σε όλες τις συλλογικότητες και οργανώσεις που εκφράζονται στον χώρο της σοσιαλιστικής, της ανανεωτικής ή της κομουνιστικής αριστεράς, είχαν μια συνεπή αντιμνημονιακή στάση και προσανατολίζονται στην κατάθεση μιας ρεαλιστικής όσο και ριζοσπαστικής εναλλακτικής πρότασης να συζητήσουμε επί του περιεχομένου ενός σύντομου και περιεκτικού κειμένου-πρόσκληση που θα συνυπογράψουμε και θα το απευθύνουμε ανοικτά για τη διαμόρφωση μιας εκλογικής συμπαράταξης. Προφανώς θα αξιοποιηθούν οι πρόσφατες συνομιλίες μας με τις συλλογικότητες με τις οποίες έχουμε διαπιστώσει κοινό έδαφος. Σημειώνουμε (1ον) ότι η εν λόγω προσπάθεια οφείλει να ολοκληρωθεί άμεσα, έως τις 20 Νοέμβρη και (2ον) ότι η εκλογική-πολιτική συμπαράταξη θα έχει ως στόχο την κοινή έκφραση στις επόμενες εθνικές εκλογές και ευρωεκλογές, ενώ ταυτόχρονα θα αποτελέσει σημείο εκκίνησης της προσπάθεια συγκρότησης του υπερβατικού πολιτικού υποκειμένου.
  5. Προς επιτάχυνση της εν λόγω διεργασίας, ακολούθως καταθέτουμε τους έντεκα άξονες πάνω στους οποίους θεωρούμε ότι πρέπει να διερευνηθεί ο ελάχιστος, επαρκής κοινός παρονομαστής μας και να διατυπωθούν – εν συντομία – στο ανοικτό κάλεσμα που θα συνυπογράψουμε:

5.1.     Έμπρακτη ακύρωση των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών διαρθρωτικών αλλαγών.

5.2.     Εκδημοκρατισμός της χώρας – αναθεώρηση του συντάγματος με ενίσχυση της δημοκρατίας σε όλους τους τομείς και επίπεδα του κοινωνικοοικονομικού γίγνεσθαι.

5.3.     Επαναφορά του δημοκρατικά νομιμοποιημένου ελέγχου της Κεντρικής Τράπεζας, δημόσιος έλεγχος του χρηματοπιστωτικού συστήματος και δημόσια (συν-) διοίκηση και έλεγχος των εμπορικών τραπεζών.

5.4.     Κοινωνικός έλεγχος εθνικών πόρων, δημοσίων αγαθών, καθώς και των παραγωγικών δραστηριοτήτων και υποδομών μεγάλης συγκεντροποίησης και / ή στρατηγικής σημασίας. Ανασυγκρότηση και διασφάλιση της δημόσιας ασφάλισης και υγείας.

5.5.     Ανάκτηση και επέκταση των εργασιακών δικαιωμάτων, κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων και διεύρυνση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

5.6.     Αδιαπραγμάτευτη προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος απέναντι σε κάθε μυωπική, οικονομίστικη λογική εκμετάλλευσης.

5.7.     Παραγωγική ανασυγκρότηση για βιώσιμη ανάπτυξη και αλληλέγγυα οικονομία, επέκταση των συνεργατικών και συνεταιριστικών δομών, πρόταξη της κοινωνικής οικονομίας.

5.8.     Διεκδίκηση και διασφάλιση των συνθηκών για μια ανεξάρτητη και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική ενόψει του προοδευτικού, ειρηνικού ρόλου που πρέπει να παίξει η χώρα στο διεθνές σκηνικό.

5.9.     Διαμόρφωση των συνθηκών για επαναδιαπραγμάτευση του δημοσίου χρέους.

5.10.   Προετοιμασία της χώρας για τη νομισματική αλλαγή, αν η υλοποίηση των παραπάνω βρει απέναντι τη στείρα άρνηση και τον πολιτικό / οικονομικό εκβιασμό της Ευρωζώνης.

5.11.   Συστράτευση στο όραμα μιας Ευρώπης με κοινωνική δικαιοσύνη και περιβαλλοντική ισορροπία και συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου απέναντι στο αντιδραστικό δίπολο νεοφιλελευθερισμός-φασισμός που τείνει να κυριαρχήσει απόλυτα στην ευρωπαϊκή πολιτική.

  1. Παράλληλα με τη συνεργασία όσων συλλογικοτήτων ανταποκριθούν στη διατύπωση του περιεχομένου του κειμένου-πρόσκληση, θα πρέπει να εργαστούμε εντατικά για την προετοιμασία της ανοικτής συνελευσιακής διεργασίας στην οποία θα καλούμε: προσδιορισμός της ημερομηνίας της (μέσα στον Δεκέμβριο, όσο το δυνατόν νωρίτερα), καθορισμός της διαδικασίας που θα τη διέπει, καθώς και των οργανωτικών στόχων που θα έχει – να καταλήξει και να ανακοινώσει το όνομα της εκλογικής συμπαράταξης, να ορίσει μια Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα και τις επιμέρους επιτροπές εργασίας που θα απαιτηθούν – και τέλος να αρχίσουμε να απευθυνόμαστε στις / στους συντρόφους και συμπολίτες που θέλουμε να συμμετέχουν.

Σημειώνεται ότι η παρούσα απόφαση θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Σοσιαλιστικής Προοπτικής με τίτλο «Ανοικτό Κάλεσμα για τη Συγκρότηση Εκλογικής Πολιτικής Συμπαράταξης» και θα κοινοποιηθεί στις Οργανώσεις και Συλλογικότητες που έχουμε συνομιλήσει κατά την προηγούμενη περίοδο.

Το Εκτελεστικό Γραφείο της Σοσιαλιστικής Προοπτικής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας