Πόσο καλά σχεδιασμένη, ανεξάρτητη και υπερήφανη είναι η εξωτερική μας πολιτική;

1173
πανδημίας

Ότι η χώρα μας διαχρονικά στήριζε την υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων σε κάποιες «προστάτιδες» δυνάμεις είναι γνωστό, αυτό δυστυχώς ισχύει εδώ και πολλά χρόνια με μεγαλύτερη όμως έξαρση σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους.

Η χώρα μας μετά τον πόλεμο έχει προσδεθεί στο άρμα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα του λαού και του τόπου.

Αυτό συμβαίνει και τα τελευταία τρία χρόνια με την όξυνση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οι κυβερνήσεις και του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας ανταγωνίζονται ποια προσέφερε ή προσφέρει περισσότερες υπηρεσίες στις ΗΠΑ και ΕΕ (Γερμανία) ανεξάρτητα αν αυτές ουσιαστικά εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Τουρκίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας ενίσχυσε τις σχέσεις της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και συγκεκριμένα:

  • Συμφώνησε για δημιουργία νέων βάσεων και επέκταση των ήδη υπαρχόντων (επέκταση της Σούδας, επέκταση της βάσης στην Ανδραβίδα, επέκταση της βάσης στην Αλεξανδρούπολη, εγκατάσταση στρατιωτικού υλικού για κατασκοπευτικούς σκοπούς στην Λάρισα).
  • Προώθησε την Συμφωνία των Πρεσπών με στόχο την ενίσχυση των Νατοϊκών συμφερόντων
  • Συμφώνησε και προώθησε την αναβάθμιση των 85 F-16
  • Ενίσχυσε και αναβάθμισε τις σχέσεις με το Ισραήλ, ανατρέποντας την πάγια τακτική της χώρας μας να έχει καλές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να ξεπεράσει τον Τσίπρα σε παροχές προς τις ΗΠΑ θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο εξυπηρετούνται τα ελληνικά συμφέροντα  (;)

  1. Μετέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια επίσκεψη φιάσκο, όπου ανέχτηκε να μην γίνει κοινή συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία θα έπρεπε να τοποθετηθεί πάνω στις ελληνοτουρκικές διαφορές ο πρόεδρος Τραμπ, αλλά να παραμείνει ως «γλάστρα» κατά την διεξαγωγή της επίσκεψης παρακολουθώντας τον μονόλογο του Τραμπ κατά του Ιράν, χωρίς ο τελευταίος να κάνει καμία αναφορά στις ελληνοτουρκικές διαφορές. Η σιωπή του Τραμπ εξελήφθη από τον Τουρκικό Τύπο ως στήριξη στην Τουρκία.
  2. Συνηγόρησε στην δολοφονία Σουλεϊμανί, ο μόνος ουσιαστικά Ευρωπαίος πρωθυπουργός, πράγμα που προκάλεσε την αντίδραση του Ιράν
  3. Ζήτησε την επίσπευση του προγράμματος των F-16 και την έναρξη διαπραγματεύσεων για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-35. Τα συγκεκριμένα μαχητικά είναι πάρα πολύ ακριβά, έχουν μεγάλο κόστος συντήρησης και δεν εξυπηρετούν τις αεροπορικές αμυντικές ανάγκες, είναι κυρίως μαχητικά αεροσκάφη πρώτου πλήγματος.

Η χώρα μας έχει ματώσει κυριολεκτικά από την αγορά οπλικών συστημάτων, τα οποία κατά κανόνα δεν εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα μας αλλά τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ και των μεγάλων Αμερικανικών εταιρειών.

Ας θυμηθούμε την περίφημη αγορά του αιώνα (1985), που ήταν ουσιαστικά η προϋπόθεση για να μπούμε στην ΟΝΕ, το κόστος της τότε ξεπέρασε τα 200 δισεκατομμύρια δραχμές, αποτέλεσε την βάση οικονομικών και πολιτικών σκανδάλων και ήταν μια βασική αιτία της τεράστιας αύξησης του δημόσιου χρέους και της μετέπειτα ουσιαστικής χρεωκοπίας της χώρας.

Ως αποτέλεσμα της δουλικής συμπεριφοράς μας απέναντι στους συμμάχους ήταν και η εξευτελιστική εξαίρεση της Ελλάδας από την διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, όταν σε αυτή είχε προσκληθεί ο Ερντογάν και άλλοι εκπρόσωπου κρατών και όταν το Τουρκολιβυκό σύμφωνο είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Η ελληνική κυβέρνηση περιορίστηκε να καλέσει στην Ελλάδα τον στρατηγό Χαφτάρ ως αντιπερισπασμό, όταν μάλιστα εξακολουθεί να αναγνωρίζει ως νόμιμη την κυβέρνηση Σάρατζ !

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνάντηση με τον Τραμπ δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι προβλέψιμη σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, αυτό που αποδεικνύεται όμως είναι ότι τους προβλέψιμους και  τους υποτακτικούς δεν τους σέβεται κανείς.

Το υπάρχον πολιτικό προσωπικό της χώρας μας φαίνεται να είναι πιο εθελόδουλο από ποτέ, ο λαός όμως μπορεί με την αντίσταση του και τον αγώνα του να επιβάλει την αλλαγή στον συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων και μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του λαού και του τόπου.

 

*Η Δέσποινα Σπανού είναι Υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου της Λαϊκής Ενότητας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας