Σε άμεσο κίνδυνο ο Ασάνζ (Από τον Καπιταλισμό της παρακολούθησης στο τέλος του Ανθρώπου;)

τουρκία

Αναδημοσιεύουμε δύο άρθρα μας του περασμένου Νοεμβρίου και Οκτωβρίου για τον Ασάνζ, δυστυχώς ακόμα πιο επίκαιρο σήμερα απότι τότε.

Η ελευθερία και η ζωή του Ασάνζ είναι ασφαλώς σε πολύ μεγάλο κίνδυνο. Μόνο μια πολύ μεγάλη, παγκόσμια κινητοποίηση θα μπορέσει να τον σώσει.

Είναι φανερό ότι οι δυνάμεις του ανερχόμενου Ολοκληρωτισμού θα επιχειρήσουν, πλήττοντάς τον, να τρομοκρατήσουν οποιονδήποτε θελήσει στο μέλλον να αμφισβητήσει το μονοπώλιο της εξαπάτησης που θέλουν να εγκαταστήσουν στο παγκόμιο πεδίο της πληροφόρησης.

Ο αγώνας για την υπεράσπιση του Ασάνζ είναι αγώνας για την ελευθερία όλων μας.

ΔΚ


Σε άμεσο κίνδυνο βρίσκεται ο ιδρυτής των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, με την φιλοαμερικανική κυβέρνηση του Ισημερινού έτοιμη να τον εκδώσει τώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι “αρμόδιες αρχές” των ΗΠΑ του ετοιμάζουν σειρά κατηγοριών.

Είναι προφανές ότι η απηνής δίωξη του Ασάνζ δεν έχει σαν στόχο μόνο τον ίδιο, αλλά την ελευθερία της πληροφόρησης παγκοσμίως. Η επιδίωξη είναι να τρομοκρατηθούν όλοι όσοι σκέπτονται να συνεχίσουν να βγάζουν τα άπλυτα των εξουσιών στη φόρα και να αποκαλύπτουν τα σχέδιά τους εναντίον του ανθρώπινου πολιτισμού.

Πρέπει να θεωρείται πολύ πιθανό ότι στην Αμερική θα προσπαθήσουν να συνδέσουν την υπόθεση Assange με τον αμερικανικό και παγκόσμιο νεο-μακαρθισμό που αναπτύσσεται τώρα αρχής γενομένης από το Russiagate, την υποτιθέμενη ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές.

Πιο αποτελεσματικό από το να τα βάζεις με δημοσιογράφους που αποκαλύπτουν αλήθειες είναι να βρίσκεις παντού “Ρώσους κατασκόπους”. ‘Εγινε κατά κόρον στην Ελλάδα μετά το 1945 και πήγε να γίνει και πρόσφατα, έγινε και στην Αμερική του Μακ Κάρθυ για να γίνει ο Ψυχρός Πόλεμος.

Τα ψέμματα τελειώνουν. Τόσο η οικονομική κρίση, όσο και η ανάγκη προετοιμασίας του πολέμου κατά της Ρωσίας, της Κίνας και κάθε σχετικά ανεξάρτητης οντότητας έχει απομείνει στον πλανήτη, επιβάλλουν την επιβολή καθεστώτος έκτακτης ανάγκης και αναστολής των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, που γίνεται όμως κυρίως επιλεκτικά προς το παρόν, έχει κυρίως στόχο να πλήξει φορείς αντίθεσης και να τρομοκρατήσει επίδοξους μιμητές τους. Μπορεί ασφαλώς να πάρει και θα πάρει και μαζικό χαρακτήρα αν και όταν χρειασθεί.

Τρεις δεκαετίες σχεδόν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής ‘Ενωσης, ο κόσμος δεν βιώνει την “ευημερία των αγορών”, τον “θρίαμβο της δημοκρατίας” ή την “αιώνια ειρήνη” που προφήτευαν οι νικητές του Ψυχρού Πολέμου τύπου Φουκουγιάμα, αλλά την είσοδο σε μια περίοδο συγκρούσεων, βίας και οπισθοχώρησης του πολιτισμού, που έξοχα συμβολίζει η δολοφονία και ο κατατεμαχισμός του Κασόγκι – και τώρα ο σχεδιαζόμενος αποκεφαλισμός όσων διατάχθηκαν να τον κάνουν και τώρα προσφέρονται ως εξιλαστήρια θύματα μιας απίθανης, αλλά τόσο αντιπροσωπευτικής υπόθεσης.

Δεδομένων των οικολογικών και τεχνολογικών παραμέτρων της κρίσης στην οποία μπαίνουμε, δεν μπορεί να υπάρξει η παραμικρή αμφιβολία ότι είναι η πιο επικίνδυνη στην ιστορία του ανθρώπινου γένους, αυτή που θα κρίνει την ύπαρξη και το μέλλον του Ανθρώπου.

Ελπιζουμε ότι, παρά τα πολύ μεγάλα προβλήματα και τις δυσκολίες μπροστά του, ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν θα βρει το κουράγιο να παρέμβει υπέρ του Ασάνζ.

Στη συνέχεια δημοσιεύουμε ένα άρθρο μας από τις 25.10 για τις πολύ ενδιαφέρουσες τελευταίες απόψεις του Ασάνζ για τους κινδύνους για τον ανθρώπινο πολιτισμό.

Ασάνζ: Από τον “καπιταλισμό της παρακολούθησης” στο τέλος του Ανθρώπου

του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Οι άνθρωποι που γεννιούνται τώρα είναι η τελευταία γενηά ελεύθερων ανθρώπων στον πλανήτη. Μόνο τεχνικά πολύ ικανοί άνθρωποι θα μπορούν να επιλέγουν μόνοι τους τον δρόμο τους στο μέλλον.

Αυτή την απαισιόδοξη εκτίμηση κάνει ο Αυστραλός Τζούλιαν Ασάνζ, ένας από τους ανθρώπους που σφράγισαν, ίσως περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, τα ψηφιακά πράγματα της εποχής μας, με το Wikileaks. Περιέχεται σε μια μεγάλη, εκ βαθέων συνέντευξη, στην οποία θέτει πολλά ζητήματα που αφορούν το μέλλον της ανθρωπότητας.

Κατά την άποψη του ιδρυτή των Wikileaks αυτό που απειλεί τον Ανθρωπο είναι η ταχύτητα της διαδικασίας της πληροφορίας, που έχει πολλαπλασιαστεί εκθετικά την τελευταία επταετία, οδηγώντας κατ’ ανάγκην στην όλο και μεγαλύτερη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, αλγορίθμων δηλαδή που, εν τέλει, θα αποφασίζουν στη θέση των ανθρώπων.

Από αυτό που ορισμένοι ακαδημαϊκοί ήδη ονομάζουν «καπιταλισμό της παρακολούθησης» (Surveillance Capitalism), και όπου οργανισμοί όπως η αμερικανική NSA επιδίδονται ήδη σε μαζική παρακολούθηση του παγκόσμιου πληθυσμού, πάμε ήδη στην επικράτηση της τεχνητής νοημοσύνης. Είναι το τέλος του Ανθρώπου πιστεύει ο Assange, ένα είδος σχεδόν ολοκληρωτισμού, διαφορετικού όμως στη μορφή από αυτόν που περιγράφουν οι διάφορες δυστοπίες.

Ο Ασάνζ συζητά επίσης, στην ίδια συνέντευξη, για την αρχή της αιτιότητας στο ψηφιακό σύμπαν, για τις δυνατότητες μικρών σχετικά εφαρμογών να προκαλέσουν μεγάλα πληροφοριακά αποτελέσματα, αλλά και για την πολιτιστική δυναμική του Ιντερνετ, εξηγώντας ότι τώρα, οι «μεγάλοι παίκτες» έχουν επικρατήσει στο διαδίκτυο.

Η κρυπτογράφηση είναι το θεμέλιο της ελευθερίας, υποστηρίζει ο ιδρυτής των Wikileaks, που έχει και ο ίδιος εκπαιδευτεί ως μηχανικός κρυπτογράφησης.

Ο Ασσάνζ υπογραμμίζει επίσης ότι οργανισμοί όπως το Facebook και η Amazon συγκεντρώνουν όλη τη γνώση της ανθρωπότητας και κάνει λόγο για μια ήδη συντελούμενη μείζονα πολιτιστική μεταβολή.

Πιο φειδωλός παραμένει σε προτάσεις για το τι μπορούμε να κάνουμε, αν και κάπου κάπως κάνει μια έμμεση αναφορά στο θέμα της αυτοδιαχείρισης του Διαδικτύου, από τους ίδιους τους χρήστες του. ‘Όπως και σε όλους άλλωστε τους άλλους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, περιλαμβανομένης της οικονομίας, η «αυτοδιαχείριση», η ανάδυση δηλαδή ανθρώπων και κοινωνικών ομάδων υποκειμένων της εξέλιξής τους και κυριαρχούντων επί των μέσων που παράγουν, οικονομικών, γνωστικών, τεχνολογικών, όχι κυριαρχούμενων από αυτά, μοιάζει η μόνη διέξοδος για τη συνέχιση του ανθρώπινου πολιτισμού.

Υπάρχει μια ψηφιοποίηση των συγκρούσεων, λέει ο Ασάνζ, υπενθυμίζοντας ότι η απόσταση Νέα Υόρκη – Ναϊρόμπι είναι μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου στον ψηφιακό χώρο και πρακτικά τα σύνορα έχουν καταργηθεί. Θυμίζει όμως ότι τα σύνορα μπορεί να τα δει κανείς και ως έναν τρόπο να σταματάνε κάπου οι συγκρούσεις και φοβάται τον πολλαπλασιασμό και τη ψηφιοποίηση των τελευταίων. Στον ψηφιακό κόσμο, τα δεδομένα παίρνουν τη θέση του κεφαλαίου.

Σκοτώστε τον τρομοκράτη!

Οι αποκαλύψεις του Ασάνζ, ιδίως σχετικά με τα μέιλ που αντήλλασσε η Κλίντον και το γραφείο της, είχαν ένα διακριτό αποτέλεσμα στις αμερικανικές εκλογές, αλλά και μας επέτρεψαν να μάθουμε πολλά μυστικά της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Eίχαν προηγηθεί εξάλλου εντυπωσιακές αποκαλύψεις, μεταξύ άλλων για τους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ και το στρατόπεδο συγκέντρωσης στην αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο.

Οι αποκαλύψεις των Wikileaks έκαναν τον Ασσάνζ εξαιρετικά δημοφιλή στην παγκόσμια κοινή γνώμη, εξίσου όμως μισητό σε μεγάλο τμήμα του κατεστημένου, που είδε τα «άπλυτά» του να βγαίνουν στα φόρα. Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έφτασε στο σημείο να τον αποκαλέσει «τρομοκράτη», ενώ άλλοι Αμερικανοί πολιτικοί ζήτησαν από τη χώρα τους να τον αντιμετωπίσει όπως την Αλ Κάιντα και τον Μπιν Λάντεν, να τον κυνηγήσει δηλαδή και να τον σκοτώσει!

Βέβαια, χωρίς να θέλει κανείς να υποτιμήσει την συνεισφορά τέτοιου είδους αποκαλύψεων στη δημοκρατία και στο τι πραγματικά «μαγειρεύεται» από τους πολιτικούς, πίσω από την πλάτη των ψηφοφόρων τους, υπάρχει πάντα ένα σοβαρό ερώτημα γύρω από τέτοιους είδους αποκαλύψεις. Αφορά τη σημασία του πιθανώς εκλεκτικού χαρακτήρα τους και της πολιτικής χρήσης τους. Υποθέτει κανείς αίφνης ότι στα μέιλς του Ντόναλντ Τραμπ και των συνεργατών του θα μπορούσε κανείς ενδεχομένως να βρει εξίσου ενδιαφέροντα ή και επιβαρυντικά πράγματα.

Εν πάσει περιπτώσει, οι αποκαλύψεις του Ασάνζ προκάλεσαν την οργή εναντίον του από μεγάλη μερίδα του δυτικού κατεστημένου. Ο Ισημερινός του Κορέα του χορήγησε πολιτικό άσυλο το 2012 και την υπηκοότητα της χώρας, αλλά ο φόβος της σύλληψης και έκδοσής του στις ΗΠΑ οδήγησε στον αναγκαστικό εγκλεισμό του στην πρεσβεία της χώρας αυτής στο Λονδίνο επί πολλά έτη, παρόλο που δεν του έχει απαγγελθεί ποτέ κατηγορία και το αρχικό σουηδικό ένταλμα σύλληψης εναντίον του έχει αποσυρθεί. Κατ’ ουσίαν είναι φυλακισμένος χωρίς όχι καταδίκη, αλλά ούτε καν κατηγορία εναντίον του. Πρόσφατα μάλιστα ετέθη ουσιαστικά σε απομόνωση, καθώς του απαγορεύθηκε οποιαδήποτε επικοινωνία με τον εξωτερικό κόσμο, περιλαμβανομένης της ιντερνετικής, πλην των δικηγόρων του.

Η αλλαγή κυβέρνησης στον Ισημερινό και η φιλοαμερικανική στροφή της χώρας, προκάλεσε νέους πονοκεφάλους στον Ασάνζ, καθώς ο νέος Πρόεδρος της χώρας Λένιν Μορένο αποκάλυψε ότι σκέπτεται την άρση του πολιτικού ασύλου που του δόθηκε.

Ένα μεγάλο κίνημα αλληλεγγύης και συμπαράστασης, με τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων, έχει δραστηριοποιηθεί ζητώντας την απελευθέρωσή του και καθιστώντας τον παγκόσμιο σύμβολο του αγώνα για ελευθερία της πληροφόρησης.

Μεταξύ άλλων την υποστήριξή τους προς τον Ασάνζ έχουν εκδηλώσει ο πρώην Πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα, ο Ρώσος Πρωθυπουργός και πρώην Πρόεδρος Ντιμίτρι Μεντβιέντεφ, ο ηγέτης των Αγγλων Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν και γνωστές προσωπικότητες όπως ο Tariq Ali, ο John Perry Barlow, ο Daniel Ellsberg, η Mary Kostakidis, ο John Pilger, ο Ai Weiwei, ο Michael Moore, ο Noam Chomsky, ο Oliver Stone κ.α.

Στον Ασάνζ έχει απονεμηθεί το Χρυσό Μετάλιο για Ειρήνη με Δικαιοσύνη της Sydney Peace Foundation (το έχουν λάβει μόνο τρία άλλα πρόσωπα, ο Νέλσον Μαντέλα, ο Δαλάι Λάμα και ο βουδιστής πνευματικός ηγέτης Νταϊσάκου Ικέντα), και το βραβείο Sam Adams.

‘Εχει επίσης πάρει το βραβείο των αναγνωστών της γαλλικής Μοντ και του αμερικανικού Τάιμ ως πρόσωπο της χρονιάς. Επίτιμο μέλος της ‘Ενωσης Δημοσιογράφων της Αυστραλίας, ο Ασάνζ τιμήθηκε με το Martha Gellhorn Prize για δημοσιογράφους , το βραβείο Walkley για την πιο εξαιρετική συμβολή στη δημοσιογραφία και το βραβείο για τα Media της βρετανικής Διεθνούς Αμνηστίας.

Αναμφισβήτητα, η μάχη για την ελευθερία, αν όχι για τη ζωή του Ασάνζ, δεδομένων των εναντίον του απειλών, είναι μία από τις πλέον εμβληματικές μάχες για την ελευθερία στην εποχή μας.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη συνέντευξή του, στην οποία αναφερθήκαμε και που είναι η τελευταία πριν τhν θέση του σε απομόνωση, στον παρακάτω σύνδεσμο

Generation being born now is the last to be free – Assange in last interview before blackout

*Πηγή: konstantakopoulos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας