Ρωσία: Να μην κάνει λάθος-Να αποδοθούν τα πραγματικά σύνορα σε Λουγκάνσκ-Ντονιέτσκ

920

Μπορεί η Ρωσία να τονίζει ότι είναι νωρίς να συζητηθεί το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά οι αποφάσεις σχετικά με τα σύνορα των δημοκρατιών μπορεί να αποδειχθούν καθοριστικές.

Μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ από τη Ρωσία, ένα από τα ζητήματα που μπορεί να καθορίσει τις περαιτέρω εξελίξεις είναι τα σύνορά τους.

Η Ρωσία αναφέρθηκε σήμερα στο συγκεκριμένο ζήτημα. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επεσήμανε ότι η Μόσχα πρέπει πρώτα να επικυρώσει τις συμφωνίες φιλίας με το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, προτού συζητήσει θέματα όπως τα ακριβή σύνορα των περιοχών, μετέδωσε το πρακτορείο RIA.

Η διευκρίνιση αυτή έρχεται μετά που ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε μεν την ανεξαρτησία των δύο αυτών περιοχών, χωρίς όμως να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες για τα σύνορα, καθώς τα εδάφη που διεκδικούν οι αυτονομιστές είναι αρκετά μεγαλύτερα σε σχέση με εκείνα που ελέγχουν τα τελευταία χρόνια.

Κομβικό, λοιπόν, είναι το ερώτημα εάν η Ρωσία θα αναγνωρίσει όλα αυτά τα εδάφη, κάτι που θα σημάνει περαιτέρω κλιμάκωση κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Δείτε τον σχετικό χάρτη

Τι δήλωσε βουλευτής της Δούμας

Βουλευτής της κρατικής Δούμας έδωσε σήμερα μια νέα διάσταση σημειώνοντας ότι η Μόσχα αναμένεται να αναγνωρίσει σύνορα στο πλαίσιο του δημοψηφίσματος του 2014, όταν και οι φιλορώσοι αυτοανακήρυξαν την ανεξαρτησία τους. Ένα μέρος από τα εδάφη αυτά, ωστόσο είναι πλήρως ελεγχόμενο από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Εκπρόσωπος της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, πάντως, ανακοίνωσε σήμερα ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να αναγνωριστούν εξ ολοκλήρου τα «ιστορικά σύνορα» της περιοχής. 

Περισσότερο φως αναμένεται να πέσει τις επόμενες ώρες όταν και θα συνεδριάσουν οι επιτροπές διεθνών σχέσεων και άμυνας της κρατικής Δούμας.

Την ίδια στιγμή Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ έσπευσαν να υπογράψουν τα σχετικά διατάγματα που εξέδωσε αργά το βράδυ η Μόσχα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας