Ρωσία-ΗΠΑ έβαλαν “φρένο” στην επίθεση Τουρκίας στη Συρία

639
Ρωσία-ΗΠΑ έβαλαν

Η Τουρκία ανέστειλε την πιθανή στρατιωτική της επιχείρηση κατά της βορειοανατολικής Συρίας, ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης άρνησης από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ και την απουσία οποιασδήποτε συναίνεσης ως προς αυτό.

Καλά πληροφορημένες διπλωματικές τουρκικές πηγές, που επικαλείται το κουρδικό New Arab σχολίασαν την αναμενόμενη τουρκική στρατιωτική επιχείρηση σε νέες περιοχές στη Συρία και τις ενδείξεις της, σε μία είδηση που αναπαρήγαγε και ο Syrian Observer.

“Η πίεση των τουρκικών μέσων ενημέρωσης συνεχίζεται ακόμη για τη διεξαγωγή στρατιωτικής δράσης στην περιοχή και ο τουρκικός στρατός είναι έτοιμος να φέρει εις πέρας σχέδια για οποιαδήποτε στρατιωτική δράση σύμφωνα με τις απαιτήσεις στο πεδίο της μάχης”, ανέφεραν οι πηγές του κουρδικού πρακτορείου.

Ωστόσο, δεν είναι πιθανό να υπάρχει επί του παρόντος άμεση στρατιωτική δράση και “η Άγκυρα έχει αναστείλει τις επιχειρήσεις προς το παρόν”, σύμφωνα με τις πηγές.

Πρόσφατα, οι ενδείξεις για την πρόθεση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση για να κρατήσει τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) μακριά από τα νότια σύνορα της Τουρκίας έχουν μειωθεί.

Την περασμένη περίοδο, ο τουρκικός στρατός και οι συνδεδεμένες με αυτόν φατρίες της συριακής αντιπολίτευσης κινητοποιήθηκαν κατά μήκος των γραμμών επαφής με τους SDF στα δυτικά και ανατολικά του Ευφράτη, γεγονός που έδειχνε ότι επρόκειτο να ξεκινήσει μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση.

Η Τουρκία εξαπέλυσε μια σειρά επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη με στόχο αυτοκίνητα πολιτών σε αρκετές περιοχές στη βορειοανατολική Συρία, προκαλώντας θανάτους και τραυματισμούς.

Χωρίς “πράσινο φως” από ΗΠΑ

Νωρίτερα, ο πρώην ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι, επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν έδωσε στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το “πράσινο φως” για να εξαπολύσει νέα επίθεση στη βόρεια και ανατολική Συρία.

Ο Τζέφρι κατέστησε σαφές ότι η Ουάσιγκτον δεν θα εγκαταλείψει τη συνεργασία με τις SDF.

Στις αρχές Οκτωβρίου, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ Τζέσικα ΜακΝάλτι είπε ότι περίπου 900 Αμερικανοί στρατιώτες παραμένουν στη Συρία, συνεργαζόμενοι με τους SDF.

Στις 7 Οκτωβρίου, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε στο North Press ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε την υποστήριξή του για τη διατήρηση δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία για την υποστήριξη των τοπικών εταίρων και την πρόληψη της αναζωπύρωσης του ISIS.

Σε αποκλειστική δήλωση στο North Press, ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ και η Παγκόσμια Συμμαχία για την ήττα του ISIS “παραμένουν προσηλωμένοι στην παρουσία στη βορειοανατολική Συρία και στη συνεργασία με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) για να διασφαλίσουμε την ήττα του ISIS”.

“Όχι” και από Ρωσία

Η ρωσική πλευρά, με τη σειρά της, τόνισε την απόρριψή της προς οποιαδήποτε τουρκική στρατιωτική επιχείρηση κατά της βορειοανατολικής Συρίας, προκειμένου να αποτραπεί η επέκταση της τουρκικής επιρροής σε μια περιοχή στην οποία η Ρωσία προσπαθεί επίσης να επεκταθεί.

Η απόρριψη της Ρωσίας εκφράστηκε με τη διεξαγωγή ασκήσεων στη βορειοδυτική ύπαιθρο της Χασάκα, ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, με τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και τις SDF, καθεμιά ξεχωριστά.

Οι Ρώσοι προχώρησαν ένα περαιτέρω βήμα στέλνοντας ένα μαχητικό Sukhoi Su-57 στο αεροδρόμιο του Καμισλί, όχι μακριά από τα συροτουρκικά σύνορα, ως σαφή ένδειξη της δυσαρέσκειας της Μόσχας για τη διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης από την Άγκυρα χωρίς τη συγκατάθεσή της, σύμφωνα με παρατηρητές.

Ως εκ τούτου, η Τουρκία ανέστειλε τη στρατιωτική της επιχείρηση κατά της περιοχής και οι πηγές το απέδωσαν στη συνέχιση του τουρκικού διαλόγου με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ: “Η Τουρκία συνομιλεί με τη Ρωσία και μια τεχνική αντιπροσωπεία αναμένεται να φτάσει στην Άγκυρα τις επόμενες ημέρες για να συζητήσει το συριακό ζήτημα”, πρόσθεσαν οι πηγές.

“Ωστόσο, η συνάντηση δεν αναμένεται να επιβεβαιώσει τις επιθυμίες της Τουρκίας σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή”.

Η Τουρκία αναμένει την έκβαση των ρωσοαμερικανικών συνομιλιών που έγιναν στη Γενεύη τις προηγούμενες ημέρες, για να κάνει ρυθμίσεις για την περιοχή, ενώ περιμένει επίσης την άφιξη Αμερικανού απεσταλμένου τις επόμενες ημέρες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας