Σημαντικές εξελίξεις και σήμερα στην Ιταλία

2186
διαλόγου

Ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματτέο Ρεντζι παραιτήθηκε και επίσημα.
Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρζιο Ματαρέλα δέχθηκε στο προεδρικό μέγαρο τον Μ. Ρέντζι ο οποίος ολοκληρώνοντας την κοινοβουλευτική διαδικασία της υπερψήφισης του προϋπολογισμού κατέθεσε την οριστική παραίτηση της κυβέρνησης του.
Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας επιφυλάχτηκε να αποφασίσει και κάλεσε την κυβέρνηση να παραμείνει για τις τρέχοντες υποχρεώσεις της κυβερνητικής διαχείρισης.
Οι διαβουλεύσεις για την λύση της κυβερνητικής κρίσης ή της άμεσης προσφυγής στις κάλπες θα αρχίσουν αμέσως την Πέμπτη με την συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας με τους προέδρους της Ιταλικής Βουλής και Γερουσίας Λαουρα Μπολντρίνι και Πιέρρο Γκράσσο όπως και με τον πρώην πρόεδρο Τζ. Ναπολιτάνο.
Το Σάββατο θα ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις με τις αντιπροσωπείες των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων Φόρτσα Ιταλια, κίνημα 5 Αστέρων χωρίς την συμμετοχή του Π. Γκρίλο και τέλος το Δημοκρατικό κόμμα.
Η ποιο δύσκολη μέρα της τελευταίας περιόδου της Ιταλικής δημοκρατίας ξεκίνησε με την ψηφοφορία του προϋπολογισμού στην Γερουσία όπου και πέρασε με 173 ΝΑΙ και 108 ΟΧΙ. Στην συνέχεια είχαμε την σημαντική διεύθυνση του Δ.Κ όπου ο Ρέντζι μονολόγησε υπερασπιζόμενος τις επιλογές του και παράλληλα πρότεινε τον σχηματισμό κυβέρνηση εθνικής ενότητας απ΄ όλα τα κόμματα της Ιταλικής δημοκρατίας και αν δεν περνούσε αυτή η θέση του θα έπρεπε να πάνε σε εκλογές. Οι αρνήσεις στην πρόταση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας ήλθαν από διάφορα κόμματα και η συζήτηση ολοκληρώθηκε στην πρόταση της άμεσης παραίτησης. Οι τοποθετήσεις των ανώτατων στελεχών « ξεκαθαρίσματος» λογαριασμών μέσα στο ίδιο το Δημοκρατικό κόμμα θα γίνει στην επόμενη κρίσιμη ολομέλεια του Εθνικού Συμβουλίου όπου υπάρχει η πιθανότητα ακόμα και μιας πιθανής διάσπασης του κόμματος. Η δύσκολη αυτή ημέρα ολοκληρώθηκε όπως προαναφέρθηκε με την επίσκεψη του Μ. Ρένζι στον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας όπου υπέβαλε και την παραίτηση του.
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας