Ρωσία, Ιράν και Τουρκία στο Σότσι με διαφωνίες για τη Συρία

1212
μόσχα

Η κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, η τύχη των κουρδικών εδαφών, αλλά και τα ισραηλινά πλήγματα στην Συρία είναι μερικά από τα ζητήματα, που προκαλούν διαφωνίες μεταξύ της Ρωσίας της Τουρκίας και του Ιράν, επισημαίνουν Ρώσοι εμπειρογνώμονες, παραμονές της συνάντησης κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στο Σότσι στις 14 Φεβρουαρίου με θέμα την διευθέτηση της συριακής κρίσης, εκτιμώντας ότι οι διαφωνίες αυτές μπορεί εν μέρει να επιλυθούν κατά την διάρκεια της συνάντησης.

Οι Ρώσοι εμπειρογνώμονες με δηλώσεις τους στο πρακτορείο TASS επισημαίνουν ότι οι τρεις ηγέτες Βλαντίμιρ Πούτιν, Χασάν Ροχανί και Ταγίπ Ερντογάν θα πρέπει να συζητήσουν την κατάσταση στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας, επειδή και οι τρεις χώρες έχουν διαφορετική αντίληψη η κάθε μια για το πώς πρέπει να λυθεί το κουρδικό ζήτημα.

Ο Βλαντίμιρ Φίτιν από το Ρωσικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Ερευνών, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, θεωρώντας βέβαιο ότι θα συζητηθεί η κατάσταση στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας, διερωτάται για το ποιοι θα παρευρίσκονται στη ζώνη ασφαλείας «αν θα δημιουργηθεί ζώνη ασφαλείας στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας, στη δημιουργία της οποίας τόσο επιμένει η τουρκική κυβέρνηση».

Ο επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Αραβικών και Ισλαμικών Μελετών του Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών Μπορίς Ντολγκόφ εκτιμά ότι η Άγκυρα θα εμμείνει στην άποψη της. «Η Τουρκία έχει τα δικά της συμφέροντα στην συριακή διένεξη, τα οποία προωθεί επίπονα και σκληρά, παραβλέποντας συχνά τα συμφέροντα του Ιράν, της Ρωσίας και της ίδιας της Συρίας» δηλώνει ο Ντολγκόφ, επισημαίνοντας ότι στην συνάντηση κορυφής του Σότσι «θα συζητηθεί το πρόβλημα των Κούρδων, τις πολιτοφυλακές των οποίων η τουρκική πλευρά θεωρεί τρομοκρατικές ομάδες που σχετίζονται με το ΡΚΚ το οποίο επίσης θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση και διεξάγει έναν σχεδιασμένο πόλεμο εναντίον του».

Παράλληλα, ο Φίτιν, υπογραμμίζοντας ότι η τύχη των κουρδικών εδαφών στο βορειοανατολικό τμήμα τη Συρίας σχετίζεται με το ζήτημα της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από την Συρία, επισημαίνει ότι είναι ακόμη ασαφές πώς θα γίνει αυτή η αποχώρηση και σε ποια έκταση, όπως και ότι εξαιτίας του εξαιρετικά απρόβλεπτου χαρακτήρα των ενεργειών της αμερικανικής κυβέρνησης είναι δύσκολο να υπολογίζει σε κάποιες συνεπείς ενέργειες εκ μέρους των ΗΠΑ.

Η αποστρατιωτικοποίηση του Ιντλίμπ

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο Μπορίς Ντολγκόφ προβλέπει ότι στη συνάντηση του Σότσι θα τεθεί το ζήτημα ότι η Τουρκία μέχρι στιγμής δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για την δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στην επαρχία του Ιντλίμπ.

«Σύμφωνα με την επιτευχθείσα συμφωνία η Τουρκία είναι υπεύθυνη για την εξομάλυνση της κατάστασης στη περιοχή αυτή, για την δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης, για το ότι οι ριζοσπαστικές ομάδες που σχετίζονται με το ‘Ισλαμικό Κράτος’, θα πρέπει να αφοπλισθούν, να απομακρυνθεί ο βαρύς οπλισμός» δηλώνει ο Ντολγκόφ και προσθέτει ότι «Τώρα αυτό που βλέπουμε είναι ότι η Τζεμπάτ Αλ Νούσρα ‘ που σχετίζεται με το ‘Ισλαμικό Κράτος’, έχει εκτοπίσει όλες τις άλλες ένοπλες ομάδες και στην ουσία ελέγχει την κατάσταση στο Ιντλίμπ».

Εξαιτίας αυτής της κατάστασης, συμπεραίνει ο Ντολγκόφ «η Τουρκία είτε δεν μπορεί είτε δεν θέλει και τόσο να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε με βάση την επιτευχθείσα συμφωνία, αλλά υπάρχουν προσδοκίες ότι το ζήτημα αυτό θα επιλυθεί τελικά κατά την διάρκεια της συνάντησης κορυφής».

Ο Φίτιν από την πλευρά του εκτιμά ότι «η Τουρκία δεν διακατέχεται από την επιθυμία να ρισκάρει την ζωή των στρατιωτικών της ή να διεξαγάγει μια στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή. Εκτός των άλλων αν οι Τούρκοι άρχιζαν τις εχθροπραξίες, δεν θα είχαν λόγους να εμποδίσουν τον συριακό στρατό να προβεί σε εκκαθάριση της περιοχή από τους τρομοκράτες».

Ιράν και Ισραήλ

Οι Ρώσοι εμπειρογνώμονες θεωρούν βέβαιο ότι στην συνάντηση του Σότσι το Ιράν θα θέσει το θέμα των επιδρομών του Ισραήλ εκτιμώντας ότι «είναι προφανές ότι η κατάσταση έχει φθάσει στο σημείο της στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ του Ισραήλ και των φιλοϊρανικών δυνάμεων στη Συρία…. Οι Ιρανοί δεν είναι ικανοποιημένοι με το ότι η Ρωσία επιτρέπει στο Ισραήλ να βομβαρδίζει ατιμώρητα τις φιλοϊρανικές ομάδες στην Συρία», δηλώνει ο Φίτιν. Από την πλευρά του ο Ντολγκόφ, αν και εκτιμά ότι πολλά από τα ζητήματα με την κατάλληλη πολιτική βούληση μπορούν να λυθούν, εκτιμά ότι «είναι δύσκολο να αναμένει κανείς ριζικές αποφάσεις. Θα υπάρχει κάποια πρόοδος, αλλά εκατό τοις εκατό λύση δεν θα υπάρξει καθώς πρόκειται για μια μακροχρόνια διαδικασία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας