Ρώσοι αναλυτές: Οι ΗΠΑ κάνουν νάζια στην Τουρκία με συμφωνία Αθήνας-Ουάσινγκτον

857
Ρώσοι αναλυτές: Οι ΗΠΑ

Η Ρωσική οπτική για το νέο διευρυμένο Σύμφωνο Στρατηγικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας θεωρεί πως σπρώχνει την Άγκυρα στην αγκαλιά ης Μόσχας

Στον απόηχο του επικαιροποιημένου πλέον Συμφώνου στρατηγικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας , είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον να δούμε την Ρωσική οπτική επί του θέματος , όπως την παραθέτει με άρθρο του το Ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik το οποίο αναφέρει τα παρακάτω:

Το νέο διευρυμένο αμυντικό σύμφωνο ΗΠΑ-Ελλάδας δείχνει ότι η Ουάσινγκτον θέλει να πιέσει την Τουρκία, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα μια στρατηγική θέση για την αντιμετώπιση των απειλών από τη Μέση Ανατολή και τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου“, σύμφωνα με αναλυτές,  αναφέρει το  ρωσικό πρακτορείο Sputnik.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα υπέγραψαν την Πέμπτη μια τροποποίηση της υπάρχουσας συμφωνίας  που επιτρέπει στις αμερικανικές δυνάμεις να εκπαιδεύονται και να επιχειρούν από πρόσθετες τοποθεσίες εντός της χώρας.

Η Στρατηγική θέση της Ελλάδας

Οι εντάσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας έχουν αυξηθεί λόγω των διαφωνιών των δύο χωρών για τον θαλάσσιο και εναέριο χώρο, ενώ η Αθήνα υπέγραψε  μια νέα αμυντική συμφωνία με το Παρίσι.

Την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, σχολιάζοντας την ανανεωμένη συμφωνία, είπε ότι η Ουάσινγκτον υποστηρίζει τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η Ουάσινγκτον έχει ευρύτερες φιλοδοξίες.

«Μπορεί οι Ηνωμένες Πολιτείες να θέλουν να πιέσουν την Τουρκία να είναι πιο συνεργάσιμη αναφορικά με την ύπαρξη   αμερικανικών βάσεων στη χώρα , αν και θα μπορούσε αυτό να αποτύχει και να προκαλέσει την αύξηση της συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας», δήλωσε στο Sputnik για τις ΗΠΑ  ο Ivan Eland για λογαριασμό  του “Independent Institute Center for Peace and Liberty “.

Επισήμανση σε σχέση με τις βάσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία

Εδώ προφανώς ο Ρώσος αναλυτής αναφέρεται στη βάση του Ιντζιρλίκ και το Ραντάρ του Κιούρετσικ , κοντά στη Μαλάτεια όπου εδρεύει η 2η Τουρκική Στρατιά, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό για την πυραυλική αεράμυνα του ΝΑΤΟ.

Τα τελευταία χρόνια ο Ερντογάν είχε απειλήσει επανειλημμένα με κλείσιμο της βάσης του Ιντζιρλίκ η οποία σημειωτέον φιλοξενεί και  αποθηκευμένες πυρηνικές βόμβες, κατάλοιπο του ψυχρού πολέμου, κάτι που πολύ επιδέξια “σερβίρει” ο Ρώσος αναλυτής, υπενθυμίζοντας το….

Η κύρια μονάδα που σταθμεύει στην Αεροπορική Βάση Ιντζιρλίκ είναι η 39η Πτέρυγα Αεροπορικής Βάσης (39 ABW) της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και η βάση  διαθέτει αεροδιάδρομο μήκους 3.048 m  καθώς και 57 Shelter αεροσκαφών.

Ωστόσο οι ΗΠΑ προέβησαν στην καθολική αναβάθμιση της  βάσης τους  Μουβαφάκ Σάλτι στην Ιορδανία, η οποία βρίσκεται στα σύνορα της Ιορδανίας με την Συρία και το Ιράκ, 80 χλμ. από το Αμάν, στην όαση Αζράκ, προκειμένου να μην “πονέσουν” αν κλείσει το Ινσιρλίκ, ενώ παράλληλα υπάρχει πληροφόρηση από ανοικτές πηγές για απομάκρυνση των πυροκροτητών των πυρηνικών βομβών από το Ινσιρλίκ, γεγονός που σημαίνει μη δυνατότητα ενεργοποίησης τους, ενώ σύμφωνα με επιπρόσθετες  ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες και αυτές οι πυρηνικές βόμβες φαίνεται να έχουν απομακρυνθεί από την εν λόγω βάση των ΗΠΑ.

Το Κιούρετσικ παίζει σημαντικό ρόλο στο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της Συμμαχίας , είναι σε συνεχή φάση ενεργοποιημένο και συνδεδεμένο με τις πυραυλικές βάσεις στο Ρετζίκοβο της Πολωνίας, πλησίον Βαλτικής θάλασσας και το Ντεβεσέλου της Ρουμανίας , 170 χλμ νοτιοδυτικά του Βουκουρεστίου.

Οι στόχοι των ΗΠΑ σύμφωνα με τους Ρώσους

Ο αντιπρόεδρος του “Eurasia Center Earl Rasmussen”,  παρατήρησε επίσης ότι η κίνηση έρχεται ενώ η Τουρκία είχε πολλαπλές διαφωνίες με την Ελλάδα στην περιοχή σχετικά με την εξερεύνηση ενεργειακών πόρων, οι οποίες θα συνεχιστούν.

“Επομένως, μια τέτοια σχέση με τις ΗΠΑ και επίσης με τη Γαλλία παρέχει κάποιες διαβεβαιώσεις στην Ελλάδα”, δήλωσε ο Ράσμουσεν στο Sputnik.

Ο Eland είπε ότι, εκτός από την πίεση στην Τουρκία, η συμφωνία δίνει επίσης στις ΗΠΑ την ευκαιρία να επιδιώξουν άλλους στρατηγικούς στόχους.

“Η Ελλάδα βρίσκεται σχετικά κοντά στον Περσικό Κόλπο και σε μέρη της Μέσης Ανατολής, και οι αμερικανικές δυνάμεις θα μπορούσαν να ξεκινήσουν από εκεί  επιχειρήσεις που εγγυώνται την προμήθεια πετρελαίου”, δήλωσε ο Έλαντ.

Επισήμανση για τη διασφάλιση των πετρελαϊκών ροών από τις ΗΠΑ

Εδώ προφανώς υπαινίσσεται απειλές για την προμήθεια του πετρελαίου προερχόμενες πρωτίστως  από μια πιθανή ανάφλεξη μεταξύ Ιράν-Ισραήλ, αλλά και αναζωπύρωσης των εχθροπραξιών μεταξύ των Χούτι της Υεμένης και της Σαουδικής Αραβίας, αν και αυτό πάει να κλείσει μετά την προσέγγιση Ιράν-Σ.Αραβίας, οπότε η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει την  ασφαλή περιοχή βάσεως εξορμήσεως αμερικανικών αεροσκαφών για  άμεση παρέμβαση των ΗΠΑ την διασφάλιση των πετρελαϊκών ροών

Ο Ράσμουσεν είπε ότι η συμφωνία παρέχει στις ΗΠΑ μια πιο μόνιμη και ποικίλη παρουσία που θα ενίσχυε την πρόσβαση στην Αφρική καθώς και στη Μέση Ανατολή.

“Ο κόλπος της Σούδας στην Κρήτη και τώρα η πιο μόνιμη ένταξη της χρήσης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και τα F-16 στην αεροπορική βάση της Λάρισας παρέχουν σημαντικά αυξημένη παρουσία στην περιοχή της Μεσογείου”, είπε. «Παρέχει μόνιμη ναυτική παρουσία συνοδευόμενη από drone και μαχητικά αεροσκάφη, βελτιώνοντας έτσι τις δυνατότητες επιτήρησης  των ΗΠΑ σε ολόκληρη την περιοχή».

Ο Ράσμουσεν είπε ότι η συμφωνία πρέπει επίσης να νοηθεί ως μια προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν να ενισχύσει την παρουσία και την αξιοπιστία της στην περιοχή μετά τον εξευτελισμό της στο Αφγανιστάν, τη μειωμένη επιρροή στο Ιράκ και τη Συρία και το πρόσφατο αμυντικό σύμφωνο Γαλλίας-Ελλάδας.

Οι “μικτές συμμαχίες” μπορεί να αποδυναμώσουν το ΝΑΤΟ

Ωστόσο, ο ιστορικός και πολιτικός σχολιαστής Νταν Λαζάρε προειδοποίησε ότι με την επέκταση της στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπλέκονται πολύ περισσότερο στις αντιπαλότητες σε μια  εξαιρετικά περίπλοκη περιοχής.

“Η αντίδραση των ΗΠΑ μέχρι τώρα ήταν στο πλευρό της Ελλάδας εναντίον της Τουρκίας, αλλά με την Τουρκία εναντίον της Ρωσίας και του Ιράν”, δήλωσε ο Lazare.

«Συμφωνεί με την Αρμενία λόγω της μεγάλης αρμενικής διασποράς στις ΗΠΑ, αλλά δεν του αρέσει το γεγονός ότι οι δύο κύριοι σύμμαχοι της Αρμενίας στην περιοχή είναι η Ρωσία και το Ιράν».

Ο Μπάιντεν ενισχύει τη στρατιωτική εταιρική σχέση της Αμερικής με την Ελλάδα, αλλά έχει εγκρίνει επίσης την αγορά από την Τουρκία F-16 αξίας 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Lockheed Martin, παρατήρησε.

Εδώ γεννάται απορία από που πηγάζει η βεβαιότητα του Lazare. , ότι ο Μπάϊντεν ενέκρινε την αγορά των 40 τουρκικών F-16;  Εμείς πολύ αμφιβάλλουμε για αυτό, αλλά αυτό θα φανεί στη συνέχεια.

“Η Ουάσινγκτον αντιτίθεται στην Τουρκία και υποστηρίζει την Ελλάδα, εκτός αν έτσι παρεμποδίζονται ευρύτερα στρατηγικά συμφέροντα”, δήλωσε ο Λαζάρε. “Το αποτέλεσμα είναι να κάνουμε τους πάντες πιο τρελούς από όσο είναι ήδη”.

Μακροπρόθεσμα, ο Lazare πιστεύει ότι η δημιουργία των νέων βάσεων θα αποδυναμώσει περαιτέρω τη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

“Όταν βάζετε την πρόσφατη συμφωνία AUKUS [Αυστραλία-Ηνωμένο Βασίλειο-ΗΠΑ], είναι σαφές ότι το ΝΑΤΟ διασπάται σε πολλές γραμμές καθώς η Ιταλία γίνεται φασιστική”, είπε.

Εν τω μεταξύ, πρόσθεσε ο Λαζάρε, η Γαλλία και η Γερμανία διαφωνούσαν με άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ  για την Ανατολική Ευρώπη, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες απασχολούνται ολοένα και περισσότερο με την αγγλοαμερικανική συμμαχία εναντίον της Κίνας,

“Οι θεοί πρώτα τρελαίνουν αυτούς που τελικά καταστρέφουν”, κατέληξε ο Lazare.

Πηγή: Πενταπόσταγμα – Παναγιώτης Νάστος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας