Πώς η Τουρκία κερδίζει έδαφος με ΕΕ και ΗΠΑ

Πώς η Τουρκία κερδίζει έδαφο

Ελάχιστες μόνο μέρες μετά την ολοκλήρωση της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ, η Αγκελα Μέρκελ έστειλε τον υπουργό Εξωτερικών της Χ. Μάας στην Τουρκία. Εκεί, σύμφωνα με γερμανικές πηγές που μίλησαν στο Euro2day.gr, o κ. Μάας υπενθύμισε στον Τούρκο ομόλογό του ότι εν καιρώ γερμανικής προεδρίας, το Βερολίνο μπλόκαρε τουλάχιστον τρεις φορές την επιβολή κυρώσεων της ΕΕ κατά της Αγκυρας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι από γερμανικής πλευράς, οι σχέσεις με την Τουρκία παραμένουν «πολύ καλές και εποικοδομητικές» ενώ το Βερολίνο δεν θα διστάσει να προβάλει αντίσταση και στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, επί πορτογαλικής πλέον προεδρίας της ΕΕ, όταν και πάλι θα εξεταστεί η συμπεριφορά της Τουρκίας.

Τούρκος διπλωμάτης, που μίλησε με το Euro2day.gr, ανέφερε ότι η Άγκυρα «συνεχίζει να κινείται με σχέδιο και μέθοδο». Το συνόψισε ως εξής:

  1. Άνοιγμα εξοπλιστικών αγορών που ήδη έχει φέρει πιο κοντά τη Γερμανία, ενώ αναμένεται να ανοίξει γέφυρα επικοινωνίας και με τις ΗΠΑ, αμέσως μετά την ορκωμοσία του Τ. Μπάιντεν.
  2. Ανακοίνωση ολοκλήρωσης ενός εκ των πυρηνικών εργοστασίων μέχρι το 2023, κάτι που φέρνει το ενδιαφέρον όλων των μεγάλων παικτών και κυρίως των ΗΠΑ στην πρώτη γραμμή.
  3. Επανέναρξη συναντήσεων μεταξύ Ερντογάν και Μακρόν, καθώς η επικοινωνία έχει ήδη ξεκινήσει.

Στο παρασκήνιο των κινήσεων Ερντογάν βρίσκεται και η οικονομική βοήθεια στην καταρρέουσα τουρκική οικονομία, με όρους που να μην έχουν να κάνουν με ένταξη της χώρας στο ΔΝΤ.

Η εφαρμογή του Σχεδίου

Στην Ελλάδα μεταδόθηκαν κυρίως οι γενικόλογες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χ. Μάας, ο οποίος πρακτικά είπε ότι «είναι καλύτερο να μην παίζουμε με τη φωτιά», για να μην τίθεται σε κίνδυνο η ειρήνη. Αυτές τις δηλώσεις τις έκανε πριν καν φθάσει στην Τουρκία. Γιατί όταν έφθασε και έχοντας δίπλα του τον Τούρκο ομόλογό του, τα πράγματα άλλαξαν.

Ο κ. Τσαβούσογλου, απτόητος, άδραξε την ευκαιρία και εκτόξευσε «πυραύλους»: «Δυστυχώς η Ελλάδα συνεχίζει τις προβοκάτσιες της, κάνει βήματα που παραβιάζουν το καθεστώς αποστρατικοποίησης των νησιών, κάνει συνέχεια στρατιωτικές ασκήσεις, ανακοινώνει NAVTEX χωρίς να κάνει εκεί οτιδήποτε».

Με τον Γερμανό ΥΠΕΞ να παραμένει αμίλητος, ο κ. Τσαβούσογλου έθεσε τον πήχη ακόμα πιο ψηλά, λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι αυτή που προβοκάρει την Τουρκία και διερωτήθηκε λέγοντας «δεν ξέρω γιατί η Ελλάδα είπε ότι θα συζητήσουμε μόνο τα θέματα θαλάσσιας δικαιοδοσίας ή τα ζητήματα που αφορούν την ανατολική Μεσόγειο, αλλά αν αυτό είναι αλήθεια, δεν είναι μια χρήσιμη προσέγγιση».

Πρόσθεσε δε ότι στις διερευνητικές θα πρέπει να μπουν όλα τα αμφισβητούμενα θέματα μαζί και όχι να γίνεται επιλογή ενός και μόνο θέματος. Ανέφερε επίσης ότι η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης θα πρέπει να λέγονται Τούρκοι.

Σε αυτό το σημείο, κάποιος μπορεί να διερωτηθεί τι κατάληξη θα έχουν οι διακυβερνητικές επαφές, εάν η Τουρκία ξεκινάει με αυτή τη στάση, σημειώνουν διπλωματικοί κύκλοι.

Και αντί να υπάρξει αντίλογος από πλευράς Γερμανίας -χώρας της ΕΕ- ο κ. Μάας δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τη βούλησή σας για την έναρξη των διερευνητικών επαφών και μιλάω όχι μόνο ως υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας αλλά και εκ μέρους πολλών ομολόγων μου εντός της ΕΕ»…

Ας σημειωθεί η φράση του Γερμανού υπουργού «εκ μέρους πολλών ομολόγων μου εντός της ΕΕ», γιατί έχει ιδιαίτερη βαρύτητα ενόψει της Συνόδου του Μαρτίου. Έχει επίσης ιδιαίτερη βαρύτητα η δήλωσή του, «ας αφήσουμε τις δύσκολες συνομιλίες του περασμένου χρόνου». Και αυτό γιατί, όπως είχε γράψει το Euro2day.gr πριν από μήνες, η Τουρκία ακολουθεί το δόγμα για τις κόκκινες ζώνες της: κατατέθηκε – εκτελέστηκε – άρα αρχειοθετείται.

Ο δεύτερος άξονας του σχεδίου του Ερντογάν επίσης έχει αρχίσει να υλοποιείται.

Χθες η τουρκική προπαγανδιστική μηχανή -ημέρα επίσκεψης του Γερμανού ΥΠΕΞ- σήκωσε ψηλά το θέμα του πυρηνικού εργοστασίου Ακουγίου, ρωσικής επένδυσης ύψους 25 δισ. δολαρίων, με την τουρκική κυβέρνηση να ανακοινώνει ότι ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας θα λειτουργήσει το 2023 για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Θα δημιουργηθούν και άλλα τέτοια εργοστάσια, ώστε η Τουρκία να αποκτήσει την πυρηνική τεχνολογία, λένε πηγές.

Η κίνηση αυτή έρχεται μερικές μόνο μέρες μετά τη διαρροή ότι Τουρκία και Πακιστάν εξετάζουν το ενδεχόμενο συνεργασίας σε πυρηνικά όπλα, καθώς το Πακιστάν έχει ήδη πυρηνικό εργοστάσιο. Ας θυμηθούμε τι δήλωσε ο Ερντογάν τον Σεπτέμβριο του 2019: «Ορισμένες χώρες έχουν πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές, όχι μία ή δύο. Ωστόσο, εμείς υποτίθεται δεν μπορούμε να αποκτήσουμε πυρηνικές κεφαλές. Αυτό δεν μπορώ να το δεχτώ… Και ακριβώς δίπλα μας, υπάρχει το Ισραήλ, σωστά;».

Το τέταρτο μέρος του τουρκικού σχεδίου “charm and awe” έχει να κάνει με την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Γαλλία. Η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι πρόεδροι της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν, με ανταλλαγή επιστολών, να ξαναρχίσουν τον διάλογο, ώστε να ξεπεραστούν οι εντάσεις μεταξύ Άγκυρας και Παρισιού.

Ο Μ. Τσαβούσογλου ανέφερε μάλιστα σε τουρκικές εφημερίδες ότι την πρωτοβουλία ανέλαβε ο κ. Ερντογάν, για να του ευχηθεί καλή χρονιά. Και συνέχισε λέγοντας ότι ο κ. Μακρόν απάντησε με «θετική» επιστολή, στην οποία λέει ότι θέλει να μιλήσει με τον Ερντογάν και η οποία ξεκινά με την προσφώνηση «Αγαπητέ Ταγίπ» στα τουρκικά.

Πληροφορίες βέβαια από το Παρίσι ανέφεραν ότι οι αβρότητες εκατέρωθεν είχαν να κάνουν με την πρωτοβουλία Ερντογάν να δηλώσει ενδιαφέρον για γαλλικά εξοπλιστικά προγράμματα. Με το δόλωμα (εξοπλιστικά, πυρηνικά και διάθεση διαλόγου) να έχει ριφθεί από πλευράς Τουρκίας, αναμένεται τώρα να φανεί ποια θα είναι η στάση της Αθήνας, καθώς βλέπει την ΕΕ να σκέφτεται όλο και πιο εθνικά και με τους συμμάχους της να λιγοστεύουν.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε τις πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχου από την Ουάσιγκτον στο Euro2day.gr ότι ο κ. Μπάιντεν θα αντιμετωπίσει μεν την Τουρκία πιο θεσμικά, όμως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ακολουθήσει συγκρουσιακή πολιτική.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας