Σε κίνδυνο η ζωή των εργαζομένων στο χημείο της “Φαρματέν”

1068
ζωή

Το εργατικό ατύχημα, που σημειώθηκε τη Δευτέρα 29 Ιουλίου στο χημείο του εργοστασίου της “Φαρματέν” στην Παλλήνη, όταν γυάλινη φιάλη με καυστικό διάλυμα έσπασε και έπεσε πάνω σε εργαζόμενη, προκαλώντας της χημικό έγκαυμα, με αποτέλεσμα να νοσηλευθεί στο νοσοκομείο, καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργαζομένων Φάρμακου Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων Αττικής – Πειραιά και Νήσων.

Μάλιστα, όπως σημειώνει μόλις την προηγούμενη εβδομάδα σε συνάντηση/παρέμβαση στη διοίκηση της εταιρείας, είχε επισημάνει τα ζητήματα της αύξησης των ωρών εργασίας και της εντατικοποίησης ενόψει των αδειών του καλοκαιριού.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση του συνδικάτου, σχετικά με την αντιμετώπιση του “ατυχήματος”:

“Δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη ώστε οι εργαζόμενοι να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι για τέτοιες καταστάσεις ειδικά με υλικά που χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους. Υπήρξε αδράνεια από μέρους των υπευθύνων και κανένας δεν ήξερε τι να κάνει. Το ειδικό ντους που υπάρχει στο χημείο δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, γιατί κάτω από αυτό στοιβάζονται διάφορα υλικά. Από την πρώτη στιγμή με πρωτοβουλία των υπολοίπων εργαζομένων και όχι με τη βοήθεια κάποιου υπευθύνου-ειδικού μετέφεραν τη συναδέλφισσα στο μπάνιο που βρίσκεται ένα όροφο κάτω για να ξεκινήσουν να ρίχνουν νερό πάνω της. Η συναδέλφισσα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου και νοσηλεύτηκε για 2 μέρες, για την αποκατάσταση της υγείας της θα χρειαστούν μήνες.

Στο χημείο δεν υπήρξε καμία άμεση δραστηριοποίηση για τον καθαρισμό του χώρου, ο οποίος μύριζε έντονα όπως και σε άλλους ορόφους, ταυτόχρονα αρκετοί συνάδελφοι άρχισαν να έχουν έντονες ενοχλήσεις στο λαιμό και τα μάτια. Για 2 ολόκληρες μέρες δεν υπήρξε καμία ουσιαστική λύση και καμία ενημέρωση στους εργαζόμενους για το χώρο και αν είναι κατάλληλος για εργασία, ενώ η μυρωδιά συνέχιζε να είναι έντονη.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην γνωρίζουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και να παραμένουν στο χημείο. Έτσι, μία ακόμη συναδέλφισσα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο λόγω έντονης δυσφορίας, η οποία και νοσηλεύτηκε. Παράλληλα, άλλοι συνάδελφοι πήγαν μεμονωμένα σε γιατρούς για δυσφορία και έντονες ενοχλήσεις στα μάτια.

Το κατά πόσο κάποιος εργάστηκε μέσα στο χημείο μέχρι να ξεκινήσει ο καθαρισμός του χώρου την 3η μέρα, εξαρτήθηκε αποκλειστικά από το “πόσο μπορεί, θέλει, νιώθει άνετα να δουλέψει” όπως έλεγαν οι προϊστάμενοι και όχι από επίσημη ανακοίνωση ότι ο χώρος είναι κατάλληλος ή όχι στο να εργαστούν.

Μετά και από παρεμβάσεις του Συνδικάτου αλλά και τη δυσανασχέτηση των εργαζομένων, τελικά, έφτασε 3 ημέρες μετά το συμβάν να ξεκινήσουν οι ενέργειες για τον καθαρισμό του χώρου”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας