Σημαντικός εταίρος για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ η Κούβα

1712
τουρκίας

Η ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα υποστήριξε με ομιλία της στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τη  «Συμφωνία Πολιτικού Διαλόγου και Συνεργασίας» (Political Dialogue and Cooperation Agreement) της ΕΕ με την Κούβα,  η οποία έχει στόχο την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων σε θέματα εμπορίου, συνεργασίας και πολιτικού διαλόγου. Μετά από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων τα δύο μέρη κατέληξαν στην ολοκλήρωση της συμφωνίας, την οποία η κα Φεντερίκα Μογκερίνι έχει χαρακτηρίσει  «ιστορικό βήμα» και «νέο κεφάλαιο για τις σχέσεις Ε.Ε. – Κούβας».
 
Παρότι ωστόσο με  το σχέδιο Έκθεσης της Επιτροπής Εξωτερικών Θεμάτων του Ε.Κ. για την σύναψη της συμφωνίας, συμφώνησε το σύνολο των μεγάλων πολιτικών ομάδων, δύο συντηρητικές πολιτικές ομάδες του ΕΚ, ΕΛK/PPE και ΕΣΜ/ECR, καθώς και οι Φιλελεύθεροι/ALDE επιθυμούν αυτή να συνοδευτεί με ψήφισμα  για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων- κάτι που δεν συνηθίζεται σε παρόμοιες περιπτώσεις για άλλες χώρες και ούτως ή άλλως το θέμα αυτό καλύπτεται από την ίδια την συμφωνία.
 
Η κυρία Σακοράφα εχθές στην ολομέλεια του Ε.Κ με παρέμβασή της δήλωσε ότι
“παρά τηψχ μεγάλη προσπάθεια της εισηγήτριας, είναι λυπηρό ότι ορισμένες πολιτικές ομάδες προσπάθησαν να μετατρέψουν το ψήφισμα του κοινοβουλίου σε ψήφισμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα” κάτι που δεν έχει ξαναγίνει και είναι προφανές ότι γίνεται λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων .
Τόνισε ωστόσο ότι πιστεύει “ότι η έγκριση της Συμφωνίας από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και η γρήγορη ολοκλήρωση της επικύρωσης από τις αρμόδιες αρχές των Κρατών μελών,  θα είναι αναντίρρητα προς το συμφέρον όλων”.
 
Η Κούβα είναι ένας σημαντικός εταίρος για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ και η αναβάθμιση των σχέσεων είναι στρατηγικού ενδιαφέροντος για την ΕΕ, με αμοιβαίως επωφελή αποτελέσματα για δύο πλευρές.
Οφείλουμε να υποστηρίξουμε  την ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ-Κούβας και να χαιρετήσουμε στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την σύναψη Συμφωνίας Πολιτικού Διαλόγου και Συνεργασίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας