Σε δύσκολη θέση η Τουρκία-Απειλές Ερντογάν. Προώθηση συριακού στρατού

1058
τουρκία

Σε δύσκολη θέση έχουν βρεθεί οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις στη βορειοδυτική Συρία, ενώ αντιπροσωπεία της Τουρκίας επισκέφτηκε τη Μόσχα, σε μια προσπάθεια συνδιαλλαγής με τη Ρωσία, τον κύριο σύμμαχο των Σύρων στον αγώνα τους για την απελευθέρωση των συριακών εδαφών που κατέχονται από τη συμμαχία Τουρκίας, τζιχαντιστών και φιλοδυτικών μισθοφόρων.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά το τέλος των συνομιλιών, δήλωσε ότι Άγκυρα και Μόσχα θα μπορέσουν να πετύχουν «ένα σταθερό καθεστώς κατάπαυσης του πυρός στην Ιντλίμπ».

Νωρίτερα, πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν επανέλαβε τις απειλές για κλιμάκωση της επίθεσης στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας μέσα στις επόμενες λίγες μέρες, ευελπιστώντας ότι θα λύσει μέχρι τότε «το μεγαλύτερο πρόβλημα», που είναι, όπως είπε, η αδυναμία πρόσβασης στον εναέριο χώρο της περιοχής που ελέγχεται από τη Ρωσία. «Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε σε αυτούς που προσπαθούν να στριμώξουν την Τουρκία επιβάλλοντας τη δική τους ατζέντα, πως δεν είμαστε προσκεκλημένοι στην περιοχή, αλλά τα αφεντικά της», είπε ο Ερντογάν.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ΑΚΡ, επανέλαβε πως ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν, να πείσει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Άσαντ να σταματήσει την επιχείρηση του στρατού στο συριακό έδαφος. Ισχυρίστηκε ότι η χώρα του είναι σε θέση να δημιουργήσει τις απαιτούμενες συνθήκες για την ασφαλή επιστροφή Σύρων στις εστίες τους. Ανέφερε πως η κυβέρνησή του ζήτησε από τις ΗΠΑ αμερικανικούς πυραύλους «Patriot», αλλά ότι δεν πήρε θετική απάντηση γιατί οι ΗΠΑ «δεν έχουν άλλους για πούλημα». Πρόσθεσε επίσης πως θα θέσει το θέμα αυτό, αλλά και το αίτημα πιθανής αμερικανικής υποστήριξης στην Ιντλίμπ, σε επικείμενη τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ.

Λίγες ώρες νωρίτερα, διοικητής του συριακού στρατού ανακοίνωσε την ανακατάληψη τουλάχιστον επτά χωριών, στρατηγικών λόφων και της πόλης Καφρανμπέλ στα νότια περίχωρα της Ιντλίμπ, εκφράζοντας την αποφασιστικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της Συρίας για κλιμάκωση των επιχειρήσεων μέχρι «την απελευθέρωση κάθε σπιθαμής εδάφους».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας