Κωνσταντίνου: Η κυβέρνηση καλύπτει το Μαρινόπουλο και (θα) την «πληρώνουν» προμηθευτές και εργαζόμενο

2388
Κωνσταντίνου
Η συμφωνία για τη διάσωση της «Μαρινόπουλος» από την «Σκλαβενίτης» δε συμφέρει τους εργαζομένους, καθώς «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να διατηρηθεί η απασχόληση στα επίπεδα τα σημερινά», λέει ο εκπρόσωπος των αγροτών προμηθευτών της «Μαρινόπουλος», δικηγόρος Ιωνάθαν Κωνσταντίνου, μιλώντας στην εκπομπή «Στη δουλειά & στον αγώνα», που μεταδίδεται από το ραδιόφωνο της ΕΡΤopen.

«Η οικογένεια Μαρινόπουλος, που είναι ένας από τους “πλουτοκράτες” της Ελλάδας, και διαθέτει μια αμύθητη περιουσία, που αποκτήθηκε επειδή ακριβώς λεηλατείτο αυτή η επιχείρηση, βρίσκεται στο απυρόβλητο. Υπάρχουν τρανταχτές αποδείξεις, υπάρχουν δικαστικές έρευνες γύρω από αυτές τις υπεξαιρέσεις που παραμένουν αναξιοποίητες», υπογραμμίζει. «Γιατί η κυβέρνηση δεν επιμένει οι Μαρινόπουλοι να πληρώσουν», αναρωτιέται ο Ι. Κωνσταντίνου, για να δώσει ο ίδιος την απάντηση: «Μήπως γιατί ο Μαρινόπουλος ήταν ο χορηγός του ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως γιατί ο Μαρινόπουλος έκλεισε τις φωνές μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα στις οποίες και τη δική μου, όταν το 2014 έδωσε 200.000 ευρώ στο ΣΥΡΙΖΑ και αντιδράσαμε;».

Την υπόθεση, καταγγέλλει ο Ι. Κωνσταντίνου, την έκλεισε άρον άρον η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ «και δεν επιτρέπει στους προμηθευτές και στους εργαζομένους να βάλουν χέρι στα αμύθητα περιουσιακά στοιχεία της οικογενείας Μαρινόπουλου, έτσι ώστε να μετακυλίσει το κόστος της καταστροφής στους εργαζομένους και στον ελληνικό λαό διά των τραπεζών».

Μέλλον εργαζομένων

Όσον αφορά στο εργασιακό μέλλον των εργαζομένων της «Μαρινόπουλος», όπως εξηγεί ο Ι. Κωνσταντίνου, «πρώτα απ’ όλα, με βάση την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού να κλείσουν τουλάχιστον 26 καταστήματα». Πέραν αυτού, με το δεδομένο πως η «Σκλαβενίτης» έχει τη μεγαλύτερη δραστηριότητά του στην Αττική, «είναι λογικότατο τα καταστήματα της Αττικής, που αντιπροσωπεύουν το 50% των σουπερμάρκετ της “Μαρινόπουλος”, να κλείσουν διότι δε θα συμφέρει το “Σκλαβενίτη” να έχει δύο καταστήματα στην ίδια γειτονιά».

Η συμφωνία αυτή επίσης προβλέπει την ίδρυση μιας δεύτερης εταιρείας, της «Σκλαβενίτης Συμμετοχικό Εμπόριο», αλλά «ουσιαστικό αφεντικό θα είναι οι τράπεζες, που βάζουν και τα περισσότερα χρήματα (σ.σ.: περίπου 400 εκατ. ευρώ έναντι 75 εκατ. ευρώ που βάζει ο όμιλος Σκλαβενίτη). Μάλιστα, τα χρήματα των τραπεζών είναι χρήματα του ελληνικού λαού, των ελλήνων φορολογουμένων». «Βάζουμε, λοιπόν», σημειώνει ο Ι. Κωνσταντίνου, «αυτά τα χρήματα σε μια εταιρεία που έχει αμφίβολο εμπορικό μέλλον. Και αυτό, διότι αυτή τη στιγμή, ύστερα από μια οκτάμηνη περίοδο απραξίας, τα καταστήματα της “Μαρινόπουλος” έχουν απαξιωθεί. Οι δε ανταγωνίστριες αλυσίδες έχουν απορροφήσει την πελατεία. Με τα παραπάνω δεδομένα, από τους περίπου 8.500 εργαζομένους που έχει αυτή τη στιγμή η “Μαρινόπουλος” θα μείνουν περίπου 2.000».

Προμηθευτές

Όσον αφορά στους προμηθευτές, ο Ι. Κωνσταντίνου υπογραμμίζει πως «έχουν χάσει πάρα πολλά χρήματα από την εταιρεία “Μαρινόπουλος”, τα οποία δεν εξαϋλώθηκαν, δεν εξαφανίστηκαν· πήγαν στα αφεντικά της εταιρείας». Μάλιστα, αναρωτιέται, «γιατί δεν καλούνται τα αφεντικά της εταιρείας να επιστρέψουν τα κλεμμένα».

Αποκαλύπτει, δε, πως «υπήρχε πρόταση από προμηθευτές να αναλάβουν αυτοί τη λειτουργία κάποιων καταστημάτων σε συνεργατικές και συνεταιριστικές κινήσεις, αλλά απορρίφθηκε. Αυτό θα εξασφάλιζε την απασχόληση των εργαζομένων σε ένα καινούργιο υγιές πλαίσιο». Τώρα πάμε σε μια καινούργια εταιρεία με αμφίβολο μέλλον και με τον απειλή της ανεργίας στο περίπου 60% των εργαζομένων.

Ακούστε στο απόσπασμα της εκπομπής «Στη δουλειά & στον αγώνα» (μεταδόθηκε στις 28-01-17) αναλυτικά τι είπε ο Ιωνάθαν Κωνσταντίνου για τη «Μαρινόπουλος».

*Πηγή: ergasianet.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας