Ρωσία: Το Κίεβο δεν τηρεί συμφωνίες Μινσκ-Διαπράττει «ωμότητες» στην Ουκρανία

667
Το Κίεβο δεν τηρεί συμφωνίες Μινσκ

Το Κίεβο κατηγορείται από τον ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Βερσίνιν, αναφέροντας ότι διαπράττει «ωμότητες» στην ανατολική

«Μην εθελοτυφλείτε» ζήτησε από τους συνομιλητές του ο Βερσίνιν, ο οποίος αφιέρωσε όλη την παρέμβασή του στις συμφωνίες του Μινσκ, που έχουν ως τελικό στόχο την ειρήνευση στις αυτονομιστικές επαρχίες της ανατολικής Ουκρανίας.

Η Ρωσία «δεν είναι ενδιαφερόμενο μέρος» στη σύγκρουση μεταξύ της ουκρανικής κυβέρνησης και των αυτονομιστών, διαβεβαίωσε ο Ρώσος υφυπουργός, ξαναδιαβάζοντας τα σημεία των συμφωνιών του Μινσκ. «Δεν υπάρχει άλλη λύση παρά μόνο η εφαρμογή αυτού του εγγράφου», τόνισε, εκφράζοντας τη λύπη του επειδή οι ουκρανικές αρχές δεν έχουν ξεκινήσει διάλογο με τους αυτονομιστές, όπως προβλέπεται από τις συμφωνίες.

Με πολύ μετρημένο ύφος, ο Ρώσος αξιωματούχος μίλησε για τις «ωμότητες» που διαπράττονται στην ανατολική Ουκρανία, αλλά χωρίς να τις χαρακτηρίσει εγκλήματα πολέμου ή γενοκτονία.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Βερσίνιν, ο Ουκρανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σεργκέι Κισλίτσια πήρε επιδεικτικά το κινητό τηλέφωνό του για να μιλήσει.

Η Ρωσία και η Ουκρανία αλληλοκατηγούνται εδώ και χρόνια ότι δεν εφαρμόζουν τις συνθήκες του Μινσκ, στις οποίες κατέληξαν με τη μεσολάβηση της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Η σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, υπό την προεδρία της Ρωσίας, ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό. Οι ΗΠΑ και η Βρετανία αποφάσισαν την τελευταία στιγμή να συμμετάσχουν σε επίπεδο υπουργών, λόγω της κρίσης μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας με αφορμή την Ουκρανία.

Ο κίνδυνος μιας εισβολής στην Ουκρανία από τη Ρωσία είναι «πολύ υψηλός» δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προτού αναχωρήσει από τον Λευκό Οίκο για μια επίσκεψη μερικών ωρών στο Οχάιο (βόρειες ΗΠΑ).

Ο Τζο Μπάιντεν είπε πως υπάρχουν «κάθε είδους ενδείξεις ότι ετοιμάζονται να εισβάλουν στην Ουκρανία» και πως δεν σχεδιάζει να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν.

Η διαπιστευμένη δημοσιογράφος του CNN στον Λευκό Οίκο, Natasha Bertrand, έγραψε στο Twitter πως η αίσθησή του είναι πως η επίθεση θα εκδηλωθεί «τις επόμενες μέρες», αποφεύγοντας – κατά τα φαινόμενα – αυτή τη φορά να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία.

Η Ουάσινγκτον πολλαπλασιάζει τις προειδοποιήσεις και διαβεβαιώνει πως η Ρωσία, μακράν του να έχει αποσύρει στρατεύματα από τα σύνορα με την Ουκρανία όπως έχει υποσχεθεί, εξακολουθεί, αντίθετα, να ενισχύει τον μηχανισμό της.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, άλλαξε τα ταξιδιωτικά σχέδιά του την τελευταία στιγμή σήμερα προκειμένου να μιλήσει σε σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Ουκρανία εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων σχετικά με την ενίσχυση των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία.

«Τα στοιχεία επί του πεδίου δείχνουν πως η Ρωσία κινείται προς μια επικείμενη εισβολή. Είναι μια κρίσιμη στιγμή», δήλωσε στους δημοσιογράφους η πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

Καθ΄οδόν προς τη διάσκεψη για την ασφάλεια που διεξάγεται στα τέλη της εβδομάδας στο Μόναχο, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έρχεται στον ΟΗΕ «ώστε να γίνει κατανοητό στον κόσμο πως κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε έναν πόλεμο», διευκρίνισε η Αμερικανίδα πρεσβευτής που έχει και η ίδια βαθμό υπουργού μέλους του υπουργικού συμβουλίου του Τζο Μπάιντεν.

Η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ είπε ακόμη πως ο Άντονι Μπλίνκεν θα «δηλώσει την έντονη δέσμευσή μας απέναντι στη διπλωματία, θα προσφέρει και θα υπογραμμίσει τον δρόμο προς την αποκλιμάκωση».

Οι ΗΠΑ διαπίστωσαν με ανησυχία χθες, Τετάρτη, πως η Ρωσία συνεχίζει την κλιμάκωση παρότι διαβεβαιώνει ότι ξεκίνησε μια αποκλιμάκωση, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στους δημοσιογράφους, κάνοντας λόγο για μια ομοιότητα με το στάδιο που είχε προηγηθεί της εισβολής της Μόσχας στη Γεωργία το 2008.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας