Σεισμός κοντά στα σύνορα Ελλάδας – Αλβανίας

987
σεισμός

Σεισμός 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε πόλεις και χωριά κοντά στα σύνορα Ελλάδας – Αλβανίας το απόγευμα της Τετάρτης, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 5.21 μ.μ. την Τετάρτη κοντά στα σύνορα Ελλάδας – Αλβανίας, σύμφωνα με εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται περίπου 40 χιλιόμετρα δυτικά της Καστοριάς, εντός της επικράτειας της Αλβανίας.

Το εστιακό βάθος εκτιμάται στα 10 χιλιόμετρα.

Κατά το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο, ο σεισμός ήταν μεγέθους 4,4 Ρίχτερ.

​Ακολούθησε λίγα λεπτά αργότερα δόνηση 3,4 Ρίχτερ κοντά στο ίδιο επίκεντρο.

Τα δύο χαρακτηριστικά της σεισμικής δόνησης στην Κρήτη

Υπενθυμίζεται ότι ισχυρός σεισμός 5,2 Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης στην Κρήτη και συγκεκριμένα 23 χλμ βορειοδυτικά της πόλης του Ηρακλείου, χωρίς να καταγραφούν αναφορές για ζημιές.

Ο πρώην διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος σημείωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ, πως το «βασικό χαρακτηριστικό» του σεισμού στην Κρήτη είναι το εστιακό βάθος που υπολογίζεται, όπως είπε, περίπου στα 70 χιλιόμετρα.

«Παραμένει σεισμός ενδιάμεσου βάθους και αυτό έχει κάποιες άμεσες, πρακτικές συνέπειες», παρατήρησε ο κ. Παπαδόπουλος, παραθέτοντας τα δύο βασικά χαρακτηριστικά:

  • Δεν έχει μετασεισμούς ή εάν έχει είναι πολλοί λίγοι” σε αντίθεση με τους επιφανειακούς σεισμούς.
  • Με αρκετά μεγάλη πιθανότητα, μπορώ να πω ότι αυτός ήταν ο κύριος σεισμός“, δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος τονίζοντας πως οι σεισμοί ενδιάμεσου βάθους είναι συνήθως μεμονωμένοι.

Τη στιγμή του σεισμού στην Κρήτη κατέγραψε κάμερα ασφαλείας σε εγκαταστάσεις επιχείρησης στον δήμο Μινώα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας