Ράλι σοκ 450% φυσικού αέριου-60% αργού πετρέλαιου-«Φωτιά» τρόφιμα έως αυτοκίνητα

798
Ράλι σοκ 450% φυσικού αέριου

Νέο άλμα στις τιμές του φυσικού αερίου ύστερα από την καθυστέρηση της Γερμανίας στη διαδικασία έγκρισης βασικού νέου αγωγού από τη Ρωσία Nord Stream 2 που επέτεινε τις ανησυχίες για το εάν η ήπειρος θα έχει επάρκεια αερίου φέτος τον χειμώνα.

Η τιμή αερίου του επόμενου μήνα στην Ολλανδία, που θεωρείται δείκτης αναφοράς για την Ευρώπη, κατέγραψε άλμα σχεδόν 8% σήμερα στα 101,30 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), το υψηλότερο επίπεδο από τις 18 Οκτωβρίου.

Το ολλανδικό συμβόλαιο για αέριο τον Ιανουάριο σημείωσε άλμα 7,8% στα 101,61 ευρώ ανά MWh σήμερα ενώ το βρετανικό συμβόλαιο χονδρικής για το αέριο για τους τρεις πρώτους μήνες του 2022 σημείωσε αύξηση σχεδόν 12% στα 2,45 λίρες ανά θερμική μονάδα.

Η τιμή αερίου για τις αρχές της επόμενης χρονιάς επίσης σημείωσε άνοδο, με την αγορά να μην αναμένει σημαντικές ροές μέσω του Nord Stream 2 πριν από τα τέλη της επικείμενης χειμερινής περιόδου θέρμανσης.

Ράλι σοκ 450% στο φυσικό αέριο και 60% στο αργό πετρέλαιο το 2021

Το χωρίς προηγούμενο ράλι των τιμών της ενέργειας σε παγκόσμιο και ιδιαίτερα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο δημιουργεί προϋποθέσεις για αυξήσεις στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών σε σειρά καταναλωτικών και βιομηχανικών αγαθών, από τρόφιμα μέχρι αυτοκίνητα.

Οι αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου έχουν ξεπεράσει ούτε λίγο ούτε πολύ το 450% φέτος πιάνοντας τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, συμπαρασύροντας και τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας σε δυσθεώρητα ύψη.

Με τον ερχομό του χειμώνα μάλιστα τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για να ζεσταθούν, αλλά και οι επιχειρήσεις για να λειτουργήσουν, αναμένεται να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Πρόκειται για τιμές σοκ οι οποίες πλησιάζουν το ρεκόρ των 116 ευρώ ανά μεγαβατώρα που είχαν καταγραφεί στις αρχές Οκτωβρίου όταν υπήρχαν διάχυτες ανησυχίες για την επαρκή τροφοδοσία της αγοράς με φυσικό αέριο.

Την ίδια στιγμή οι αυξήσεις στις τιμές του αργού πετρελαίου στην Ευρώπη έχουν ξεπεράσει από τις αρχές του έτους το 60%, βάζοντας φωτιά στις τιμές των υγρών καυσίμων, με τον ΟΠΕΚ να παίζει σκληρό πόκερ για να γεμίσει τα ταμεία του, καθώς δεν προχωρά σε μεγάλες αυξήσεις της παραγωγής.

Στις ΗΠΑ μάλιστα οι αυξήσεις είναι ακόμη μεγαλύτερες με το μαύρο χρυσό να έχει γίνει πιο ακριβός κατά 68% μέσα στο 2021. Ο Οικονομικός Ταχυδρόμος παρουσιάζει αναλυτικά στοιχεία με τις αυξήσεις φωτιά στις τιμές του φυσικού αερίου στην αγορά της Ολλανδίας (Dutch TTF Gas Futures) που αποτελούν το βαρόμετρο για την Ευρώπη, σε συνδυασμό με το ράλι στις τιμές του αργού πετρελαίου (Brent) αλλά και του αμερικανικού αργού (WTI).

Στελέχη του ΟΠΕΚ υπερασπίστηκαν την απόφαση του Οργανισμού να μην αυξήσουν την προσφορά πετρελαίου στην αγορά, παρά την πίεση των ΗΠΑ και άλλων χωρών να αντλήσουν περισσότερο μαύρο χρυσό. Οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι στην αγορά θα υπάρξει πλεόνασμα πετρελαίου το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους και ότι οι τιμές θα πέσουν σε ετήσιο μέσο όρο της τάξης των 72 δολαρίων το βαρέλι.

Ο υψηλότερος πληθωρισμός στην ευρωζώνη από το 2008

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό είναι αποκαλυπτικά καθώς οι αυξήσεις στο δείκτη τιμών είναι οι μεγαλύτερες που καταγράφονται σε ετήσια βάση από το 2008. Η αυξήσεις τιμών στη ζώνη του ευρώ διαμορφώθηκαν στο 4,1% τον Οκτώβριο, σημειώνοντας μεγάλη άνοδο από το 3,4% του Σεπτεμβρίου. Πριν από ένα χρόνο μάλιστα, το ποσοστό είχε διαμορφωθεί στο -0,3%. Ο πληθωρισμός σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση διαμορφώθηκε στο 4,4% τον Οκτώβριο, υψηλότερα από το 3,6% τον Σεπτέμβριο.

Αναλύοντας το τις αυξήσεις σε ετήσια βάση, η ακριβότερη ενέργεια αύξησε τον πληθωρισμό κατά 2,21 ποσοστιαίες μονάδες, οι ανατιμήσεις σε υπηρεσίες προσέθεσαν στο δείκτη τιμών 0,86 μονάδες, και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά τον αύξησαν κατά 0,55 μονάδες, σύμφωνα με την Eurostat. Χωρίς τις συνεχώς μεταβαλλόμενες τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, οι τιμές αυξήθηκαν 0,3% σε μηνιαία βάση, σημειώνοντας άνοδο 2,1% σε ετήσια βάση.

Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 2,8% σε ετήσια βάση, αλλά σε άλλες χώρες από όπου εισάγουμε πάρα πολλά προϊόντα οι αυξήσεις ήταν πολύ μεγαλύτερες. Στη Γαλλία, για παράδειγμα ήταν 3,2%, στη Γερμανία 4,6%, στην Ιταλία 3,2% και στην Ισπανία 5,4%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας