Σε ΝΑΤΟϊκό διάλογο Ελλάδα-Τουρκία:Η απομάκρυνση OrucReis, από προαπαιτούμενο, αντικείμενο διαπραγμάτευσης!!!

1249
oruc

Ο ελληνοτουρκικός διάλογος με τον τρόπο και το περιεχόμενο που τον προτείνει η κυβέρνηση, αποτελεί μια μεγάλη παγίδα, αν όχι και βόμβα για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Η κυβέρνηση βαδίζει άτακτα και ακατάσχετα από υποχώρηση σε υποχώρηση απέναντι στις παράλογες επιθυμίες της Τουρκίας.

Η κυβέρνηση πρότεινε στην αρχή και σωστά διάλογο με την Τουρκία αποκλειστικά και μόνο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών ανάμεσα στις δύο χώρες, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Γρήγορα, όμως, η κυβέρνηση με απαράδεκτο τρόπο υπαναχώρησε από αυτή τη σωστή θέση και αποδέχθηκε στην πραγματικότητα ένα διάλογο με την Τουρκία (διερευνητικές) εφ’ όλης της ύλης, στον οποίο θα δινόταν η δυνατότητα στη Τουρκία να θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων όλες τις παράνομες και επεκτατικές διεκδικήσεις της σε βάρος της Ελλάδας.

Στη συνέχεια, η Αθήνα έκανε κάτι ακόμα χειρότερο και ασύγκριτα πιο επικίνδυνο. Ενώ έθετε ως προϋπόθεση αυτού του εφ’ όλης της ύλης διαλόγου, να σταματήσει η Τουρκία τις προκλητικές ενέργειες και ιδίως να σταματήσουν οι έρευνες του Oruc Reis, υπαναχώρησε, τελικά και από αυτό το αίτημα της.

Η κυβέρνηση, όσο και αν στην αρχή προσπάθησε να το αποκρύψει, απεδέχθη στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ τον “τεχνικόδιάλογο ανάμεσα στις δύο χώρες για μέτρα αποκλιμάκωσης της έντασης, παραμερίζοντας την προϋπόθεση της απομάκρυνσης του Oruc Reis, αποδεχόμενη έτσι την ωμή καταπάτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της από τον τουρκικό ερευνητικό πλοίο και τα πολεμικά που το συνοδεύουν .Έτσι, η απομάκρυνση του Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα μετατράπηκε από προαπαιτούμενο για τον ελληνοτουρκικό διάλογο, σε αντικείμενο ΝΑΤΟϊκού ελληνοτουρκικού διαλόγου, για την αποκλιμάκωση της ελληνοτουρκικής έντασης!!!

Σήμερα, Πέμπτη, αναμένεται να διεξαχθεί στην έδρα του ΝΑΤΟ η “πολλοστή” συνάντηση των εκπροσώπων Ελλάδας και Τουρκίας, κατ’ ευφημισμό τεχνικών κλιμακίων, για να συζητήσουν μέτρα αποκλιμάκωσης, ενώ το Oruc Reis κλιμακώνει τις προκλήσεις του και διεξάγει έρευνες και εγγύτερα στο Καστελόριζο, ξεφτιλίζοντας την ελληνική κυβέρνηση.

Κυβερνητικοί παράγοντες, όπως ο υπουργός Γεραπετρίτης, σε μια κωμική προσπάθεια να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, επιχείρησαν να πουν ότι είναι διαφορετικό ένας τεχνικός διάλογος στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, από τον πολιτικό διάλογο Ελλάδας και Τουρκίας που προτείνει η κυβέρνηση.

Με τούτα και με τα άλλα, με το ΝΑΤΟ τις ΗΠΑ και την Ε.Ε σε ρόλους δούρειου ίππου για την Ελλάδα, η κυβέρνηση βαδίζει ολοταχώς, σε έναν διάλογο με την Τουρκία, στον οποίο η τελευταία έχει επιβάλλει την ατζέντα της, προδιαγράφοντας έτσι την κατάληξή του και η κατάληξη θα αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο Βατερλώ για τα δικαιώματα της συνεχώς υποχωρούσας Ελλάδας.

Στο μεταξύ το ΝΑΤΟ σε μια επίδειξη του φιλοτουρκικού ρόλου του, συνέστησε κατά την σύγκληση του πολιτικού του συμβουλίου στην Ελλάδα να αποφεύγει να προσεγγίζει τα τουρκικά μαχητικά όταν πετάνε σε απόσταση ανάμεσα στα 6 ν.μ και τα 10 ν.μ του εναέριου χώρου της Ελλάδας και σε κάθε περίπτωση, να μην αναχαιτίζουν τουρκικά μαχητικά, φέροντας οπλισμό και πολύ περισσότερο βλήματα προς εκτόξευση.

Στο μεταξύ, πολύ αρνητικές , αν είναι αληθείς, είναι οι πληροφορίες που δημοσιεύει η Yeni Safak, οι οποίες αναφέρουν ότι Αίγυπτος και Τουρκία διαπραγματεύονται μυστικά για την οριοθέτηση της μεταξύ τους ΑΟΖ, μηδενίζοντας την επήρεια του Καστελόριζου. Αυτή την ώρα φαίνεται πόσο επικίνδυνες και διφορούμενες μπορεί να αποδειχθούν οι σχέσεις Ελλάδας με Αίγυπτο και Ισραήλ, με τις δύο τελευταίες χώρες επιρρεπείς σε επανατοποθέτηση των σχέσεων τους με την Τουρκία.

Κ.Μ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας