Σε πορεία συρρίκνωσης, υποβάθμισης και διάλυσης η ΔΕΗ, η οποία δουλεύει, πλέον, ανοικτά υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων, ενώ πνίγεται από οικονομική ασφυξία.
Μετά τους 200, έρχεται όριο ηλικίας και έξοδος για 1.000 ακόμα εργαζομένους της ΔΕΗ που βρίσκονται κοντά στο συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Κοινό μυστικό στην επιχείρηση είναι ότι τα 200 άτομα, για τα οποία η διοίκηση αποφάσισε να προσφέρει μπόνους αποχώρησης 15.000 ευρώ την περασμένη εβδομάδα, ήταν μόνο η αρχή.
Στην πραγματικότητα έχουμε να κάνουμε με ένα είδος ομαδικών απολύσεων που εμφανίζονται με τον μανδύα της εθελούσιας εξόδου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που εξετάζουν στην επιχείρηση είναι η μόνιμη επαναφορά των ορίων ηλικίας, μετά την υπέρβαση των οποίων οι εργάζομενοι θα βγαίνουν υποχρεωτικά στη σύνταξη. Κι αυτό, προκειμένου να μη χρειάζεται κάθε χρόνο η ΔΕΗ να καταφεύγει σε ρυθμίσεις τύπου «πάρε 15.000 ευρώ και φύγε, διαφορετικά απολύεσαι».
Ο επαναπροσδιορισμός των ορίων ηλικίας παραμονής στη ΔΕΗ σχετίζεται με την υποχρεωτική της συρρίκνωση ελέω Μνημονίου. Σήμερα, έχοντας μερίδιο στη λιανική 89%, απασχολεί συνολικά 10.000 άτομα. Είναι λογικό ότι το 2020, και με μειωμένο μερίδιο στο 49%, όπως επιτάσσει το Μνημόνιο, η επιχείρηση δεν θα μπορεί να συντηρεί τον ίδιο αριθμό προσωπικού. Επομένως η «απελευθέρωση» των συνταξιοδοτήσεων είναι ένα εργαλείο προς την επίτευξη του στόχου.
Το επόμενο λοιπόν βήμα θα είναι να ανατεθεί σύνταξη μιας μελέτης σχετικά με το προσωπικό που χρειάζεται να παραμείνει στη ΔΕΗ υπό τα νέα δεδομένα, δηλαδή από το 2020 και μετά.