Σοκ από κυβέρνηση: Παρακάμπτει το Διεθνές Δίκαιο για προσφυγή στην Χάγη!

1716
κυβέρνηση

Με έκπληξη και βαθιά ανησυχία διαβάσαμε τον Ν. Δένδια, σε απομαγνητοφωνημένο κείμενο συνέντευξης του  στον “Άλφα”, επικαλούμενος και τον Κυρ. Μητσοτάκη, να αναφέρεται γενικώς στην εξεύρεση ενός “σαφούς πλαισίου“(!), ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία ως προϋπόθεση για να προσφύγουν οι δύο πλευρές στη “διαιτησία ή τα δικαστήρια” για την επίλυση των”διαφορών”(!) τους.

Αλγεινή εντύπωση και ανησυχία σε επικείμενους μείζονες κινδύνους προκαλεί το γεγονός ότι ο Ν. Δένδιας παρακάμπτει ουσιαστικά και παραιτείται από το Διεθνές Δίκαιο και συγκεκριμένα από τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας ως την μοναδική και αποκλειστική βάση προσφυγής στη Χάγη ή άλλο έγκριτο διεθνές δικαιοδοτικό όργανο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Η μη ρητή αναφορά και η παράκαμψη του Δικαίου της Θάλασσας ανοίγει για την Ελλάδα τον ασκό του Αιόλου και στρώνει το έδαφος για πλαίσιο διευθέτησης που να κινείται τάχα σε “ίση απόσταση” από τις θέσεις των δύο πλευρών, πράγμα που σημαίνει εκχώρηση και απεμπόληση ελληνικών δικαιωμάτων.

Αρνητικότατη εντύπωση προκάλεσε επίσης το γεγονός ότι ο Ν. Δένδιας αναφέρθηκε όχι στη μόνη υπαρκτή διαφορά που υπάρχει ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, την οριοθέτηση της ΑΟΖ, αλλά μίλησε στον πληθυντικό σε “διαφορές” ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα, χωρίς, μάλιστα, να προσδιορίζει επακριβώς, αυτές τις διαφορές, πράγμα που αφήνει ανοιχτό το δρόμο της παραπομπής σε “πακέτο” στη Χάγη ή άλλο διεθνές δικαιοδοτικό όργανο όλων όσων θεωρεί διαφορές με την Αθήνα η Άγκυρα (π.χ “γκρίζες ζώνες“).

Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τη συναίνεση, όπως είπε ο Ν. Δένδιας, του ΣΥΡΙΖΑ, βαδίζει πλέον σε πολύ επικίνδυνους δρόμους, οι οποίοι αντί να κατευνάσουν την Άγκυρα, θα ανοίξουν περαιτέρω τις ορέξεις της.

Συγκεκριμένα απαντώντας σε ερώτηση ως προς το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη, ο κ. Δένδιας είπε ότι: «Ο κ. Μητσοτάκης τοποθετήθηκε. Δεν είμαστε κατά της επίλυσης της διαφοράς μέσω δικαστικής οδού. Αλλά θα πρέπει να υπάρξει ένα σαφές πλαίσιο για να γίνει αυτό. Αλλά αυτό δεν υπάρχει τώρα. Θα θέλαμε να δούμε την Τουρκία να μπει σε μια διάθεση συνεννόησης. Αλλά δεν συζητάμε με την Τουρκία τους λεονταρισμούς. Αλλά είμαστε ανοιχτοί σε όποια πρόταση οδηγεί στη συνεργασία μεταξύ των λαών μας».

Και συνέχισε: «Ο πολιτικός κόσμος, έχει δείξει θεσμική σοβαρότητα και οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των άλλων κομμάτων ήταν σοβαρότατες. Μόνο ευγνωμοσύνη έχω να εκφράσω στον πολιτικό κόσμο. Δεν είναι τα κόμματα το πρόβλημα, είναι η Τουρκία. Εάν εξασφαλίσουμε ένα πλαίσιο που θα διασφαλίζει την επίλυση διαφορών μέσω διαιτησίας ή δικαστηρίων, τότε να το συζητήσουμε. Αλλά με τις κινήσεις της Τουρκίας, δεν μπορώ να φανταστώ πώς μπορούμε να οδηγηθούμε σε κάτι τέτοιο».

«Πριν από τις ΗΠΑ έχουμε τετραμερή στο Κάιρο – Αίγυπτος, Κύπρος, Ελλάδα, Γαλλία. Και μετά θα πάμε στις ΗΠΑ με τον κ. Μητσοτάκη. Δεν δημιουργούμε συμμαχίες εναντία στην Τουρκία όμως. Προσκαλούμε την Τουρκία να συμμετάσχει σε κάτι τέτοιο. Η Ελληνική Διπλωματία αποκατέστησε βηματισμό και με το πλέγμα των συνεννοήσεων με τα κράτη των περιοχών θα οδηγηθούμε στην ανάπτυξη των σχέσεων μας».

 

Κ.Μ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας