Ρωσία: Σχηματίζει 20 νέες στρατιωτικές μονάδες κατά ΝΑΤΟ» στα δυτικά σύνορα

1453
Ρωσία: Σχηματίζει 20 νέες στρατιωτικές μονάδες

Κοινά γυμνάσια με την Λευκορωσία

 

Zero Hedge 2-6-21

Mετάφραση Μ. Στυλιανού

Τη Δευτέρα, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ανακοίνωσε αποφάσεις που ελήφθησαν σε συνάντηση με ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους, οι οποίες σηματοδοτούν συνεχή σημαντική κλιμάκωση με το ΝΑΤΟ. Το Associated Press μετέδωσε τις δηλώσεις του,

«Επεσήμανε έναν αυξανόμενο αριθμό πτήσεων από στρατηγικά βομβαρδιστικά των ΗΠΑ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, αναπτύξεις πολεμικών πλοίων του ΝΑΤΟ και όλο και πιο συχνές και μαζικές ασκήσεις από συμμαχικές δυνάμεις.

«Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ συνεχίζουν να επεκτείνουν το πεδίο της επιχειρησιακής και μαχητικής εκπαίδευσης κοντά στα σύνορά μας», εξήγησε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας. «Οι ενέργειες των Δυτικών αντιστοίχων μας καταστρέφουν το σύστημα ασφαλείας στον κόσμο και μας αναγκάζουν να λάβουμε επαρκή αντίμετρα. Βελτιώνουμε συνεχώς τη σύνθεση μάχης των δυνάμεών μας».

Και συνεχίζοντας πρότεινε μια συγκεκριμένη στρατιωτική απάντηση, συμπεριλαμβανομένου του σχηματισμού 20 νέων μονάδων που θα εδρεύουν μόνιμα στη Δυτική Στρατιωτική Περιοχή. «Μέχρι το τέλος του έτους, θα σχηματιστούν περίπου 20 σχηματισμοί και στρατιωτικές μονάδες στη Δυτική Στρατιωτική Περιοχή», δήλωσε ο Σοϊγκού.

Αυτό αναμφίβολα θα εκληφθεί ως μια βαθιά απειλητική κίνηση στη Δύση, δεδομένου ότι είναι ακριβώς τα διευρυμένα ρωσικά στρατιωτικά πολεμικά γυμνάσια και η πρόσθετη συγκέντρωση στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας που πυροδότησε την τελευταία κρίση και τις κυρώσεις στα τέλη Μαρτίου και η οποία έφτασε στο αποκορύφωμά της τον Απρίλιο.

Αλλά αξίζει υπόμνησης ότι ο ρωσικός στρατός μιλάει απλώς για θέσεις στρατευμάτων εντός των δικών του κυρίαρχων συνόρων – αν και αυτό προφανώς παραμένει εξαιρετικά «απειλητικό» για τη Δύση.

Οι 20 νέες στρατιωτικές μονάδες με σκοπό την «αντιμετώπιση του ΝΑΤΟ» θα είναι προφανώς σε θέση να αντιδράσουν ακόμη πιο γρήγορα σε οποιαδήποτε κλιμακούμενη κρίση στην Κριμαία ή το Ντονμπάς. Το AP σημειώνει για  τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Σοϊγκού: «Πρόσθεσε ότι οι στρατιωτικές μονάδες στη Δυτική Ρωσία έχουν εφέτος εφοδιαστεί  με περίπου 2.000 νέα οπλικά συστήματα .

Είναι ενδιαφέρον ότι η Λευκορωσία και ο επί μακρόν ισχυρός κυβερνών τη χώρα Αλεξάντερ Λουκασένκο βρίσκονται επίσης όλο και περισσότερο στο επίκεντρο όσον αφορά την αντιπαράθεση Ρωσίας-ΝΑΤΟ και τη γραμμή ρήγματος Ανατολικής Ευρώπης και Βαλτικής, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη εκτροπή  της πτήσης της Ryanair και  της κράτησης του ακτιβιστή Ρομάν Προτάσεβιτς.

Ο Σοϊγκού ανακοίνωσε επίσης προγραμματισμένες σημαντικές κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ρωσίας-Λευκορωσίας που θα πραγματοποιηθούν τους προσεχείς μήνες. «Οι προετοιμασίες για την κοινή στρατηγική άσκηση Zapad-2021 Ρωσίας-Λευκορωσίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στους χώρους εκπαίδευσης της Λευκορωσίας και της Δυτικής Στρατιωτικής Περιοχής, έχουν εισέλθει σε ενεργό φάση. Έχουν ήδη διενεργηθεί αρκετές ασκήσεις στο διοικητήριο με τη συμμετοχή επιτελείων διαφόρων επιπέδων», ανέφερε.

Ωστόσο- προφανώς ενόψει και των συνεχών καταγγελιών των ΗΠΑ και των συμμάχων τους για τας «επεκτατικά σχέδια» του Κρεμλίνου- ο Σοϊγκού ετόνισε τον καθαρά αμυντικό χαρακτήρα των γυμνασίων¨

«Επιθυμώ να τονίσω ότι η άσκηση Ζάπαντ-2021 σχεδιάζεται. Διεξάγεται κατόπιν αποφάσεως των προέδρων της Ρωσίας και της Λευκορωσίας και είναι αποκλειστικά αμυντικού χαρακτήρα», εδήλωσε. «Εντός του χρονικού πλαισίου που καθορίζουν οι διεθνείς συνθήκες, οι εταίροι μας θα ενημερωθούν για τις παραμέτρους των ασκήσεων, και διεθνείς παρατηρητές και δημοσιογράφοι θα μπορέσουν να επισκεφθούν το πεδίο.»

 

«Θέλω να τονίσω ότι η άσκηση Zapad-2021 έχει προγραμματιστεί. Πραγματοποιείται με απόφαση των προέδρων της Ρωσίας και της Λευκορωσίας και έχει αποκλειστικά αμυντικό χαρακτήρα», ανέφερε. «Εντός του χρονικού πλαισίου που έχουν θεσπιστεί από τις διεθνείς συνθήκες, οι εταίροι μας θα ενημερωθούν για τις παραμέτρους της άσκησης, και το ίδιο το γεγονός θα είναι σε θέση να επισκεφθούν διεθνείς παρατηρητές και δημοσιογράφοι».

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας