Ρώσος πρέσβης: Η αμερικάνικη βάση της Αλεξανδρούπολης θα φέρει ρωσικά αντίμετρα

1090
Ρώσος πρέσβης: Η αμερικάνικη βάση

Οι επιθετικές και μη φιλικές ενέργειες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, με το να αναπτύσσουν δυνάμεις προς τη Ρωσία, θα φέρει αντίμετρα, όπως υπογράμμισε ο Αντρέι Μάσλοβ.

Στην αμερικανική βάση στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αναφέρθηκε ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα, Αντρέι Μάσλοβ, τονίζοντας πως η Μόσχα «τάσσεται κατά της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς».
«Θα έλεγα πως το πλησίασμα των στρατιωτικών υποδομών του ΝΑΤΟ προς τη Ρωσία, θα προκαλέσει τα απαραίτητα ρωσικά στρατιωτικά αντίμετρα» επεσήμανε επίσης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR.
Ακόμη, εκτιμά πως η πολιτική που εφαρμόζει η Δύση είναι «εσφαλμένη» και «κοντόφθαλμη» ενώ ξεκαθάρισε πως «δεν είμαστε εμείς εδώ για να αναλάβουμε αυτές τις επιθετικές και μη φιλικές κινήσεις».
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και αύριο αναμένεται να υπογράψει τη νέα ελληνοαμερικανική συμφωνία για την άμυνα, με τη χώρα μας να παραχωρεί στις ΗΠΑ παράταση για άλλα πέντε χρόνια του δικαιώματος να διατηρούν στρατιωτικές βάσεις στην επικράτειά μας.
Παράλληλα, η Αθήνα φαίνεται πως να πέτυχε ένα στόχο της, που αφορά τη ρητή αναγραφή της υπεράσπισης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, δηλαδή: οι ΗΠΑ φέρονται να ετοιμάζονται να εγγυηθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία.
Ωστόσο, ο καθηγητής Θεωρίας Κράτους και Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δημήτρης Καλτσώνης, μιλώντας στο Sputnik, έκανε λόγο για επανάληψη μιας ιστορίας αμερικανικών υποχωρήσεων.
«Υπήρχαν αναφορές στις προηγούμενες συμφωνίες και ειδικά σε αυτή του 1990 που υποτίθεται ότι με αυτές κατοχυρώνεται η εδαφική μας ακεραιότητα. Αυτό το κατοχυρώνει και το άρθρο 5 της συμφωνίας ένταξης στο ΝΑΤΟ. Όμως στην πράξη δεν εφαρμόζεται τίποτα από όλα αυτά. Άρα και σήμερα δεν αναμένεται να γίνει κάτι διαφορετικό στη σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ» επεσήμανε ο καθηγητής και πρόσθεσε: «Ποιος θα ξεχάσει την επιστολή του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Χένρι Κίσινγκερ, στους Υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας στη δεκαετία του ’70 που τελικά λάμβανε ίσες αποστάσεις και από τις δύο χώρες. Ακόμα πιο πρόσφατα το 1996 στα Ίμια που οι ΗΠΑ διακήρυτταν ότι δεν γνωρίζουν ποια είναι η κατάσταση των νησιών του Αιγαίου».
«Τότε» συνεχίζει «είχε διατυπωθεί και το περίφημο δόγμα Χόλμπρουκ: Όχι πλοία, όχι σημαίες, όχι στρατεύματα», που “γκρίζαρε” σημεία του Αιγαίου και φυσικά ούτε και σήμερα οι ΗΠΑ παίρνουν σαφείς θέσεις απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, ενώ ο αμερικανικός παράγοντας δεν διανοείται να τραβήξει το αφτί της Τουρκίας από το 1974 για την παράνομη κατοχή της μισής Κύπρου» συνοψίζει ο ειδικός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας