Σε σταυροδρόμι Ιταλία και ΕΕ. Τις επόμενες μέρες κρίνεται η αντιπαράθεση

1381
εκβιάζει

Στις 26/10 η S&p υποβαθμίζει την Ιταλία – Οι διεθνείς τράπεζες κατέχουν 790 δισ. Ιταλικού χρέους – Λήγουν ομόλογα 200 δισ το 2019

 

Τις επόμενες μέρες, το πολύ βδομάδες, θα κριθεί τόσο το μέλλον της Ιταλίας όσο και το μέλλον της ΕΕ και θα κριθούν από την έκβαση της μεταξύ τους αντιπαράθεσης για τον προϋπολογισμό.

Μετά την έκβαση αυτή, όποια και να είναι, ούτε η Ιταλία, ίσως, ούτε και η ΕΕ δεν θα είναι ίδιες.

Την Τρίτη 23 Οκτωβρίου θα απαντήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ιταλία για τον προϋπολογισμό 2019 και με βάση ορισμένες ενδείξεις θα ζητήσει να τροποποιήσει μέρος του προυπολογισμού με έμφαση στο δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,4% και στο ΑΕΠ ή θα ζητήσει από την Ιταλία να υποβάλει νέο σχέδιο προϋπολογισμού.

Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτηρίζει το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2019 μια πρωτοφανή παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ.

Η Ιταλία θα στείλει στις 22 Οκτωβρίου 2018 στην ΕΕ μια επιστολή στην οποία θα εξηγεί τους λόγους για τους οποίους παραμένει ο στόχος του 2,4%, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Luigi Di Maio την Κυριακή 21 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την πηγή, η Επιτροπή αναμένεται να αποφασίσει στις 23/10 εάν θα απορρίψει το σχέδιο προϋπολογισμού ή θα ζητήσει να υποβληθεί νέο σχέδιο.

Ένας εκπρόσωπος της ΕΕ δήλωσε ότι η Επιτροπή εξέφρασε τις «σοβαρές ανησυχίες» της σχετικά με το σχέδιο προϋπολογισμού στις ιταλικές αρχές ζητώντας περαιτέρω λεπτομέρειες για να διευκολυνθεί η αξιολόγηση.

Εν τω μεταξύ την ώρα που η Ιταλική κυβέρνηση επιμένει στους δημοσιονομικούς στόχους της για το 2019 και κυρίως αυτόν που αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ, ο υφυπουργός Προεδρίας Giancarlo Giorgetti κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ζητά από την κυβέρνηση να μην αγνοεί τα προβλήματα στην οικονομία.

«Η κυβέρνηση της Ιταλίας δεν θα πρέπει να αγνοήσει τα προβλήματα που προκαλούν οι αυξανόμενες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στις ιταλικές τράπεζες» δήλωσε σήμερα (21/10) ο υφυπουργός Προεδρίας και βουλευτής της Λέγκας σε συνέντευξη του στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero.

Υπογράμμισε πως αν και «το έλλειμμα του προϋπολογισμού του επόμενου έτους μπορεί να αποδειχθεί χαμηλότερο από το προτεινόμενο 2,4% του ΑΕΠ» η κακή εικόνα θα συνοδεύει τις ιταλικές τράπεζες για καιρό.

Όπως αναφέρει η Il Messaggero οι συγκρούσεις της ιταλικής κυβέρνησης με την ΕΕ για τον προϋπολογισμό είχε ως αποτέλεσμα οι επενδυτές να χάσουν 67 δισεκατομμύρια ευρώ σε ιταλικά κρατικά ομόλογα από το Μάιο μέχρι σήμερα, στέλνοντας το ασφάλιστρο απόδοσης που καταβάλλει η Ιταλία, κατά 3 μονάδες πάνω από το αντίστοιχο της Γερμανίας.

“Η αύξηση του επιτοκίου των ομολόγων, το ύψος του δημόσιου χρέους που βρίσκεται στα χέρια των τραπεζών και οι νέοι τραπεζικοί κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έθεσαν τη βιομηχανία υπό πίεση και μπορεί να δημιουργήσουν την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των πιο εύθραυστων τραπεζών», δήλωσε ο Giorgetti.

Οι ιταλικές τράπεζες είχαν συγκεντρώσει κεφάλαια τα τελευταία χρόνια για να αναδιαρθρωθούν μετά από τη βαθιά ύφεση.

«Δεν μπορούμε να υποκρινόμαστε ότι δεν συμβαίνει τίποτα και να αγνοούμε τα προβλήματα στην οικονομία μας» τόνισε ο Giancarlo Giorgetti.

Παρά την υποβάθμιση η Ιταλία παραμένει αμετακίνητη

Παρά τις ασφυκτικές πιέσεις τόσο από τις αγορές όσο και από την Κομισιόν η ιταλική κυβέρνηση παραμένει σταθερή και χωρίς υπαναχωρήσεις σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2019 και κυρίως αυτόν που αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ.

Ακόμη και η υποβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s σε Baa3 από Baa2 δεν φαίνεται να ανησυχεί τη Ρώμη, πιθανώς γιατί ήταν απόλυτα αναμενόμενη και ταυτόχρονα στην έκθεση του οίκου υπάρχει και σωρεία θετικών σχολίων για την ιταλική οικονομία και τις προοπτικές της.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν ιταλικά ΜΜΕ, τα δύο κόμματα που απαρτίζουν την κυβέρνηση συνασπισμού κατέληξαν σε συμφωνία αναφορικά με ορισμένα φορολογικά μέτρα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, Luigi Di Maio, διέψευσε δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι η ιταλική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει τον στόχο του ελλείμματος στο 2,1% από 2,4% του ΑΕΠ, ενώ εμφανίστηκε σχεδόν… αδιάφορος για την υποβάθμιση της ιταλικής οικονομίας.

Η αρχική εκτίμηση ότι υπάρχει ρήγμα στο εσωτερικό της ιταλικής κυβέρνησης διαψεύσθηκε, με τον έτερο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και επικεφαλής της Lega Nord, Matteo Salvini, να ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση συνασπισμού παραμένει ενωμένη, στοχεύοντας πάνω απ’ όλα «να αλλάξει την Ιταλία προς το καλύτερο».

Conte: Σημαντικό να εξηγήσουμε τον προϋπολογισμό στους ευρωπαίους συνομιλητές μας –  Salvini – Di Maio: Καμία πρόθεση η χώρα να εγκαταλείψει το ευρώ

 

Ο κυβερνών συνασπισμός της Ιταλίας έχει ξεπεράσει διαφωνίες σε σχέση με μια φορολογική αμνηστία που περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, δήλωσε σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός, Giuseppe Conte.

Ο Giuseppe Conte μίλησε μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που ενέκρινε ένα τροποποιημένο σύνολο φορολογικών μέτρων,  μετά τη διαφωνία μεταξύ των δύο βασικών κομμάτων του συνασπισμού σχετικά με το πεδίο εφαρμογής της αμνηστίας.

Μάλιστα, η ιταλική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να εξηγήσει τον προϋπολογισμό της για το 2019, που επικρίθηκε  από τις Βρυξέλλες, ενώ επανέλαβε τη δέσμευσή της να κρατήσει τη χώρα στην ευρωζώνη.

Όπως ανέφερε ο Conte στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου «το πιο σημαντικό είναι να εξηγήσουμε τον προϋπολογισμό στους ευρωπαίους συνομιλητές μας».

Μάλιστα, ο ίδιος σημείωσε πως στην απαντητική επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ερχόμενη Δευτέρα, η Ιταλία θα αναφέρει ότι «η Ρώμη θα καθίσει στο τραπέζι με στόχο έναν εποικοδομητικό και ήρεμο διάλογο».

Παράλληλά, οι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, ο ηγέτης της Λέγκας Matteo Salvini και ηγέτης του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S),  Luigi Di Maiο, ξεκαθάρισαν ότι ουδεμία πρόθεση έχουν η χώρα να εγκαταλείψει το ευρώ.

», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Matteo Salvini.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «με την Γαλλία υπάρχει ένα πρόβλημα σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, αλλά αυτό θα λυθεί σε επίπεδο αστυνομιών».

Από την πλευρά του, ο  Luigi Di Mail δήλωσε ότι  «όσο θα είμαι επικεφαλής των Πέντε Αστέρων, εγγυώμαι ότι δεν θα βγούμε ούτε από την Ευρώπη, αλλά ούτε και από το ευρώ»!

Συμπλήρωσε πως «οι επόμενοι επτά με οκτώ μήνες, ενόψει και των ευρωεκλογών, θα είναι σημαντικοί για όλους τους λαούς, σε ό,τι αφορά το αίτημα για αλλαγή των κανόνων στην Ευρώπη».

Salvini – Di Maio: Δεν υπάρχουν ρωγμές στην κυβέρνηση – Συνεχίζουμε την προσπάθεια

Καθησυχαστικοί αναφορικά με την ύπαρξη ρήξη στο εσωτερικό της ιταλικής κυβέρνησης εμφανίστηκαν τόσο ο επικεφαλής της Lega Nord, Matteo Salvini όσο και του Μ5S, Luigi Di Mail.

Οι δύο ηγέτες και αντιπρόεδροι της ιταλικής κυβέρνησης είχαν σήμερα (20/10) συνάντηση με τον πρωθυπουργό Giuseppe Conte, προκειμένου να εξετάσουν ορισμένα θέματα αλλά και να συμφωνήσουν τις βασικές γραμμές της απάντησης που θα στείλει η Ιταλία στην επιστολή της Κομισιόν, αναφορικά με τον προϋπολογισμό του 2019.

Τόσο ο Salvini όσο και ο Di Maio τόνισαν ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στον στόχο για έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ το 2019, ενώ το βασικό θέμα που συζητήθηκε κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου αφορούσε τη φορολογική μεταρρύθμιση και τον τρόπο κατανομής ορισμένων δημοσίων δαπανών.

«Συνεχίζουμε κανονικά.

Παράλληλα θα υπάρξει ενημέρωση και συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών θα «απαντήσει» στις ανησυχίες της Κομισιόν για τον προϋπολογισμό του 2019.

Υπενθυμίζεται ότι ο Conte έχει ανακοινώσει ότι η Ιταλία θα στείλει την απάντησή της στην Επιτροπή τη Δευτέρα 22/10

«Lega Nord και Μ5S είναι δύο φίλοι που χάθηκαν για λίγο αλλά βρέθηκαν ξανά μαζί», υποστήριξε ο Di Maio προσερχόμενος στο υπουργικό συμβούλιο, με τον Salvini να τονίζει ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά».

Salvini: Δεν αλλάζει ο στόχος για το έλλειμμα – Η κυβέρνηση θα παραμείνει ενωμένη

Απόλυτα ξεκάθαρος ότι η ιταλική κυβέρνηση ούτε θα αλλάξει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει θέσει ούτε θα διαλυθεί εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρός της και επικεφαλής της Lega Nord, Matteo Salvini, προσερχόμενο στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της χώρας.

«Θα πω τόσο στον Di Maio όσο και στον Conte, τους οποίους εκτιμώ, ότι έχουμε τόσους εχθρούς εκτός της Ιταλίας που θέλουν μία αδύναμη Ιταλία, ώστε θα πρέπει να είμαστε εμείς ενωμένοι.

Δεν ζητώ ειδικές προϋποθέσεις, αλλά να τηρηθούν αυτά που έχουμε συμφωνήσει», υποστήριξε ο Salvini.

Πάντως φρόντισε να προσθέσει ότι βασική του επιθυμία είναι αυτά τα οποία έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων να είναι απόλυτα ξεκάθαρα και να μην υπάρχουν «ασαφή» σημεία.

«Υπήρξε, όντως, μία παρεξήγηση.

Ως εκ τούτου καλό θα ήταν ό,τι συμφωνηθεί να υπάρχει και γραπτά και να έχουμε τόσο εγώ όσο και οι Conte, Di Maio από ένα αντίγραφο, ώστε να μην υπάρχουν νέα προβλήματα», κατέληξε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών.

Di Maio: Η κυβέρνηση δεν εξετάζει μείωση του στόχου για το έλλειμμα

Σε διάψευση δημοσιευμάτων που θέλουν την ιταλική κυβέρνηση να εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει το στόχο για το έλλειμμα προϋπολογισμού, στο 2,1% του ΑΕΠ από 2,4%.

«Εκ μέρους της κυβέρνησης αρνούμαι ότι υπάρχουν σκέψεις για μείωση του ελλείμματος, ο στόχος του οποίου παραμένει στο 2,4%», υπογράμμισε ο Di Maio, διαψεύδοντας δημοσίευμα της εφημερίδας Il Foglio.

Αναφερόμενος στην υποβάθμιση της ιταλικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s υποστήριξε ότι «υποδεχόμαστε την υποβάθμιση με ένα πλατύ χαμόγελο».

Savona: Διαχειρίσιμο το ιταλικό χρέος (!) – Στόχος η επίτευξη ισχυρής ανάπτυξης

Ως διαχειρίσιμο χαρακτήρισε το ιταλικό χρέος – το οποίο φθάνει στο 130% του ΑΕΠ- ο Ιταλός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Paolo Savona.

Σύμφωνα με τον Paolo Savona ο βασικός στόχος της ιταλικής οικονομικής πολιτικής είναι να υπάρξει αύξηση των επενδύσεων, ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η επίτευξη ανάπτυξης του ΑΕΠ μεταξύ 2% και 3%.

«Το ιταλικό χρέος δεν αποτελεί πρόβλημα.

Η Ιταλία δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει.

Η πραγματική πρόκληση είναι να ενεργοποιηθούν εκ νέου οι επενδύσεις, κάτι που θα βοηθήσει ώστε η ανάπτυξη να διαμορφωθεί μεταξύ 2% και 3%», υπογράμμισε.

Moody’s: Στο Baa3 υποβαθμίζεται η αξιολόγηση – Σταθερές οι προοπτικές

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας κατά 1 κλίμακα στο Baa3 από Baa2, προχώρησε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s, με τις προοπτικές (outlook) να είναι σταθερές.

Όπως ήταν αναμενόμενο βασική αιτία της υποβάθμισης είναι η κατάθεση προσχεδίου προϋπολογισμού στο οποίο η κυβέρνηση της Ιταλίας θέτει ως στόχο για το έλλειμμα το 2,4%, γεγονός που κατά τον οίκο θα διατηρήσει στο τρέχον υψηλό επίπεδο του 130% του ΑΕΠ το χρέος της χώρας.

Η Moody’s αναφέρει ότι το χρέος θα αυξηθεί περαιτέρω καθώς η οικονομία της Ιταλίας θα συνεχίσει να ακολουθεί αδύναμη πορεία.

Ως δεύτερη αιτία ο οίκος αναφέρει τις αρνητικές επιπτώσεις στη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη από τη διακοπή των διαρθρωτικών και φορολογικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα.

Σύμφωνα με την Moody’s, τα δημοσιονομικά και οικονομικά σχέδια της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνουν μια συνεκτική ατζέντα μεταρρυθμίσεων που θα μπορέσουν να στηρίξουν τις προοπτικές ανάπτυξης σε μακροπρόθεσμη βάση.

Μετά από μια προσωρινή άνοδο στην ανάπτυξη λόγω της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής, ο οίκος αναμένει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Ιταλίας θα  υποχωρήσει περίπου στο 1%.

Οι σταθερές προοπτικές αντικατοπτρίζουν τον γενικά ισορροπημένο κίνδυνο στο επίπεδο αξιολόγησης Baa3.

Στις 26/10 η S&p υποβαθμίζει την Ιταλία – Οι διεθνείς τράπεζες κατέχουν 790 δισ. Ιταλικού χρέους – Λήγουν ομόλογα 200 δισ το 2019

 

Με το Ιταλικό χρέος στα 2,44 τρισεκ. ευρώ το 32,5% αντιστοιχεί σε 790 δισεκ. ευρώ που κατέχουν οι ξένες τράπεζες και ξένοι θεσμικοί επενδυτές

Μετά την υποβάθμιση της Ιταλίας από την Moody’s σε Baa3 μόλις μια βαθμίδα υψηλότερα από την κατηγορία junk bond στις 26 Οκτωβρίου είναι πολύ πιθανό να υποβαθμίσει την Ιταλία και ο αμερικανικός οίκος Standard and Poor’s.
Η Standard and Poor’s θα υποβαθμίσει την Ιταλία από ΒΒΒ σε ΒΒΒ– με σταθερές προοπτικές.

Η Ιταλία πλησιάζει το σημείο μηδέν αλλά ακόμη αντέχει.

Το σημείο μηδέν είναι η υποβάθμιση της Ιταλίας σε junk bond (ομόλογα σκουπίδια) δηλαδή να χάσει την επενδυτική βαθμίδα η investment grade.

Αν και με όρους ΕΚΤ μετράει πάν τα η υψηλότερη βαθμολογία θα πρέπει τους επόμενους μήνες να πάνε όλα στραβά στην Ιταλία ώστε να υποβαθμιστεί από όλους τους οίκους αξιολόγησης σε junk bond.

Αν και είναι στα όρια η Ιταλία ακόμη δεν κινδυνεύει.

Το βασικό πρόβλημα εάν η Ιταλία χάσει την επενδυτικής της βαθμίδα είναι ότι πολλά διεθνή funds υποχρεωτικά θα πωλήσουν ιταλικά ομόλογα.

Π.χ. το Norges bank asset management το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, το μεγαλύτερο pension fund παγκοσμίως έχει δηλώσει ότι θα πουλήσει τα ιταλικά ομόλογα εάν χάσει η Ιταλία την επενδυτική βαθμίδα.

Πολλά funds απαγορεύεται εκ του καταστατικού τους να επενδύσουν σε junk bond αλλά μόνο σε κρατικά ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας, είναι τα ομόλογα που είναι επιλέξιμα για πράξεις νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες.

Το αποτέλεσμα της έντασης μεταξύ Ιταλίας και ΕΕ είχε άμεση επίδραση στα ιταλικά ομόλογα με το 10ετές να εκτινάσσεται στο 3,78% για να υποχωρήσει στο 3,57%

Τι επισήμανε η Moody’s; 

Η Moody’s όπως αναμενόταν στις 19 Οκτωβρίου υποβάθμισε την Ιταλία σε Baa3 από Baa2 δηλαδή κατά μια κλίμακα.

Η επόμενη κατηγορία για την Moody’s είναι το Baa1 δηλαδή junk bond.

Κατά την Moody’s η Ιταλία εξακολουθεί να παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα που εξισορροπούν τις δημοσιονομικές προοπτικές. Αυτές οι δυνάμεις περιλαμβάνουν μια πολύ μεγάλη και διαφοροποιημένη οικονομία, μια ισχυρή εξωτερική θέση με σημαντικά πλεονάσματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και μια σχεδόν ισορροπημένη διεθνή επενδυτική θέση.

Τα ιταλικά νοικοκυριά έχουν υψηλά επίπεδα πλούτου, ένα σημαντικό αποθεματικό ενάντια στους μελλοντικούς κραδασμούς και επίσης μια δυνητικά σημαντική πηγή χρηματοδότησης για την κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση στοχεύει σε δημοσιονομικό έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ για το 2019, υψηλότερο από το πιθανό αποτέλεσμα του 2018, το οποίο είναι περίπου 1,9% και είναι σημαντικά υψηλότερο από τις δεσμεύσεις της Ιταλίας βάσει των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ.
Προβλέπει δημοσιονομικά ελλείμματα για το 2020 και το 2021 από 2,1% και 1,8% του ΑΕΠ.
Η Moody’s αναγνωρίζει ότι τα σχέδια της κυβέρνησης περιέχουν θετικά στοιχεία – το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων έχει τη δυνατότητα να στηρίξει την αύξηση της παραγωγικότητας στην οικονομία.

Ωστόσο, πρέπει να εξεταστεί κατά πόσον τα προγραμματισμένα νέα εργαλεία και διαδικασίες για την επιτάχυνση της επιλογής των έργων και την εξασφάλιση κατάλληλου σχεδιασμού, αξιολόγησης και εφαρμογής θα αρκούν για να βελτιώσουν ουσιαστικά την αδυναμία της Ιταλίας όσον αφορά τις δημόσιες επενδύσεις.

Η φορολογική μεταρρύθμιση θα μπορούσε να είναι θετική για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Κατά την Moody’s η Ιταλία δεν θα καταφέρει τα επόμενα χρόνια να μειώσει την σχέση χρέους προς ΑΕΠ κάτω από 130%.

Σημειώνεται ότι η Ιταλική κυβέρνηση έχει μεγάλες ανάγκες αναχρηματοδότησης  περίπου 200 δισ. ευρώ μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ομόλογα που λήγουν το 2019 και ως εκ τούτου  και θα πρέπει να διατηρήσει την εμπιστοσύνη τόσο των ξένων όσο και των εγχώριων επενδυτών για την αναχρηματοδότηση αυτών των ομολόγων.

Γιατί η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα;

Όταν ξεκίνησε η ελληνική κρίση χρέους οι διεθνείς τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία κατείχαν περίπου 170 δισεκ. ελληνικών ομολόγων.
Οι ελληνικές τράπεζες κατείχαν σχεδόν 52 δισεκ. ελληνικών ομολόγων.

Η ΕΚΤ και οι κυβερνήσεις της Ευρώπης σχεδίασαν την στρατηγική τους ώστε οι μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης να ξεφορτωθούν τα ελληνικά ομόλογα.

Έτσι βρέθηκε αρχικά με 44 δισεκ. ελληνικών ομολόγων η ΕΚΤ τα οποία έχουν μειωθεί στα 18 δισεκ.

Οι ξένες τράπεζες είχαν τον χρόνο να ξεφορτωθούν τα ελληνικά ομόλογα και έτσι κατά το PSI+ το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων κατά 74% οι ξένες τράπεζες να υποστούν ζημίες απορροφήσιμες.

Η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα.

Η Ιταλία έχει 2,44 τρισεκ. ευρώ χρέος και 1,78 τρισεκ. ευρώ ΑΕΠ με την σχέση χρέους προς ΑΕΠ να διαμορφώνεται στο 131%.

Αποτελεί την δεύτερη χειρότερη επίδοση μετά την Ελλάδα.

Η Ελλάδα έχει 180% σχέση χρέους προς ΑΕΠ, με 181 δισεκ. ενεργητικό και 343 δισεκ. χρέος εκ των οποίων πλέον τα 245 δισεκ. το κατέχουν ESM, EFSF, διακρατικά δάνεια.

Η Ιταλία δεν μπορεί να πιεστεί όπως η Ελλάδα γιατί τότε η ΕΚΤ θα χρειαστεί ένα νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα στήριξης που δεν μπορεί να αντέξει η Ευρώπη.

Η Ιταλία γνωρίζει την δύναμη της, κρατάει την Ευρώπη από τα ιταλικά ομόλογα, οι ευρωπαϊκές τράπεζες και άλλες διεθνείς τράπεζες κατέχουν μεγάλο μέρος του Ιταλικού χρέους.

Όμως η αδυναμία της Ιταλίας είναι ότι το 2019 πρέπει να αναχρηματοδοτήσει 200 δισεκ. χρέους κρατικού και ιδιωτικού.

Η αύξηση των επιτοκίων στα Ιταλικά ομόλογα πλήγμα για τις τράπεζες αλλά και την ΕΚΤ

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ιταλίας θα είναι η επιβάρυνση των τραπεζών.
Με 355 δισεκ. ιταλικού χρέους που κατέχουν οι ιταλικές τράπεζες η αύξηση των επιτοκίων θα προκαλέσει σοβαρά κεφαλαιακά προβλήματα.

Είναι ενδεικτικό ότι εάν το 10ετές ομόλογο φθάσει στο 4,5% αυτό θα σημαίνει 1,8% μέση επιβάρυνση στο χρέος της Ιταλίας ή 6,4 δισεκ. στην αποτίμηση των χαρτοφυλακίων ομολόγων.

Όμως δεν κατέχουν μόνο οι Ιταλικές τράπεζες…ιταλικό χρέος αλλά και πολλές – πάρα πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες –

Εκτιμάται ότι το 32,5% του Ιταλικού χρέους το κατέχουν ξένες τράπεζες και ξένοι επενδυτές.

Με το Ιταλικό χρέος στα 2,44 τρισεκ. ευρώ το 32,5% αντιστοιχεί σε 790 δισεκ. ευρώ που κατέχουν οι ξένες τράπεζες και ξένοι θεσμικοί επενδυτές 

Οι ξένες τράπεζες, pension funds και άλλοι θεσμικοί εμφανίζουν λογιστικές ζημίες 14 δισεκ. ευρώ.

Όμως κάτοχος ιταλικού χρέους δεν είναι μόνο οι ιδιώτες αλλά και η ΕΚΤ μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης

Η ΕΚΤ κατέχει το 17% του Ιταλικού χρέους που αυτό μεταφράζεται σε 380 δισεκ. ευρώ.
Με βάση τις αγορές την περίοδο 2015 και 2016 αλλά και έως σήμερα, η πρόσφατη μεσοσταθμική άνοδος των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων με αντίστοιχη πτώση τιμών προκαλεί λογιστικές ζημίες 6,8 δισεκ. ευρώ για την ΕΚΤ.

Είναι προφανές ότι η ΕΚΤ, οι ξένες τράπεζες αλλά και οι Ιταλικές τράπεζες έχουν μεγάλη έκθεση στην Ιταλία.

Οι τράπεζες όσο αύξανε η ΕΚΤ, μείωναν την συμμετοχή τους στα Ιταλικά ομόλογα αλλά η ουσία είναι ότι οι ζημίες που έχουν προκληθεί με όρους αποτίμησης είναι πολύ μεγάλες.
Οι λογιστικές ζημίες σε Ιταλικές τράπεζες, διεθνείς τράπεζες και θεσμικούς καθώς και στην ΕΚΤ θα είναι συνολικά 27 δισεκ. ευρώ.

Το πρόβλημα αρχίζει να γίνεται σοβαρό, όχι μόνο για την Ιταλία αλλά και για τις διεθνείς τράπεζες αλλά και για την ΕΚΤ.

Τι δείχνει το ΕΟΝΙΑ;

Το Eonia (Euro Overnight Index Average) είναι το άθροισμα των διατραπεζικών επιτοκίων overnight δηλαδή μιας ημέρας.

Το ΕΟΝΙΑ θεωρείται επιτόκιο βαρόμετρο ειδικά μια περίοδο όπου η ποσοτική χαλάρωση μειώνεται

Υπήρχε ένας σχεδιασμός η πρώτη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ να πραγματοποιηθεί πριν από την αποχώρηση του Draghi από την ΕΚΤ δηλαδή τον Οκτώβριο του 2019.

Η διαφορά μεταξύ του διατραπεζικού επιτοκίου μίας ημέρας και της ευρωζώνης (Eonia) και των προθεσμιακών επιτοκίων εμφανίζει  75% πιθανότητα ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης το Σεπτέμβριο του 2019.

Οι αγορές προέβλεπαν ότι η αύξηση θα πραγματοποιηθεί σε ποσοστό 100%.
Η Ιταλία υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ακυρώσει τα σχέδια της ΕΚΤ να προχωρήσει μέσα στο 2019 σε αύξηση των επιτοκίων και να μειώσει σταδιακά και τα αρνητικά επιτόκια αποδοχής καταθέσεων.

GEFIRA: Το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα κήρυξε πόλεμο στην Ιταλία – Λύση το παράλληλο νόμισμα

 

Η εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος και η απόσυρση από το ευρώ φαίνεται λογική λύση και δεν είναι ιστορικά μοναδική για την Ιταλία αναφέρει το GEFIRA

 

Το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα κήρυξε τον πόλεμο στην Ιταλία αναφέρει σε ειδική ανάλυση του το GEFIRA το οποίο ειδικεύεται στα οικονομικά και πολιτικά θέματα της Ευρώπης. 

Πρόσφατα σε συνέντευξή του στο CNBC ο Jeroen Dijsselbloem, πρώην υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, ο οποίος διετέλεσε Πρόεδρος του Eurogroup, κήρυξε τον πόλεμο στην ιταλική κυβέρνηση.

Το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι διατεθειμένο να καταστρέψει τις Ιταλικές τράπεζες και να προκαλέσει την υποβάθμιση της ιταλικής οικονομίας.
Ο Dijsselbloem προειδοποίησε ότι η Ιταλία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει προβλήματα εάν δεν συμμορφωθεί με τις οδηγίες των Βρυξελλών.

Φυσικά, η δήλωσή του ήταν κεκαλυμμένη με την διπλωματική γλώσσα:

«Αν η ιταλική κρίση γίνει μια μεγάλη κρίση, θα καταστρέψει κυρίως στην ιταλική οικονομία και λιγότερο μέσω της εξάπλωσης θα επιδράσει σε όλη την Ευρώπη.

Λόγω του τρόπου με τον οποίο χρηματοδοτείται η ιταλική οικονομία οι ιταλικές τράπεζες, θα καταρρεύσουν.

Ο Dijsselbloem παρουσίασε την Ιταλία ως κράτος σε αδύναμη διαπραγματευτική θέση.
Όμως στόχος αυτής της δήλωσης ήταν να δώσει το πράσινο φως στις χρηματοπιστωτικές αγορές για να ενορχηστρώσουν μια επίθεση στα ιταλικά ομόλογα.

Η Ιταλία χρειάζεται να χρηματοδοτήσει 250 δισεκ. ομόλογα το 2019 επομένως, οι αγορές θα πρέπει πραγματικά να εξετάσουν πολύ προσεκτικά όλες τις παραμέτρους τόνισε ο Dijsselbloem.

Να θυμίσουμε ότι υπό την προεδρία του Jeroen Dijsselbleom στο Eurogroup η Ελλάδα αποκόπηκε από το TARGET 2, το ευρωπαϊκό σύστημα πληρωμών, έτσι ώστε να μην μπορεί να μεταφέρει στο εξωτερικό ούτε ένα ευρώ για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, η Ιταλία δεν είναι συγκρίσιμη με την Ελλάδα.

Η Ιταλία έχει πλεόνασμα εμπορικού ισοζυγίου για χρόνια και βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από τη Γαλλία.

Επειδή οι εξαγωγές της Ιταλίας υπερβαίνουν τις εισαγωγές της, η χώρα δεν εξαρτάται από την εξωτερική χρηματοδότηση για τις ανάγκες της.

Οι αιτίες

Οι αγορές έχουν κηρύξει τον πόλεμο στην Ιταλία λόγω προϋπολογισμού.

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Ιταλίας είναι διαρθρωτικό και το δημόσιο χρέος ανέρχεται στο 130% του ΑΕΠ.

Η ιταλική οικονομία είναι συγκρίσιμη με αυτή της Ιαπωνίας.

Και οι δύο χαρακτηρίζονται από συρρίκνωση της εσωτερικής κατανάλωσης και πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο. 

Ακριβώς όπως η Ιαπωνία, έτσι και η Ιταλία έχει πληθυσμό που μειώνεται.
Η ζήτηση για ακίνητα και καταναλωτικά αγαθά μειώνεται, οπότε η βιομηχανική παραγωγή νομοτελειακά θα επιβραδυνθεί.

Η ιταλική κυβέρνηση, υποστηριζόμενη από την πλειοψηφία των Ιταλών, αρνείται να υποταχθεί στους ευρωπαίους γραφειοκράτες.

Όμως το αυξανόμενο δημόσιο χρέος είναι αναπόφευκτο και δεν πρέπει να αποτελεί πρόβλημα, εφόσον η χώρα παράγει αρκετά για να πληρώσει για τις εισαγωγές της.

Μόνο επειδή οι Ιταλοί δεν έχουν το νόμισμά τους, αναγκάζονται να υπακούν στις Βρυξέλλες και στους τραπεζίτες στη Φρανκφούρτη. 

Η εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος και η απόσυρση από το ευρώ φαίνεται λογική λύση και δεν είναι ιστορικά μοναδική.

Η Τσεχία και η Σλοβακία, οι πρώην ρωσικές και γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες είχαν κάποτε μια νομισματική ένωση.

Ο Jeroen Dijsselbloem δήλωσε στο CNBC ότι η μόνη δυνατή λύση για την Ιταλία είναι τα χρήματα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Υποστήριξης, παρόλο που είναι σαφές ότι αυτό το ταμείο δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα.

Ο Jeroen Dijsselbloem πάντως προέβλεψε ότι δεν θα υπάρξει διάσωση για την Ιταλία γιατί “πολιτικά και οικονομικά δεν θα συμβεί.
Οι Ιταλοί είναι εντελώς εκτός δρόμου – ας τους βοηθήσουμε προσθέτοντας ότι ένα σχέδιο διάσωσης της Ιταλίας θα εξαλείψει το ταμείο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM εντός δύο ετών.

Η συνέντευξη Dijsselbloem είναι ένα τελεσίγραφο που παραδόθηκε στους Ιταλούς.
Στην Κύπρο, εκατοντάδες μικροεπενδυτές έχασαν τα χρήματά τους υπό την εξουσία της Dijselbloem.

Το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει τώρα.

Η ΕΚΤ επιθυμεί η Ιταλία να χρησιμοποιήσει τα χρήματα μικρών επενδυτών και καταθετών, όπως οι συνταξιούχοι, για να σώσει τις ιταλικές τράπεζες.

Ο Jeroen Dijselbloem είναι γνωστός για τέτοιου είδους προληπτικά μέτρα:

«Ο μόνος τρόπος για να εκτονωθεί η κατάσταση στην Ιταλία είναι η κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει ότι η καταστροφή της οικονομίας της και των τραπεζών της δεν θα αποτραπούν εάν συνεχίσουν την ίδια πολιτική και τελικώς η λύση θα έρθει εκ των έσω.
Τι εννοεί ο Jeroen Dijselbloem

Η δημοκρατία έχει μιλήσει, οι ψηφοφόροι έχουν ήδη αποφασίσει και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι απολύτως ικανοποιημένοι από τον Mateo Salvini, του οποίου η δημοτικότητα αυξάνεται μόνο.

Ο Jeroen Dijselbloem έστειλε ένα μήνυμα ότι ετοιμάζεται πραξικόπημα κατά της Ιταλίας (!).

 

Forbes: Γιατί η Ευρωζώνη πρέπει να είναι προσεκτική με την Ιταλία – Ο κίνδυνος του Italexit

 

Η ιταλική οικονομία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ευρωζώνη και ένα Italexit θα ήταν καταστροφικό, τονίζει δημοσίευμα του Forbes.

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται ο τρόπος με τον οποίο η Ευρωζώνη θα αντιμετωπίσει την Ιταλία, όπως σημειώνει το Forbes, καθώς πρόκειται για μία από τις ισχυρότερες οικονομίες της περιοχής, η οποία έχει την ικανότητα να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη συνοχή της ζώνης του ευρώ.

Στο άρθρο του Forbes καταγράφονται όλες οι κόντρες μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης και κορυφαίων παραγόντων της Ευρωζώνης, αν και το τελευταίο διάστημα έχει υπάρξει μία προσπάθεια να πέσουν ελαφρώς οι τόνοι.

Παρά ταύτα κάτι τέτοιο μοιάζει ιδιαίτερα δύσκολο από τη στιγμή που η ιταλική κυβέρνηση επιμένει στον στόχο για έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ το 2019, παρά την επιστολή-προειδοποίηση της Κομισιόν αλλά και την πρόσφατη υποβάθμιση από τον οίκο Moody’s.

«Εάν η ΕΕ θεώρησε ότι το Brexit είναι μία δύσκολη υπόθεση, τότε πρέπει να κατανοήσει πλήρως ότι το ζήτημα της Ιταλίας είναι ακόμη πιο δύσκολο και κυρίως να προσέξει τον τρόπο με τον οποίο θα το αντιμετωπίσει», τονίζεται στο δημοσίευμα.

Άλλωστε οι Ιταλοί – σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το Βαρόμετρο της Κομισιόν – δεν φαίνονται και τόσο ευχαριστημένοι με την ΕΕ, καθώς μόλις το 44% θεωρεί ότι η Ιταλία ωφελήθηκε από την είσοδό της στην Ένωση.

Βασική πηγή: Bankingnews.gr

1 σχόλιο

  1. Μου φαίνεται ότι στην Ιταλία θα έχουμε μια από τα ίδια, δηλαδή ότι και στην Ελλάδα, μια θεαματική κωλοτούμπα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας