Σεισμός στον πλανήτη Άρη καταγράφηκε για πρώτη φορά

1333
άρη

Ενθουσιασμένοι είναι οι επιστήμονες καθώς το InSight της NASA, κατέγραψε πρώτη φορά ένα αδύναμο σεισμικό σήμα στον Κόκκινο Πλανήτη. Είναι διαφορετικού τύπου από τους σεισμούς στη Γη.

Αδύναμο σεισμικό σήμα κατέγραψε το διαστημικό σκάφος InSight της NASA στο υπέδαφος του Άρη στις 6 Απριλίου, όπως ανακοίνωσε η Γαλλική Υπηρεσία Διαστήματος (CNES).

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι η δόνηση έμοιαζε με τους σεισμούς που έχει καταγράψει στη Σελήνη, το διαστημικό πρόγραμμα Apollo.

«Έχουμε συλλέξει στοιχεία θορύβου στο παρελθόν, αλλά αυτό είναι το πρώτο περιστατικό που επίσημα ανοίγει ένα νέο πεδίο: Σεισμολογία στον Άρη», δήλωσε ο επικεφαλής επιστήμονας Μπρους Μπάνερντ.

Το InSight έχει καταγράψει τρία ακόμη σήματα στο διάστημα μεταξύ 14 Μαρτίου και 11 Απριλίου, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί η προέλευσή τους.

Οι περισσότεροι σεισμοί στη Γη προκαλούνται από την κίνηση των τεκτονικών πλακών. Στον Κόκκινο Πλανήτη δεν υπάρχουν σαφώς καθορισμένες τεκτονικές πλάκες.

Εκτιμάται πως όπως και στη Σελήνη, το «τρέμουλο» στο εσωτερικό του Άρη μπορεί να οφείλεται στην αργή διαδικασία ψύξης και συστολής του φλοιού του, που τελικά προκαλεί ρωγμή.

«Περιμένουμε εδώ και μήνες για τον πρώτο μας σεισμό στον Άρη», δήλωσε ο Φιλίπ Λονιόν, γάλλος σεισμολόγος που είναι επικεφαλής της ομάδας που χειρίζεται το επιστημονικό όργανο.

«Είναι τόσο συναρπαστικό που έχουμε τελικά αποδείξεις ότι ο Άρης είναι σεισμικά ενεργός. Ανυπομονούμε να δημοσιεύσουμε τα αναλυτικά αποτελέσματα μόλις τα εξετάσουμε περισσότερο και διαμορφώσουμε τα δεδομένα μας», είπε ο Λονιόν.

Το διαστημικό σκάφος InSight της NASA έφτασε στον Κόκκινο Πλανήτη τον περασμένο Νοέμβριο. Η αποστολή του είναι να συγκεντρώσει πληροφορίες για το εσωτερικό του πλανήτη. Τα ευρήματα θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να καταλάβουν πως διαμορφώνονται και εξελίσσονται βραχώδεις κόσμοι όπως και η Γη. Πρόκειται για την πρώτη αποστολή που θα μελετήσει σε βάθος το εσωτερικό κάποιου πλανήτη εκτός της Γης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας