Ρωσία: Προς επιβολή αντιμέτρων κατά της Δύσης

1407
επιβολή
Η ρωσική βουλή, ενέκρινε σε δεύτερη ανάγνωση το σχετικό νομοσχέδιο.

Η Κρατική Δούμα, η ρωσική βουλή, ενέκρινε σε δεύτερη ανάγνωση το νομοσχέδιο που προβλέπει την επιβολή αντιμέτρων εκ μέρους της Ρωσίας στις δυτικές κυρώσεις, αφαιρώντας την διάταξη εκείνη σύμφωνα με την οποία τα αντίμετρα αυτά θα μπορούσαν να επιβληθούν ουσιαστικά σε όλες τις ρωσικές εταιρείες και τράπεζες που έχουν ξένους μετόχους.

Το νομοσχέδιο, που κατατέθηκε από ομάδα βουλευτών με επικεφαλής τον πρόεδρο της Κρατικής Δούμας Βιτσισλάβ Βολόντιν, προβλέπει την επιβολή αντικυρώσεων στα μη φιλικά μέτρα που υιοθέτησαν έναντι της Ρωσίας οι ΗΠΑ και άλλες χώρες.

Μετά την πρώτη ανάγνωση, το νομοσχέδιο προέβλεπε την επιβολή περιορισμών σε ρωσικές εταιρείες , στην περίπτωση που ξένοι μέτοχοι συμμετείχαν με κεφάλαια που υπερέβαιναν το 25%. Ωστόσο ένας τέτοιος περιορισμός καθιστούσε αβέβαιη τη συμμετοχή ρωσικών εταιρειών σε κρατικά επενδυτικά προγράμματα, αλλά και σε αντίστοιχα προγράμματα τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στην πρωταρχική του μορφή το εν λόγω νομοσχέδιο έδινε το δικαίωμα στην κυβέρνηση να επιβάλει 16 αντίμετρα. Μετά την δεύτερη ανάγνωση και την ψηφοφορία που επακολούθησε παρέμειναν 6 αντίμετρα. Παράλληλα το νομοσχέδιο παρέχει την δυνατότητα επιβολής άλλων μέτρων «με απόφαση του Ρώσου προέδρου, ώστε να έχει την δυνατότητα να αντιδράσει άμεσα στην μεταβαλλόμενη κατάσταση». Κατά την δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου, αφαιρέθηκαν οι αναφορές που υπήρχαν σε συγκεκριμένους κλάδους, εμπορεύματα και υπηρεσίες, εναντίον των οποίων θα μπορούσαν να επιβληθούν τα αντίμετρα. Τα αντίμετρα δεν θα επιβάλλονται επίσης σε ζωτικής σημασίας προϊόντα μεταξύ των οποίων και τα φάρμακα.

Οι τροποποιήσεις έγιναν για την προάσπιση των συμφερόντων των ρωσικών επιχειρήσεων, ενώ η τρίτη ανάγνωση του τροποποιημένου νομοσχεδίου προγραμματίζεται για τις 22 Μαΐου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας