Σε ένα χρόνο η τιμή ρεύματος ανέβηκε 120%-Καλπάζει ενεργειακή-φτώχεια στα νοικοκυριά

792
Σε ένα χρόνο η τιμή ρεύματος

Τα νοικοκυριά ήδη καίγονται από τα τιμολόγια ρεύματος με το κόστος να έχει αυξηθεί 83% από τις αρχές του έτους

Καταιγίδα ανατιμήσεων έρχεται στην αγορά σε βασικά είδη διατροφής και αναμένεται να προκαλέσει σοκ στα νοικοκυριά .
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ψωμιού με την πρώτη ύλη το αλεύρι να έχει ανατιμηθεί 32% αφού η τιμή της πρώτης ύλης το σιταριού έχει εκτοξευθεί στα 490 ευρώ ο τόνος από 200 ευρώ.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος κ Μιχάλης Μούσιος μιλώντας στο BN είπε ότι η κάθε επιχείρηση θα προχωρήσει σε αυξήσεις του ψωμιού χωρίς ωστόσο να τις προσδιορίσει , επισημαίνοντας ότι τα νέα υψηλά κόστη θα δημιουργήσουν νέες υψηλότερες λιανικές τιμές σε σχέση με τις τρέχουσες .
Ανάμεσα στα βασικά καθημερινά είδη ενός νοικοκυριού που θα γίνουν ακριβότερα όπως ήδη σας έχει ενημερώσει το BN με εκτενές ρεπορτάζ είναι ο καφές, με τι νέες λιανικές τιμές να διαμορφώνονται υψηλότερα από 15% έως 20%.

Η τιμή του ρεύματος αυξήθηκε 120% σε ένα χρόνο

Τα νοικοκυριά ήδη καίγονται από τα τιμολόγια ρεύματος με το κόστος να έχει αυξηθεί 83% από τις αρχές του έτους. Στο δωδεκάμηνο ( Αύγουστος 2020 -2021) , το κόστος της Mwh σημειώνει άνοδο 120,2% . Από τα 53,491 ευρώ ανά Mwh τον Αύγουστο του 2020 ως μέση τιμή εκτινάχθηκε στα 117,81 ευρώ ανά Mwh τον Αύγουστο του 2021.
Το κόστος της Kwh από 0,053491 ανέβηκε στα 0,11781 ευρώ.
Η αξία του ρεύματος στο τετράμηνο με καταναλωση 1500 kwh , ανέρχεται σε 176,7 ευρώ από 80,2 ευρώ πέρυσι με την ίδια κατανάλωση σε Kwh.
Τα αίτια ανόδου της τιμής του ρεύματος αποδίδονται στο γεγονός ότι από τον Νοέμβριο του 2020 η παραγωγή ρεύματος έγινε χρηματιστηριακό προϊόν με την τιμή του να διαμορφώνεται καθημερινά από την προσφορά και τη ζήτηση και από την ρήτρα CO2 από τη χρήση λιγνίτη και στην άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου.

Σταγόνα στον ωκεανό τα μέτρα της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει ότι στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει μέτρα ελάφρυνσης για τα ευάλωτα νοικοκυριά τα οποία αδυνατούν να πληρώσουν τους μηνιαίους λογαριασμούς. Μέχρι σήμερα τα μέτρα παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό αλλά η αλματώδη αύξησης της τιμής του ρεύματος δεν μπορεί να καλυφθεί από τα επικείμενα μέτρα που πρόκειται να ανακοινωθούν.

Τα ευάλωτα νοικοκυριά

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΕ τα ευάλωτα νοικοκυριά ανήλθαν σε 558.714 , που αντιστοιχεί στο 9,4% του συνόλου των οικιακών πελατών της λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για το 2020. Ο μεγαλύτερος αριθμός ευάλωτων πελατών παρατηρήθηκε τον Οκτώβριο (626.849) ενώ ο μικρότερος, τον αμέσως επόμενο μήνα, το Νοέμβριο (446.318).. Με βάση τα στοιχεία που τέθηκαν στη διάθεση της ΡΑΕ για τους διακανονισμούς των ευάλωτων πελατών, ο συνολικός αριθμός τους το 2020 ανέρχεται σε 67.015.
Φέτος η κατηγορία των ευάλωτων νοικοκυριών δεν θα είναι σε θέση να πληρώσουν το τιμολόγιο ρεύματος παρότι επιδοτείται η τιμή της Kwh στα επίπεδα των 0,074 ευρώ και τα χρήματα πηγαίνουν απευθείας στον προμηθευτή.
Το κόστος της ενέργειας έχει διπλασιαστεί και θα καθιστά ανέφικτη την αποπληρωμή του λογαριασμού.
Η ενεργειακή φτώχεια είναι προ των πυλών για εκατομμύρια νοικοκυριά τα οποία θα δηλώνουν αδυναμία να αποπληρώσουν τα τιμολόγια ρεύματος εξαιτίας της εκτίναξης της τιμής της Kwh κατά 120% σε ένα χρόνο.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

Πηγή: bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας