Ρωσική ρουλέτα παίζει η Ε.Ε…με εμβόλια !

687
Ρωσική ρουλέτα παίζει

 

        Finian Cunninghamm, Strategic Culture Foundation, 12-3-21

Μετάφραση: Μιχαήλ Στυλιανού

Και βάζει γκολ στα δίχτυα της

Οι ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να δουν σαφέστερα από ποτέ ότι οι μη εκλεγμένοι και ακριβοπληρωμένοι γραφειοκράτες τους διακινδυνεύουν την αντιμετώπιση της πανδημίας κάνοντας πολιτική με το εμβόλιο της Ρωσίας.

Η Ιταλία πρόκειται να είναι το πρώτο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παράγει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V για ανοσοποίηση του πληθυσμού της στον νέο Κορωνοιό. Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε αυτή την εβδομάδα από το Ρώσο-ιταλικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Ο Ρώσος προγραμματιστής του εμβολίου αναφέρει ότι υπάρχουν και άλλες συμφωνίες που βρίσκονται σε εξέλιξη με την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία για την τοπική παραγωγή του εμβολίου Sputnik V. Έχουν προηγηθεί  αρκετά μέλη της ΕΕ και τρίτων χωρών που έχουν ήδη εγκρίνει τη χρήση του ρωσικού εμβολίου,μεταξύ των οποίων η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Τσεχική Δημοκρατία, καθώς επίσης η Σερβία, η Μολδαβία και το Μαυροβούνιο.

Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειονότητα του Ευρωπαϊκού κόσμου επιθυμεί μεγαλύτερη υιοθέτηση του Σπούτνικ V πέραν άλλων εγκεκριμένων εμβολίων. Αυτό αντικατοπτρίζει την ευρεία απογοήτευση με την αργή ανάπτυξη της ανοσοποίησης από τις αρχές της ΕΕ λόγω προβλημάτων εφοδιασμού με δυτικά εμβόλια.

Καθίσταται ολοένα και πιο εμφανές ότι το πρόβλημα του καθυστερημένου εμβολιασμού της ΕΕ επιδεινώνεται από ορισμένους παράγοντες και αρχές που κάνουν πολιτικά παιχνίδια με το ρωσικό εμβόλιο. Πρόκειται για μια ασυγχώρητη εκτροπή που θα επιστρέψει σαν μπούμερανγκ εναντίον της  ΕΕ με τη μορφή δημόσιας οργής και δυσφορίας.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο προκάτοχός της Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος είναι τώρα επικεφαλής της δεξιάς κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο κοινοβούλιο της ΕΕ, εξέφρασαν και οι δύο μια κυνική υποψία για τις προθέσεις της Ρωσίας να προσφέρει το εμβόλιό της. Ο Τουσκ ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει να είναι αφελείς, υπονοώντας ότι η Ρωσία έχει πολιτική επιδίωξη.

Δεν είναι η Ρωσία που παίζει πολιτική, είναι πολιτικοί όπως η Von der Leyen και ο Tusk που φαίνεται να πάσχουν από χρόνια Ρωσοφοβία νόσο που εμποδίζει κρίσιμες αποφάσεις πολιτικής.

Παρόμοια περίπτωση αυτής της ασθένειας του Ψυχρού Πολέμου ήταν χαρακτηριστικό παράδειγμα του Hannu Himanen, πρώην πρεσβευτή της Φινλανδίας στη Ρωσία. Σχολίαζε μια έκθεση ότι η Ρωσία προσέφερε στη Φινλανδία τεχνολογία για την παραγωγή του Σπούτνικ V τοπικά. Ο πρώην απεσταλμένος υπέθεσε ότι η Ρωσία “δοκίμαζε τα ύδατα” για να “σπείρει διχόνοια” μεταξύ των μελών της ΕΕ.

.Πρόκειται για ένα μπαγιάτικο αντιρωσικό σύνθημα που εξαπολύθηκε από Αμερικανούς και Ευρωπαίους υπερατλαντιστές και μαζορέτες του ΝΑΤΟ, που ισχυρίζονται ότι η Μόσχα έχει σχέδια Δράκουλα  να καταστρέψει τις δυτικές δημοκρατίες.

Αποδεικνύεται, ωστόσο, ότι η προσφορά της Ρωσίας στη Φινλανδία, σύμφωνα με πληροφορίες, προέκυψε όταν ο πρώην Πρόεδρος της Φινλανδίας Τάργια Halonen, ο οποίος εργάζεται τώρα για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, επικοινώνησε επίσημα με τις ρωσικές αρχές σχετικά με τον εφοδιασμό με Σπούτνικ V.

Έτσι, δεν ήταν η Ρωσία που ξεκίνησε τη φινλανδική συμφωνία. Ήταν ο Π.Ο.Υ. και ο πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας. Αυτό φωτίζει την αξιοπιστία πονηρών υποθέσεων ότι με κάποιο τρόπο η Μόσχα πολιτικοποιεί το ρωσικό εμβόλιο.

Ο Ρώσος προγραμματιστής του Sputnik – του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων και του Ινστιτούτου Gamaleya στη Μόσχα – έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θέλει να συνεργαστεί με τα ευρωπαϊκά κράτη για να μεγιστοποιήσει την αποτελεσματικότητα και την επικαιρότητα ενός ευρέως προγράμματος ανοσοποίησης.Οι Ρώσοι έχουν εκφράσει τη λύπη τους για το γεγονός ότι η πολιτική τίθεται υπεράνω των ιατρικών εκτιμήσεων  για την αντιμετώπιση μιας κοινής πρόκλησης για την εξάλειψη της πανδημίας Covid-19.

Αυτός ο στόχος –ο οποίος θα έπρεπε να θεωρηθεί αυτόματα ως μια εξαιρετικά λογική στρατηγική– ανατρέπεται από τις αρχές της ΕΕ, που φαίνονται ανίκανες να σκεφτούν έξω από τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) – ο ρυθμιστής για τα εμβόλια  προειδοποίησε πρόσφατα τις ευρωπαϊκές χώρες ότι «έπαιζαν ρωσική ρουλέτα» προχωρώντας στην παραγγελία προμηθειών Sputnik V πριν ο EMA δώσει επίσημα έγκριση.

Η Ρωσία επέκρινε τον EMA για τα αντιεπιστημονικά σχόλιά του. Το ρωσικό εμβόλιο έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικό και αποτελεσματικό στη θεραπεία κρουσμάτων Covid-19, συμπεριλαμβανομένων περιπτώσεων από νέες λοιμώδεις παραλλαγές. Έχει επικυρωθεί από το αξιοσέβαστο βρετανικό περιοδικό Lancet και δεκάδες εθνικές ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο.

Πάνω από 40 έθνη έχουν εγκρίνει τη θεραπεία με Sputnik V και έχει αναδειχθεί ως ένα κορυφαίο εμβόλιο στην παγκόσμια αποδοχή, ειδικά μεταξύ των φτωχότερων εθνών που μπορούν να αντέξουν καλύτερα το ρωσικό Sputnik V σε σύγκριση με τις πιο ακριβές δυτικές θεραπείες.

Ο EMA, η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή, συμμετέχει στην αίτηση έγκρισης του Σπούτνικ V από τη Ρωσία τους τελευταίους δύο μήνες. Η παράλογη καθυστέρηση μπορεί να εξηγηθεί μόνο από τους αξιωματούχους του EMA που πάσχουν από την ίδια Ρωσοφοβία του Ψυχρού Πολέμου με πολιτικούς όπως η Von der Leyen και ο Tusk.

Τον προηγούμενο μήνα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία ήταν πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας και επικεφαλής του ΝΑΤΟ όπως ο Τουσκ, έκανε ειρωνικά σχόλια σχετικά με το γεγονός ότι το ρωσικό Σπούτνικ V δεν είναι ε θέση για παραγωγή που να ικανοποιήσει τη ζήτηση.

Υπονοώντας ότι η Μόσχα είχε μια ύπουλη απώτερη ατζέντα, η Φον ντερ Λάιεν δήλωσε:«Εξακολουθούμε να αναρωτιόμαστε γιατί η Ρωσία προσφέρει, θεωρητικά, εκατομμύρια και εκατομμύρια δόσεις, ενώ δεν προχωρεί επαρκώς στον εμβολιασμό του ίδιου του λαού της».

Οι εκπρόσωποι της Ρωσίας στις Βρυξέλλες ανταπέδωσαν: «Εκπρόσωποι των ρωσικών αρχών, της επιστημονικής κοινότητας και των επιχειρηματικών οντοτήτων, συμπεριλαμβανομένου του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων, που ασχολούνται με την προώθηση του εμβολίου στην παγκόσμια αγορά, έχουν επανειλημμένα τονίσει δημόσια ότι ο εμβολιασμός των πολιτών της αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για τη Ρωσία στον αγώνα της κατά του Covid-19».

Όπως καταδεικνύουν οι συμφωνίες τοπικής παραγωγής με την Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ρωσία δεν προτίθεται να προμηθεύσει τον κόσμο από τις δικές της εθνικές εγκαταστάσεις, όπως υπαινίχθηκε ύπουλα η Von der Leyen.

Προφανώς, η Ρωσία προσπαθεί να συνεργαστεί σε αμοιβαία βάση με τα ευρωπαϊκά έθνη για να αυξήσει τον εφοδιασμό σε εμβόλια μέσω τοπικών συμφωνιών παραγωγής. Αυτό έχει νόημα από μια λογική προσπάθεια εξάλειψης της πανδημίας. Όπως λέει και η παροιμία, καμία χώρα δεν είναι ασφαλής μέχρι να είναι όλες ασφαλείς. Είναι προς το ζωτικό συμφέρον της Ρωσίας να ελέγξει τη δική της και την πανδημία της Ευρώπης, έτσι ώστε οι οικονομίες και οι κοινωνίες να μπορέσουν να επιστρέψουν σε κάποια ομαλότητα.

Η ανάπτυξη του κωμικοτραγικού εμβολιασμού της ΕΕ είναι μια φάρσα κακοδιαχείρισης και ανικανότητας που παρουσιάζουν οι Βρυξέλλες. Η Ρωσία προσφέρει μια πιθανή λύση επωφελή για όλους, και όμως οι όμοιοι της  Φον ντερ Λέιεν και της ψυχροπολεμικής νοοτροπίας της επιδεινώνουν το χάος. Έδειξε και αγανάκτηση αυτή την εβδομάδα παραπονούμενη: «Έχουμε κουραστεί να γινόμαστε αποδιοπομπαίοι τράγοι»

«Αποδιοπομπαίοι τράγοι» είναι λέξεις λανθασμένες. «Ένοχοι» είναι η ακριβής.

Και το ευρωπαϊκό κοινό μπορεί να δει τώρα, καθαρότερα από ποτέ ότι οι μη εκλεγμένοι και ακριβοπληρωμένοι γραφειοκράτες της Ε Ε διακινδυνεύουν την ανάρρωση από την πανδημία κάνοντας πολιτικά παιχνίδια με το ρωσικό εμβόλιο. Τελικά η ΕΕ η ίδια βάζει απανωτά γκολ στα δικά της δίχτυα. σπέρνοντας διχόνοια και δυσαρέσκεια εντός του συγκροτήματος.

Ο Φίνιαν Κάνινγκαμ είναι πρώην αρχισυντάκτης και αρθρογράφος μεγάλων ειδησεογραφικών οργανισμών. Έχει γράψει εκτενώς για τις διεθνείς εξελίξεις επί μακρά σειρά ετών και τα άρθρα του δημοσιεύονται σε διάφορες γλώσσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας