Σεισμός 6,7 Ρίχτερ στη Σάμο: Μεγάλες ζημιές σε κτίρια-Κατέρρευσε τμήμα εκκλησίας

1100
σεισμός

Μεγάλες υλικές ζημιές σε σπίτια προκάλεσε σεισμός μεγάλης διάρκειας 6,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Σάμου, ο οποίος ταρακούνησε έντονα την Αττική έως την Κρήτη και όλη σχεδόν την Ελλάδα και φυσικά την γειτονική Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κατοίκους του νησιού που μίλησαν σε δημοσιογράφους, από το σεισμό στη Σάμο έχουν πέσει προσόψεις κτιρίων και η θάλασσα έχει βγει έξω στο λιμάνι.

Κάτοικος του νησιού μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι την ώρα του σεισμού,  έσπαγαν γυαλικά, καθρέφτες, ενώ σύμφωνα με τον Γιώργο Αυτιά, ο οποίος κατάγεται από τη Σάμο και μίλησε με ανθρώπους από το νησί, έχει καταρρεύσει κομμάτι της εκκλησίας στο Καρλόβασι.

https://twitter.com/NikopoulosBabis/status/1322148460540403713?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1322148460540403713%7Ctwgr%5Eshare_3&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.iefimerida.gr%2Fellada%2Fseismos-67-rihter-sti-samo-plirofories-gia-megales-zimies

Η τελική μέτρηση του Γεωδυναμικού

Σύμφωνα με την τελική μέτρηση του Γεωδυναμικού ήταν πολύ ισχυρός, εντάσεως 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο 19 χλμ. βορείως της Σάμου στον θαλάσσιο χώρο και χαρακτηρίζεται επιφανειακός. Υπάρχει ακολουθία δυνατών μετασεισμών με πιο δυνατό τον αμέσως επόμενο, ύστερα από 15 λεπτά από τον κύριο, εντάσεως 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν έχει υπάρξει τραυματισμός ή κλήση στην Υπηρεσία για απεγκλωβισμό ατόμων. Από την Αστυνομία αναφέρουν ότι επίσης μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει αναφορές για τραυματισμούς, ως προς τις ζημιές όμως έχουν καταγραφεί, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες,  ζημιές σε ακατοίκητα και εγκαταλελειμμένα σπίτια και κτίρια στις περιοχές, Καρλόβασι, χωριό Χώρας Πυθαγορείου και στο Βαθύ Σάμου.

Επίσης έχει καταγραφεί πτώση τμήματος του Ιερού Ναού της Παναγίας και ειδικά του τρούλου, στο Καρλόβασι και κατολισθήσεις στην επαρχιακή οδό Σάμου-Καρλοβασίου στο ύψος της περιοχής Αυλάκια.

Πλάνα από το Βαθύ της Σάμου με τη θάλασσα να έχει βγει στη στεριά

Έπεσαν κτίρια στη Σμύρνη στην Τουρκία

Ο σεισμός χτύπησε και την Τουρκία και όπως μεταδίδουν τα Μέσα Ενημέρωσης της Τουρκίας έχουν πέσει κτίρια στην Σμύρνη.

Μήνυμα Ερντογάν

Με όλα τα μέσα της Πολιτείας μας, είμαστε δίπλα στους πολίτες μας που έχουν πληγεί από τον σεισμό. Αναλαμβάνουμε δράση για να κάνουμε όσα πρέπει στην περιοχή σε συντονισμό με όλους τους υπουργούς μας“.

Οι εικόνες που μεταδίδουν τα τουρκικά Μέσα είναι συγκλονιστικές αφού έχουν πέσει κτίρια και πολίτες ψάχνουν με τα χέρια τους στα συντρίμμια για άλλους ανθρώπους.

Σύμφωνα με μαρτυρίες ένα μεγάλο σύννεφο καπνού έχει τυλίξει την πόλη και εκφράζονται φόβοι για κατάρρευση πολλών κτιρίων.

 

Σύμφωνα με τον Ιρανό δημοσιογράφο Babak Taghvaee στην πόλη Ιζμίρ , χιλιάδες πολίτες έχουν παγιδευτεί στα γκρεμισμένα κτίρια, λόγω του σεισμού.

Δείτε το βίντεο:

Λέκκας: Υπήρξε προειδοποίηση για τσουναμι

Ήταν ένας επιφανειακός σεισμός και έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ελλάδα δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, προσθέτοντας πως υπήρξε και προειδοποίηση για ένα μικρό τσουνάμι. Είπε πως δεν πρέπει να υπάρχει πανικός, σημειώνοντας παράλληλα πως «ο σεισμός ως γεγονός πάντα μας ανησυχεί».

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας